Медия без
политическа реклама

Хр. Иванов: Борисов да нареди процедура за отстраняването на Гешев

Главният прокурор нарушава тежко и системно служебните си задължения и накърнява престижа на съдебната власт, пише лидерът на "Да, България" до премиера и ВСС

22 Юли 2020ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

Posted by Hristo Ivanov on Wednesday, July 22, 2020

Премиерът Бойко Борисов да нареди на правосъдния министър Данаил Кирилов да инициира дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев. Това поиска Христо Иванов, който внесе сигнал срещу Гешев в Министерския съвет и Висшия съдебен съвет.

Иванов сочи факти и доказателства, че главният прокурор е извършил множество действия и бездействия, с които се нарушава конституцията, Законът за съдебната власт и етичният кодекс на магистратите.

Във видео включване пред Министерския съвет съпредседателят на "Демократична България" изреди нарушенията на Гешев - избирателно упражняване на репресия, безпрецедентна партизанска реч, използване на жертви на изнасилване за пиар, незачитането на презумпцията за невиновност, използване на материали, събрани със СРС за пропагандни акции. Иванов обясни, че всяко едно от тези основания е достатъчно Гешев да бъде дисциплинарно освободен.

Иванов подчерта, че е наясно, че Борисов няма да посмее да нареди това на Кирилов. Но това само показвало, че и самият премиер трябва да подаде оставка.

"Искаме оставката на правителството, парламента, Гешев. Искаме избори. Ще се явим с програма за изчистването на държавата от влиянието на Сарая и Пеевски", каза Иванов. Според него без тези оставки "не можем да завършим това, което започнахме на Росенец – осветяването на империята от корупция, лъжи и престъпления, в която Борисов и Гешев са просто слуги".

Преди това някогашният правосъден министър обясни, че има три начина Гешев да не е главен прокурор - да подаде оставка, да бъде отстранен с дисциплинарна процедура или да бъде променена конституцията. "Ние ще работим и за трите начина", каза Иванов. Гешев вече обяви, че няма да се оттегли сам. Дисциплинарна процедура може да стартира по инициатива на министъра на правосъдието или на членове на Висшия съдебен съвет. По думите на Иванов обаче за целта трябват свободни хора, които се интересуват от върховенството на закона, а такива в правителството и съвета няма.

Сигналът

На първо място в сигнала, с който "Сега" разполага, се сочат политическите изказвания на Гешев. Напомня се как в тв интервю е обвързал "Да, България" с изтичането на личните данни на милиони българи от НАП. "Г-н Гешев извежда своите твърдения за участие на "Да, България" в "кибертероризъм" от нашата политическа реакция (като част от обединението "Демократична България") на изтичането на данни от НАП, която според него била твърде бърза и насочена към висшия орган на власт в системата на Министерството на Финансите – министър Горанов. Тук по същество г-н Гешев инкриминира основни функции на една опозиционна политическа формация в демократичното общество: да критикува, да реагира навременно и да търси политическа отговорност. С това г-н Гешев демонстрира грубо незачитане на основни граждански права в едно демократично и европейското общество", пише в сигнала.

Иванов напомня и как Гешев е правил публични внушения, че бившият министър е отговорен за въвеждане на система за случайно разпределение на делата, чиято сигурност твърди, че "... се оказва не компрометирана, тя оказва се нула...".

В свое публично изявление от 11 юли главният прокурор прави директно политическо изказване като обвинява президента в нарушение на конституцията и законите: "Обединителят на нацията" за пореден път си позволи да наруши независимостта на съдебната власт и да окаже груб натиск върху Прокуратурата на Република България. С това си действие Радев наруши Българската Конституция, уреждаща разделението на властите!”; “С поредното си изявление срещу независимата съдебна власт, бранейки обвиняемите си сътрудници, политикът Радев се нареди до Черепа и останалите олигарси на Прехода, ограбили живота на цяло поколение българи. Ние, прокурорите, оставаме на страната на народа!", каза тогава Гешев.

Този тип изказвания са недопустими от гледна точка на принципите за политическа неутралност и безпристрастност, които трябва да са задължителни за главния прокурор. "Президентът има пряка демократична легитимност, за разлика от главния прокурор, а с изказването си г-н Гешев внушава, че президентът е свързан с олигархията и съпричастен към извършването на престъпления", пише в сигнала.

В него се дават и примери как Гешев системно нарушава презумпцията за невиновност с публични изявления или с оповестяване на материали по неприключили проверки и досъдебни производства. Гешев нарече "наглост" становището на Фондация "Български адвокати за правата на човека", дадено по повод инициирани от президента консултации за промени в Конституцията. Гешев си определи адвокатите като "адвокати на подсъдими и обвиняеми олигарси".

"Директната вербална атака към представители на държавни институции с пряка демократична легитимност, към политически партии, граждански организации, медии, адвокати само засилват впечатлението за безконтролност и нарушаване на принципите на неутралност и безпристрастност от главния прокурор, като по този начин влизат в колизия с принципите на правовата държава, пише в сигнала. Иванов смята, че Гешев е нарушил етичния кодекс, който казва, че "магистратът не участва по какъвто и да е начин в партийно-политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние”.

Иванов се спира и на разгласяването на доказателства, събрани със СРС. Според него това е произволно упражняване на власт.

"Нито една от изброените публични прояви не може да бъде оправдана с принципа за прозрачност. Главният прокурор демонстрира поведение и действия, които не са свързани с установяване на обективната истина, а същевременно могат да бъдат възприети като самоизтъкване или прекомерно търсене на обществено признание. В тези си действия той нито е внимателен при решаването на въпроси, свързани със свободата и репутацията на гражданите, нито внимава да не бъдат засегнати законните права и интереси на участници в производството", обяснява Иванов.

Още по темата