Медия без
политическа реклама

ВСС отложи за неопределено време процедурата за уволнението на Гешев

18 Май 2022Обновена
Иван Гешев
БГНЕС
Иван Гешев

Висшият съдебен съвет отложи за неопределено време разглеждането на двете предложения за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Първото бе внесено още от Янаки Стоилов, докато беше служебен министър на правосъдието. Второто е на приемничката му Надежда Йорданова.

И макар Стоилов да поиска уволнението на Гешев още миналото лято, а Йорданова - през март, досега съветът си намираше поводи да не ги разгледа. Покрай това на Стоилов дори се наложи Конституционният съд да тълкува може ли министърът на правосъдието да иска махането на главния прокурор и на председателите на двете върховни съдилища.

Днес кадровиците намериха повод да протакат в това, че в понеделник Върховният административен съд определи, че трябва да разгледат и част от казуса "Жоси", който е едно от деветте основания в предложението на Йорданова. Още тече срокът за обжалване на това съдебно определение и това бе аргумент на мнозинството в съвета да откаже да разгледа предложенията, докато няма окончателно решение на ВАС. Още повече, че Йорданова вече заяви, че ще обжалва, защото ВАС не уважи цялата й жалба.

Висшият съдебен съвет трябва да разгледа и случая "Жоси", когато обсъжда дали да освободи предсрочно главния прокурор Иван Гешев.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев първи взе думата, за да обясни, че смята за правилно, обосновано и законосъобразно да отложим заседанието и предложенията да се разглеждат, когато влезе в сила определението на ВАС. "Иначе ще трябва да се произнасяме на части по предложението на министъра на правосъдието. Тези дела се гледат бързо от ВАС и не би трябвало да се забави кой знае колко време", посочи Магдалинчев. И допусна, че става дума за седмица или десетина дни.

Йорданова възрази, че ВСС е бил наясно, че има висящо дело във ВАС и когато е насрочил за днес разглеждането на двете предложения за предсрочното прекратяване на мандата на Гешев.

Самият Гешев обяви, че няма търпение предложенията за уволнението му да бъдат разгледани. "Нямам търпение чрез БНТ (БНТ 2 излъчва заседанието на съвета) българските граждани да видят колко несъстоятелни са обвиненията", каза главният прокурор. И допълни, че няма търпение да разговаря пред камерите с Йорданова за предложението й и за съдебната реформа. Според него съдебната реформа, която е в ход, е "унищожаване на българското наказателно правосъдие в интерес на олигархията и мафията". "Проблемът не е българският главен прокурор, а българските политици", посочи той.

Йорданова призова Гешев да не прави инсинуации. Той пък отговори, че тя обжалва пред ВАС, за да може представителите на изпълнителната власт да обикалят тв студията и да обвиняват ВСС, че протака. Междувременно, в типичния си стил главният прокурор опита да омаловажи исканията за уволнението му. Според него всички основания в предложенията са смешни. "Имам спомени от детската градина. За някои не бях послушен. Надявам се, че няма да бъде внесено ново искане от раждането ми през 1970 г. Защото ще трябва да търся свидетели, че не съм нарушил етичните норми на магистратите, докато съм бил в детската градина", опита да иронизира той, тъй като основният спор във ВАС сега е може ли съветът да разглежда негови действия от времето преди да стане главен прокурор.

В крайна сметка Олга Керелска предложи ВСС да започне разглеждането с предложенията на Янаки Стоилов, по което няма висящ съдебен спор. Керелска обясни, че така или иначе едно заседание няма да е достатъчно и затова е добре съветът да започне най-сетне да се занимава по същество с исканията за уволнение на Гешев. "Така ще преодолеем обвиненията, че ВСС не желае да разгледа по същество предложенията", посочи Керелска и получи подкрепата на Атанаска Дишева. "Не мога да повярвам, но подкрепям предложението на Дишева и Керелска", включи се и Гешев.

Калина Чапкънова пък възрази, че "каквото и да решим, медиите, които са негативно настроени към ВСС, ще отразят нашето решение негативно".

Преди заседанието на съвета Гешев повтори досегашните си обвинения към изпълнителната власт, че искането за уволнението му е опит да се въздейства върху прокуратурата и посяга на независимостта й. "Тъжното е, че чрез тези измислени основания, най-вероятно се изпълнява политическа поръчка за оказване на въздействие върху прокуратурата и използването ѝ като бухалка срещу хора, които мислят по-различен начин. Тъжното е, че хора, които говорят за върховенство на закона, за правова държава, за права на човека, по същество, правят обратното. Резултатът плащат българските граждани, а той е бум на престъпността", каза той.

Какво пише в искането на Надежда Йорданова прочетете тук:

Искането за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, което вчера внесе министърът на правосъдието Надежда Йорданова, ще бъде разгледано от Висшия съдебен съвет идния четвъртък. Това обясни Йорданова в предаването "Денят с Веселин Дремджиев".

За предложението на Стоилов вижте: 

Правя предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, заяви министърът на правосъдието Янаки Стоилов на извънреден брифинг днес. Предложението на Стоилов се основава на сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков до него.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата