Quantcast

Медия без
политическа реклама

Военният министър: Категорично МиГ-29 не е свален, взривен, атакуван

Трябва да изведем още 15-20 човека от Афганистан, които са работили за нас, твърди Георги Панайотов

17 Септ. 2021
Илияна Кирилова

Запазилият поста си на служебен военен министър Георги Панайотов категорично отрече, че падналият преди три месеца в Черно море български МиГ-29 е взривен, свален, атакуван. "Категорично се отрича самолетът да е свален, да е бил неизправен, отрича се всякаква версия, свързана с атака", обяви той по БНТ. При инцидента загина един от най-добрите български военни пилоти Валентин Терзиев.

По думите на Панайотов полетът е възстановен до последната секунда и цялата информация от черната кутия е свалена. Ден по-рано стана ясно, че според доклада от разчитането,  се потвърждават заключенията от доклада на Военна полиция, които хвърлят отговорността върху загуба на ориентацията на пилота.

Не е човешка грешка, загубата на пространствена ориентация е нещо специфично. Има посочена вторична причина, има неща, които е могло да бъдат направени по-добре на земята, заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов. 

Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29 е разчетена. Първоначалните резултати потвърждават направените вече заключения от Военна полиция.  Това обяви на брифинг след заседанието на Министерския съвет служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

По думите му операцията по намирането на черната кутия е уникална, поради дълбочината от над 70 м. Тогава тя бе извадена с помощта на частна фирма, защото се оказа, че българската армия има апаратура, която може да работи да най-много 50 м. дълбочина.

Черната кутия била леко повредена от престоя в морето. Панайотов разясни, че били необходими координиращи действия с руската страна затова се забавило нейното изпращане. В Русия не са отишли представители на прокуратурата, но това станало по тяхно желание. Според военният министър лабораторията в Русия, в която беше изпратена кутията, очевидно е секретна.

Той обяви, че следствените органи продължават да разследват смъртта на пилота подп. Валентин Терзиев и се надява скоро да излязат със заключение. Извън моята юрисдикция е да посочвам виновни, добави министър Панайотов. 

Той натърти, че учението "Шабла" е командвано от българи. "Главният командващ е българин, учението е българско", каза Панайотов.

Във връзка с инцидента в Чешнегирово той заяви: "Безбожие е да се напълзява трагичен инцидент със смърт на млад български военнослужещ, за да се прави партийна пропаганда. Разпространяват се безскрупулни лъжи". 

ГЕРБ нападна ръководството на военна полиция, министъра на отбраната Георги Панайотов, служебното правителство и президента покрай инцидента с американски военни в Чешнегирово, които нахлуха по погрешка в цех по време на учение в началото на май.

 

"Това, което направи Военна полиция, след като е открила безжизненото тяло, е да обезопаси стаята, докато дойде представител на прокуратурата, след това всички следствени действия и разследвания са правени от тях, не от Военна полиция и Министерството на отбраната", твърди Панайотов. "Ние приемаме техните заключения, защото случаят не е под нашата юрисдикция. Министерството на отбраната никога не е казвало дали е убийство или самоубийство", добавя той.

Георги Панайотов подчерта, че в писмо до него родителите на старши лейтенант Тодор Манчев са изразили притеснение, че най-вероятно смъртта му не е самоубийство.

Първоначалната версия за разследването на инцидента беше самоубийство. След ексхумация на тялото обаче, прокуратурата започна работа и по нова версия - умишлено убийство. До смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев се стигна след нахлуването по погрешка на американски военни в производствен цех в Чешнегирово. По думите на военния министър има огромен проблем в регионалната служба в Пловдив.

"На територията на Афганистан все още има хора, които са работили за България и трябва да бъдат евакуирани, около 15-20 души", каза още Георги Панайотов. Ден по-рано стана известно, че при операция на военното разузнаване от Пакистан са изведени 22-ма афганистанци и българи. Военният министър разказа, че той лично е бил в Пакистан и на борда на самолета, с който бяха докарани хората.

Панайотов обяви още, че Българската армия се нуждае от превъоръжаване - нови оръжия, самолети, хеликоптери, танкове, радари, оборудване.

Още по темата