Медия без
политическа реклама

Вътрешният министър отказва подробности за полицейското насилие

Ако полицията прецени, няма да се подчинява на кмета, каза Терзийски за акцията в парк "Росенец"

29 Юли 2020
БГНЕС

Новият министър на вътрешните работи Христо Терзийски отказа да признае, че няколко човека са били пребити от полицията на първия ден от антиправилтествените протести. По негови думи проверка действително е установила превишаване на полицейските правомощия, но отказа да конкретизира в какво точно се изразява това.

"Превишаванията на полицейските правомощия са различни по вид. Например, извинане на ръце при поставяне на белезници. Не искам да влизам в детайли", коментира той пред Нова тв. В същото време Терзийски категорично отрече органите на реда да са снимали и разголвали младо момиче, което е било задържано под колоните на Министерския съвет. За това разказа единият от битите мъже - студентът Евгени Марчев. "Тя беше влачена по земята по ужасен начин. Момичето беше с разголена гръд от самото влачене и тогава полицаят започна да я гали по косата и да я снима", спомня си той.

МВР замазва скандала с полицейското насилие по време на протестите с оправдания и съобщения за анонимни наказания. Това се разбра от думите на новия вътрешен министър Христо Терзийски пред bTV, а след това и от официално съобщение на силовото ведомство.

Въпреки че проверката по случая продължи повече от две седмици, а от МВР отказаха да публикуват записите от охранителните камери пред МС, днес новият министър отрече силовото ведомство да се опитва да прикрие полицейското насилие. "Нямаме полза от това, когато цяла София е в камери. Това уронва нашия престиж", каза Терзийски, като уточни, че адреналинът при служителите е висок и е важно да установи дали има умисъл при превишаването на полицейските правомощия. За момента няма уволнени полицейски служители, а четирима ще получат дисциплинарни наказания.

Студентът по право от Хага Евгени Марчев, който навърши 22 години преди 2 дни, разказа пред Би Ти Ви потресаващи подробности от вечерта на 10 срещу 11 юли, когато бе брутално пребит от полицията на протестите срещу правителството в София.

Освен това той защити действията на полицията в парк "Росенец", когато противно на закона органите на реда отказаха да позволяват на плажуващи граждани да стигнат до държавния бряг пред имението на Ахмед Доган. Там полицейската акция се ръководеше на място лично от новия министър, тогава шеф на ГД "Национална полиция". "Не намирам сериозни грешки в нашите полицейски действия. Не беше толкова мирно и тихо", коментира министърът. Терзийски дори оправда отказа на полицията да се подчини на кмета на Бургас Димитър Николов, който определи дейсвията на униформените като грешка. "Трябва да го слушаме, но в края на краищата отговорноста за операцията се носи от ръководителя на полицията", категоричен е той.

Терзийски също така е на мнение, че настоящите антиправителствени протести нарушават правата на останалите граждани, което предизвика инцидента във вторник вечерта, когато джип се опита да мине през група протестиращи пред Софийския университет. Той каза още, че най-вероятно след кариерата му на политик и министър на вътрешните работи няма да се върне в системата на МВР. Бившият министър Младен Маринов също напуска системата, съобщи още Терзийски.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата