Медия без
политическа реклама

Янаки Стоилов предлага Гешев да бъде уволнен (документи)

Целта е политически дивиденти и пиар, обяви говорителката на главния прокурор Сийка Милева

Иван Гешев и Янаки Стоилов във ВСС през месец май.
БГНЕС
Иван Гешев и Янаки Стоилов във ВСС през месец май.

Правя предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, заяви министърът на правосъдието Янаки Стоилов на извънреден брифинг днес. Предложението на Стоилов се основава на сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков до него. В него (вижте подробности по-долу) Рашков описва нарушенията на Гешев. Сред които са разгласяване на материали от дела, нахлуването в президентството на Бюрото по защита, неизясняването докрай на нито един публично известен случай, свързан с бившия премиер Бойко Борисов - къщата в Барселона, пачките и кюлчетата злато в нощното шкафче, списъка с 38 магистрати и политици, притежаващи имоти и сметки в чужбина.

"В постъпилата информация от Бойко Рашков на 14 юли има данни за действия и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на съдебната власт", обясни Стоилов на специален брифинг. Стоилов е насрочил заседание на Пленума на ВСС на 22 юли и това е първата точка от дневния ред. Според конституционната процедура главният прокурор може да бъде освободен преди да изтече 7-годишният му мандат, при тежко нарушение или при накърняване престижа на съдебната власт. Това решение се взема от Пленума на съвета с поне 17 от 25 гласа и се валидира с президентски указ. Процедурата е огледална на тази при избора на главен прокурор.

Стоилов отказа да разкрие подробности за данните в доклада, като посочи само, че в него има както медийни публикации, така и информация за огласени данни, събрани със СРС-та, както и факти, от които може да се направи извод, че Гешев е нарушил Етичния кодекс, допълва "Лекс". Министърът обясни, че в доклада влизат факти и обстоятелства от началото на мандата на Гешев, но главно от миналата година, има приложения, в които се правят преки позовавания, цитират се и се представят публикации в медиите - български и чуждестранни. "Така, че това е едно голямо четиво, което предполагам, че той ще може да ви предостави и да се запознаете. Няма да преразказвам и резюмирам доклада, казвам, че съм обобщил тези основания, да речем огласяване на данни от досъдебни производства, липса на единен критерий за разследване на лица, които заемат висши държавни длъжности и други", каза Стоилов.

На въпрос дали вярва, че този състав на ВСС би освободил Гешев, Стоилов отговори: "Аз поначало не се осланям на вярата, защото трябва да се преценяват факти и обстоятелства и отговорът на този въпрос ще даде решението на ВСС". "Сега" поиска официално предложението на Стоилов. МП не отговори, но по настояване на Гешев, ВСС го публикува.

Сигналът на Рашков

"Известно е, че прокурорите са подчинени на главния прокурор и в много случаи тяхната йерархична зависимост доминира над свободата на волята им да упражняват правомощията си по вътрешно убеждение. Това обяснява защо, въпреки обществените очаквания, никой от тях не реагира срещу Иван Гешев, извършил груби нарушения на закона и европейските стандарти в областта на наказателния процес. С недопустимите си публични изяви и действия след встъпването си в длъжност той урони престижа на съдебната власт и Президента, но прокурорската колегия на ВСС зае пасивна позиция. Това поставя въпроса дали нейните членове само привидно са на нивото на изискванията за висок професионализъм и нравствени качества", се казва в сигнала на Рашков, видя "Сега".

Според сигнала основанията за търсене на отговорност от Гешев "са видими не само за юристите": "налице са данни за престъпления, незачитане и нарушаване презумпцията за невиновност, уронване престижа на съдебната власт и др". Рашков напомня и за протестите, на които се иска оставката на Гешев, "което е безпрецедентно в демократичното ни съвремие". Според него прокурорите в цялата страна бездействат, макар и да могат да разследват престъпно поведение на главния прокурор. Затова и той се обръща към Стоилов, който има право да внесе въпроса във ВСС.

Нарушенията на Гешев са изредени в няколко точки.

1. Разгласяване на данни от досъдебни производства. Тук се цитират СРС-тата, по които протича президентът Румен Радев, както и СРС-тата, които прокуратурата разгласи, за да подкрепи тезата си, че Васил Божков стои зад антиправителствените протести. Като пример са дадени и публикуваните от държавното обвинение разговори в чата между бизнесмена Пламен Бобоков и президентския съветник Пламен Узунов.

"Очевидно, че със знанието и по разпореждане на главния прокурор са разгласени сведения, което е забранено със закон", пише Рашков. Пише също, че "етичните правила забраняват публичните изявления или коментари, чрез които се създава впечатление за пристрастност и предубеденост, което Ив. Гешев знае, но не спазва". И още: "Неговите изявления и тези на говорителя на прокуратурата надхвърлят пределите на обикновеното съобщаване и чрез тях се цели да се създаде обществена нагласа за виновно противоправно поведение дори на лица, които нямат качеството на обвиняем. Контактите с медиите поставят под съмнение правната компетентност и деполитизацията на главния прокурор и прокуратурата като цяло."

В сигнала е и нахлуването на 9 юли м.г. по разпореждане на Гешев на служители от Бюрото по защита към главния прокурор в президентството във връзка с претърсвания и изземвания. С това бе нарушен принципът на пропорционалност. Рашков напомня, че в последствие съдът определи задържането на президентските служители Пламен Узунов и Илия Милушев като незаконосъобразно. "Това постави прокуратурата в унизителна политическа обвързаност и урони престижа и авторитета й на независим съдебен орган. Не е известен нито един сходен случай в държава – членка на ЕС. Разпоредената от Гешев акция е безпрецедентна и дискредитира пред обществото и света държавността в лицето на нейните институции", пише в сигнала.

2. Ив. Гешев неслучайно два пъти отказа да се яви в Европейския парламент пред Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона. Той нарушава принципа за независимост, демонстрира незачитане на разделението на властите, което е проява за политическа ангажираност, твърди още Рашков. Напомня и как в интервю за БНТ Гешев е казал, че не подкрепя принципа за разделение на властите. "Това поставя остро въпросът в състояние ли е главният прокурор да упражнява надзор за независимостта на прокурорите, или като противник на разделението на властите съдейства за подчиняването им на политическата власт, като вземат процесуални решения под нейно давление. Очевидно второто е верният отговор, което се подкрепя от неизясняването докрай на нито един публично известен случай, свързан с бившия премиер Б. Борисов /къщата в Барселона, пачките и кюлчетата злато в нощното шкафче, списъка с магистрати и политици /38/, притежаващи имоти и сметки в чужбина/", пише Рашков. И допълва, че въпреки широкия международен отзвук по тях не се получава информация от прокуратурата, разследванията се проточват във времето, а според обществото не приключват обективно.

3. Гешев е въвел свои правила, с които се погазва законовият принцип за случайно разпределението на преписките - с резолюция на административния ръководител, т. е. чрез субективен избор на прокурор. "Единственият извод е, че определени преписки и досъдебни производства представляват особен интерес за него и резултатът по същите е предварително предопределен чрез възлагането им на конкретни прокурори от нарочно създадени "специализирани" отдели в Софийска районна прокуратура /СРП/ и Софийска градска прокуратура /СГП/", пише в сигнала.

Реакция

Прокуратурата не е учудена от действията на правосъдния министър, който изпълнява волята на вътрешния министър Бойко Рашков, коментира пред "Сега" говорителят на главния прокурор Сийка Милева. "Учудени сме защо го внася едва сега - дни преди края на служебното правителство", посочи Милева, като изрази мнение, че става дума за политически акт, целящ единствено политически дивиденти и пиар. "Оттук нататък компетентен е ВСС", заключи тя.

Дежавю

Преди година, в разгара на протестите, които искаха оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Гешев, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов внесе до ВСС и до премиера сигнал, в който бяха изредени куп нарушения на Гешев

За проверка и дисциплинарно уволнение на Гешев е настоявал не веднъж и Съюзът на съдиите в България.

Има ли основания да бъде образувано дисциплинарно производство за уволнението на главния прокурор заради тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата