Медия без
политическа реклама

ВСС се измъкна засега от искането за уволнение на Гешев

Идеята за отлагането дойде от шефа на ВАС и бе подкрепена от съвета

10 Март 2022ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
БГНЕС
Част от членовете на ВСС се включиха онлайн в заседанието, но Иван Гешев и Надежда Йорданова са в залата на съвета.

Главният прокурор Иван Гешев подкрепи искането на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков да бъде отложено разглеждането на искането за предсрочното прекратяване на мандата му. Това приеха и членовете на Висшия съдебен съвет. В следващите 2 седмици трябва да бъдат изработени правила за разглеждане на искания за уволнение на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища. Едва след това ще бъде гледано и искането на правосъдния министър за отстраняването на Гешев от поста му.

Ден по-рано главният прокурор даде благословията си на Висшия съдебен съвет да разгледа искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за уволнението му. Гешев прати писмо до съвета, с което настоява предложението на Йорданова, колкото и да е несъстоятелно, да бъде разгледано в публично заседание. Гешев смята, че само така ще може да защити честта и достойнството си. Също така главният прокурор призовава съветът да се занимае и с предложението, направено от Янаки Стоилов, докато беше служебен министър на правосъдието. Миналото лято мнозинството в съвета отказа да се занимава с искането на Стоилов с аргумента, че министърът на правосъдието няма правомощия да иска уволнение на главния прокурор. Наложи се Конституционният съд да тълкува основния закон и да им обясни, че не са прави.

Искането на Йорданова бе единствена точка в дневния ред на съвета за днес. След като заседанието на съвета започна в 9.30 ч. обаче, по предложение на Гергана Мутафова от Прокурорската колегия на съвета поиска в дневния ред да бъдат вкарани две нови точки и те да бъдат разгледани преди искането на Йорданова, защото били спешни и нямало да отнемат много време. Едната точка е съгласуване на постановлението за изпълнението на държавния бюджет за 2021 г., а другата - искане на становище от съвета за настаняването на бежанци от Украйна в бази на прокуратурата. Точката за бюджета наистина бе приета за минути. И тази за бежанците също не забави особено заседанието. Гешев посочи, че бюджетът на прокуратурата е бил намален, уж за да се реформира, а сега няма пари да си ремонтира една от базите, за да подслони в нея бежанци.

По обяд щеше да се наложи заседанието на бъде прекъснато и защото шестима от съвета имат онлайн среща с представители на ЕК във връзка с подготовката на годишния доклад върховенството на закона. 

ОТЛАГАНЕ

След като Йорданова представя предложението си на кадровиците, веднага се появиха идеи за отлагане на разглеждането му. Тон даде председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков. Той изтъкна няколко аргумента. Първо, днес са важните срещи с ЕК на голяма част от съвета. Второ - ВАС трябва да се произнесе процедурно по една жалба на БОЕЦ, свързана с първото искане за уволнението на Гешев, направено от Стоилов. Трето - съветът трябва да си изработи правила, по които да разглежда искания за прекратяване на мандатите на главния прокурор и шефовете на двете върховни съдилища.

Самият Гешев подкрепи искането за отлагането, макар и да нямал проблеми всеки ден да се гледа искане за уволнението му. Според него обаче отлагането не трябва да е до произнасянето на ВАС, а до приемане на правилата. Гешев подчерта, че държи бързо да се разгледа искането на Йорданова. Членовете от прокурорската колегия обаче подеха идеята на Чолаков за отлагането и правилата и в крайна сметка тя бе подкрепена от съвета.

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО

Според Йорданова Гешев тежко е нарушавал служебните си задължения и е накърнявал престижа на съдебната власт. Това са конституционните основания за уволнението му. Йорданова сочи девет нови причини за отстраняването на главния прокурор от поста. Сред тях е поведението му, свързано с полицейското насилие срещу протестиращите срещу него и правителството на Бойко Борисов през лятото на 2020 г., констатацията на Европейския парламент, че евродепутатът Елена Йончева е преследвана от прокуратурата по политически причини, бездействието на държавното обвинение по случая с покушението срещу Емилиян Гебрев, осъждането на България в Страсбург от Евгения и Николай Баневи заради думи на Гешев и т.н.

В писмото си до ВСС Гешев пише, че предложението на Йорданова не отговаря на високите изисквания за предложение на министър до съдебния съвет за освобождаване на главен прокурор, че не съдържа необходимите реквизити, за да сложи началото на производство за реализиране на каквато и да е юридическа отговорност. Според Гешев с предложението си Йорданова показва, че не познава Конституцията и законите. В предложението не се сочат конкретни състави на извършени нарушения, има общи твърдения, свободна интерпретация на моралните и нравствени качества на главния прокурор, пише още Гешев до кадровиците.

Преди началото на заседанието днес Гешев обяви, че изпълнителната власт в лицето на МВР и Министерството на правосъдието се занимават да атакуват прокуратурата, а в същото време се възражда полицейският произвол и има бум на престъпността на нива от 2006 г. Неотдавна "Дневник" поиска от държавното обвинение данните, на които Гешев базира твърденията си за бум на престъпността. Прокуратурата отказа с мотива, че интервютата на главния прокурор не били обществена информация и е недопустимо думите му да се тълкуват през данните. 

ПРОЦЕДУРАТА

За да бъде уволнен Гешев, предложението на Йорданова трябва да бъде подкрепено от поне 17 от членовете на ВСС. Съветът по принцип се състои от 25 души, но в момента е с трима по-малко. Причината е, че преди повече от 2 години избраната от депутатите за член на ВСС Пламена Цветанова стана заместник на Гешев и оваканти мястото си. Парламентът така и не намери за нужно да изпълни Конституцията и да попълни състава на съвета. Освен това двама членове, избрани от съдиите, подадоха оставка и магистратите отказаха да посочат техни приемници, доста красноречив знак за легитимността на този съвет. Прокурорската колегия на съвета се състои от 10 членове, в това число и ръководещият я Гешев. Досега неизменно прокурорската колегия е действала единно и винаги по волята на главния прокурор. Т.е. само техните гласове против са достатъчни, за да бъде отхвърлено предложението за уволнението му.

Цялото искане на министър Йорданова може да бъде прочетено тук:

 

Още по темата