Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полицейският бой над протестиращи се разминава без нито едно уволнение

МВР замазва скандала с насилието с анонимни наказания

27 Юли 2020Обновена

МВР замазва скандала с полицейското насилие по време на протестите с оправдания и съобщения за анонимни наказания. Това се разбра от думите на новия вътрешен министър Христо Терзийски пред bTV, а след това и от официално съобщение на силовото ведомство. Преди да заеме поста на Младен Маринов при рокадите в кабинета миналата седмица, Терзийски ръководеше националната полиция. Затова и издигането му до министър беше учудващо решение на фона на полицейското насилие, белязало протестите.

Проверката за инцидента със студента Евгени Марчев, който пострада под колоните на Министерския съвет на 10 юли е приключила, обяви Терзийски. Младежът разказа потресаващи подробности за поведението на полицаите от въпросната вечер. Министърът се оплака, че потърпевшият Марчев не се е явил в СДВР, за да даде показания. Полицията се е самосезирала от сигнали в медиите.

"Проверката е установила, че по това време и на това място наистина има превишения на полицейски правомощия. В хода на проверката са направени няколко опита да бъдат призовани лицата. Имаме извършени дисциплинарни нарушения на служителите на СДВР", каза министърът. И допълни, че на полицаите ще бъдат наложени дисциплинарни наказания. Един от тях щял да бъде наказан по-тежко, тъй като е на висока длъжност в столичната полиция. Така, от думите му излиза, че няма да има уволнени заради бруталното насилие.

Студентът по право от Хага Евгени Марчев, който навърши 22 години преди 2 дни, разказа пред Би Ти Ви потресаващи подробности от вечерта на 10 срещу 11 юли, когато бе брутално пребит от полицията на протестите срещу правителството в София.

Николай Хаджигенов, който представлява Марчев и още трима младежи, пострадали по време на протеста, потвърди пред "Сега", че нито един от тях не се е явил в СДВР, макар и да са били търсени много пъти. "Казах на всички, че няма смисъл да ходят, защото вместо разследване има дисциплинарна проверка", обясни Хаджигенов. Той допълни, че МВР имат и записи, и свидетелски показания и това им е достатъчно. 
Той е обжалвал полицейското задържане на четиримата младежи пред Софийския районен съд. Не е подал жалба нито в МВР, нито в прокуратурата, защото не вижда смисъл. 

Изискал е обаче записите от камерите под колоните от СДВР и от НСО. И двете служби му ги отказват с обяснението, че няма правно основание за предоставянето на тази информация, видя "Сега" в отговорите им.

Материалите по случая са докладвани в Софийската районна прокуратура, каза още новият министър.

Още миналата седмица говорителката на районната прокуратура Невена Зартова обеща на "Сега" да провери дали държавното обвинение работи по преписка за насилието. Днес Зартова обясни, че още не е проверила и отново обеща да го стори утре.

След тв участие на министъра и МВР обяви официално, че случаят с насилието по време на протестите на 10 юли е проверен максимално бързо. Всъщност резултатите се чакаха още преди седмица. "В хода на своята работа комисията е установила превишаване на служебни правомощия от страна на четирима полицейски служители на отдел "Специализирани полицейски сили“ (ОСПС) и нарушаване на основни права на граждани при използване на физическа сила, превишаваща необходимите предели".

Съобщението също мълчи за това какви ще са наказанията на служителите, но става ясно, че уволнени няма да има. Нарушителите, освен това, остават анонимни. Казва се само, че "ще бъде наложено тежко дисциплинарно наказание на един ръководен служител от ОСПС. Със заповед на директора на СДВР ще бъдат наложени съответните наказания за младши изпълнителски състав от същия отдел".
 

Наяве излизат нови записи на бруталното полицейско насилие от петък вечерта. Един от тях показва нова гледна точка към побоя на студента Евгени Марчев. Публикува го Сашо Диков в предаването си "ЕвроДикоф" по телевизия "Евроком".

 

МВР СЕ ОНЕВИНИ И ЗА РОСЕНЕЦ

Христо Терзийски коментира и напрежението при протеста на "Демократична България" в парк "Росенец". "За нас беше важно да не се допусне двете страни да имат контакт, който да доведе до нарушаване на обществения ред или да пострада човек. Условията да се провеждат подобни мероприятия на това място са неприятни", каза новият вътрешен министър.

По думите му, органите на реда са имали информация още от предишната вечер, че е имало придвижване на хора от ДПС с автомобили и автобуси. Той коментира, че не намира сериозни грешки от страна на служителите на МВР при действията край Бургас.

"Изказват се мнения в медиите, че протестът е бил невероятно мирен, но това не беше така. От самото начало имаше моменти, в които имаше насъбрана енергия", заяви Терзийски. 

Оневиняващата позиция на новия вътрешен министър е странна, като се има предвид, че лично премиерът Бойко Борисов само преди дни и като аргумент за махането на Младен Маринов посочи лоши действия на МВР в Росенец.

 

 

Още по темата