Quantcast
Появиха се нови кадри от бруталния побой на Евгени Марчев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Появиха се нови кадри от бруталния побой на Евгени Марчев

А мен защо никой не ме пита как се чувствам, ожали се главният секретар на МВР
Обновена
68 048

Наяве излизат нови записи на бруталното полицейско насилие от петък вечерта. Един от тях показва нова гледна точка към побоя на студента Евгени Марчев. Публикува го Сашо Диков в предаването си "ЕвроДикоф" по телевизия "Евроком". На записа се вижда как момчето дълго лежи в безпомощно състояние, а полицията се мае около него, като на моменти прескача тялото му. Други протестиращи неколкократно призовават да се викне линейка, но извършителите на побоя бездействат. На други записи са вижда как няколко пъти полицаите хвърлят другото бито момче върху лежащия на земята пребит младеж.

Тези шокиращи кадри на побоя се появиха веднага след протеста, но премиерът Бойко Борисов, подчинените му политици от ГЕРБ, ръководството на МВР и главният прокурор Иван Гешев скандално неглижират тези свидетелства на полицейско насилие и изкарват полицията жертва на платени провокатори. След като днес Евгени Марчев напусна "Пирогов", главният секретар на МВР Ивайло Иванов даде това като пример, че нищо му няма. За себе си обаче се ожали: "А мен защо никой не ме пита как се чувствам!". Той цитира спешния институт, че момчето е в добро здраве, а това, че е ритан и блъскан, докато лежи на земята в безпомощно състояние, не коментира.

Случаят с Евгени Марчев бе описан от баща му пред Диков вчера и тази вечер пред Би Ти Ви. Момчето е държано в тежко състояние цяла нощ в Трето РПУ, без да получи медицинска помощ и с три припадъка. Едва вчера сутринта е отведено в "Пирогов", където първото денонощие го държаха под полицейска охрана и с отнет телефон, като обяснение за това МВР така и не даде. Адвокатът му Николай Хаджигенов обаче разказа пред "Сега", че Евгени е под охрана, за да не може обществеността да се видят нараняванията му. Днес охраната му бе свалена, но родителите разказаха, че тормозът от полицаите е продължил, като накрая младежът е изпаднал в истерия и е настоял да бъде изведен от "Пирогов".

Решението Евгени да си тръгне от "Пирогов" е взето след спречкване с полицаи в двора на болницата тази сутрин, където е бил изведен на въздух в инвалидна количка. Отношението на униформените, които го заплашили, че пак ще бъде "закопчан", е накарало Евгени и родителите му да решат той да напусне държавната болница, разказа пред "Сега" адвокат Николай Хаджигенов. По думите му момчето задължително трябва да бъде под лекарско наблюдение, защото тепърва ще стане ясно колко сериозни са пораженията от побоя, нанесен му в петък вечер от полицията.

"Родителите ги разбирам, него го разбирам. Мен никой не ме попита аз как се чувствам... Никой от хилядите полицаи на улицата не могат да кажат как се чувстват. Да, не е приятно това, което се е случило. Дали е така или не е така, не мога да твърдя. Никога няма да кажа той е виновен или той ги набеждава", коментира по същата тема главният секретар Иванов. Той бе далеч по-възмутен от разпространението на фалшиви новини по случая. По случая все пак ще има проверка, а нейният срок е едномесечен, защото не можело току-тъй да се наказва служител - полицаите също били граждани на държавата и трябва да се проверяват обстойно действията им. Според Иванов фалшивите новини влияели много по-лошо, отколкото някакво наказание.

Хаджигенов ще представлява Марчев, както и още трима младежи. Засега на тях са им назначени служебни адвокати. Марчев няма обвинение. Един от другите е обвинен за хулиганство. Втори пък утре ще бъде воден пред съда, заради което адвокатът допусна, че или ще бъде изправен пред магистратите по указа за борба с дребното хулиганство, или ще бъде разпитван от съдия.

Прокуратурата, която обикновено безспирно съобщава за всякакви обвинения, както и разпространява доказателства, за да илюстрира нечия вина, засега мълчи по казуса.

Междувременно Юлия Педева - майка на едно от другите бити момчета, заяви пред bTV, че два дни никой не е съобщил къде е синът й. Гледайки медиите решава да звънне в болница. Така разбира, че синът й е с наранявания, в белезници и с обвинение.

 

ПРЕДИСТОРИЯТА

Вестник "Сега" попита сутринта МВР дали момчето е под охрана, въпреки че няма обвинение. Оттам отговориха, че не са запознати със случай на пребит от полицаи и отказаха да дадат информация освен тази в сайта на министерството. Там в последните часове се публикуват благодарности от главния прокурор, свидетелства от тримата леко пострадали полицаи, твърдения на главния секретар Ивайло Иванов, че "българската полиция не е враг, а пази мира и спокойствието в страната", и т.н. По-късно от МВР съобщиха за "Сега", че вече няма полицейска охрана на пострадалия Евгени Марчев в "Пирогов".

 

ОТЗВУК

Случаят продължава да предизвиква отзвук въпреки опитите на управляващите да го заглушат. В интернет събира подписи петиция с искане за уволнение и съд за полицаите, които пребиха студента Евгени Марчев. "Евгени се намира в неврохирургията на "Пирогов" с тежко комоцио, множество кръвонасядания, охлузвания и след три припадъка, но е жив. Въпреки това, той е държан под арест от полицаи, които са отнели телефона му и не допускат контакт с него", пише в петицията, подкрепена от над 3600 души. "Това беше екзекуция", коментира тази сутрин и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който настоява за незабавна оставка на вътрешния министър.

Американският колеж, чийто възпитаник е пребитият студент, излезе с изявление, в което призова за въздържане от насилие. "Подкрепяме своите възпитаници и всички граждани, които се застъпват за свободата на словото, демокрацията и правото на мирен протест", заявяват от учебното заведение.

 

ОЩЕ ЗАПИСИ

Междувременно в интернет се завъртя и видео как полицай налага протестиращ в полицейския микробус. Стоп кадри от това видео обикалят от два дни социалните мрежи с искане полицаят да бъде уволнен. МВР мълчи и по този случай.

 

 

Posted by Валентина Каменарска on Friday, July 10, 2020

 

Ключови думи:

побой, протест

Още

Побоят над кмета на с. Белгун остава безнаказан вече 3 месеца
Прокуратурата най-после образува дело за пребития кмет на Белгун
Прокуратурата замете под килима полицейския побой над Димитър Кенаров