Quantcast
Военният министър: Черната кутия на падналия МиГ-29 е разчетена | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Военният министър: Черната кутия на падналия МиГ-29 е разчетена

Георги Панайотов пътувал в тайна командировка до Пакистан, за да евакуира лично 22-ма български и афганистански граждани
Обновена
5 335
 Скрийншот видео
Шефът на авиобазата в Граф Игнатиево държи част от черната кутия на падналия МиГ-29

Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29 е разчетена. Първоначалните резултати потвърждават направените вече заключения от Военна полиция. Това обяви на брифинг след заседанието на Министерския съвет служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Основната версия за падналия в Черно море български МиГ-29 е среща на самолета с водната повърхност, вследствие на загуба на пространствената ориентация от пилота. Това бе записано в доклада от приключилото преди месец разследване на служба „Военна полиция“ по авиоинцидента на 9 юни 2021 г., станал по време на тактически учения на ПВО и ВВС - „Шабла 2021“. Именно това твърди, че е показала и черната кутия сега военният министър.

Авторите на документа посочваха като съпътстващи причини "неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите", "особености на полетите над море нощем", както и "неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака".

Отделът за разследване на авиационни произшествия е оформил в доклада си още две версии, които биха могли да доведат до инцидента и до трагичната гибел на пилота Валентин Терзиев, но ги отхвърля като малко вероятни. Първата от тях е отказ на авиационната техника в полет, а втората - разрушаване на изтребителя или поразяване на пилота от осколки, вследствие разрива на ракетата. Двете са отхвърлени като малко вероятни. 

Преди седмици стана ясно, че при разбиването на военния самолет и падането му в морето, черната кутия е била разхерметизирана, пълна с вода и е със скъсан лентов кабел и повреден електрически съединител. Това прави разчитането на данните в България много рисковано, твърдяха тогава военните. Кутията бе извадена от 70 м. дълбочина след няколкодневно търсене. Накрая бе решено тя да бъде пратена за разчитане в лаборатория в Курск, Русия. След дълго чакане, тя бе пратена преди дни.

Предназначението на регистратора на самолетите МиГ-29 е да съхранява информация от огромен брой датчици на борда на самолета. След всеки полет информацията от регистратора се сваля и се обработва със специален софтуер, за да се презени дали всичко е нормално и дали може да се пусне самолета за следващ полет. Черната кутия, която всъщност е оранжева на цвят, се намира между двигателите на самолета и е с големината на кутия за обувки. Устройството може да даде отговор с каква скорост, на каква височина и пространствено положение е бил самолетът, в какво положение са били лостовете

Регистраторът не записва гласова информация, а параметри за работата на самолета в полет, както и пространственото му положение, но не записва глас - в него няма касети, категорични са военните. Освен това, устройството няма никакви видове маяци - светлинен или звуков, никакъв, който да позволява да бъде търсено със сонар.

Военният министър лично евакуирал в България 22-ма афганистанци от Пакистан

Военният министър съобщи още, че в 5 часа тази сутрин на летище София е пристигнал самолет, на борда на който са се намирали група от 22 афганистански и български граждани, които са евакуирани от Исламабад, Пакистан, до София, след като преди това са били изтеглени от територията на ислямска република Афганистан.

Панайотов заяви, че също е бил на борда на този самолет. "Сигурно много от вас са забелязали, че вчера не присъствах на отчета на павителството. Това беше поради причината, че бяха командирован в Исламабад, за да свърша тази работа”, оповести той. Ден по-рано той не се яви на заседание на комисията по отбраната с обяснението здравословни причини.

При пътуването си до Пакистан, Панайотов успял да се срещне със своя колега - военния министър на Пакистан -Первез Хатак, с който обсъдили двустранното сътрудничество и неговото задълбочаване. Панайотов е получил и информация и оценка от своя колега за ситуацията в Афганистан, който се контролира в момента от талибаните.

Министърът благодари на външно министерство, които съдействали, както и на Авиоотряд 28, които пък осъществили полета. Панайотов обаче даде висока оценка на работата на Военното разузнаване към МО, които пък провели самата операция по изтеглянето на 22-та души.Министър Хатак му обяснил, че ръководството на талибаните сега се старае да изгради нов образ на режима - на по- либерален и човешки. Панайотов обаче на свой ред поясни, че не иска да дава оценки и препоръча да се изчака да се видят резултатите от управлението на талибаните,особено за правата на жените и етническите малцинства там. Панайотов обаче заяви, че не готов все още да сподели оптимизма на своя пакистански колега.

Малко по-късно от МО уточниха, че става дума за афганистански граждани, работили за България по време на операции на НАТО в Афганистан, както и български гражданин и неговото семейство. Операцията е била организирана и проведена от Служба „Военно разузнаване“ по указания на премиера Стефан Янев, под прякото ръководство на министъра на отбраната Георги Панайотов и със съдействието на министъра на външните работи Светлан Стоев. За успешното осъществяване на евакуацията съдействали също посланикът ни в Пакистан Ирена Ганчева и представители на междуведомствената работна група, които организираха своевременното посрещане, настаняване и транспортиране на афганистанските граждани до нашата страна. Освен сътрудничеството с Пакистан, на срещата с Хатак са обсъдили и възможностите за обучение и военнотехническо сътрудничество, както и развитието на взаимодействието в други сфери от взаимен интерес.

Още

САЩ подаряват 8 военни хеликоптера на Чехия заради помощта за Украйна

19.08.2022

1049
Военният министър стартира с преговори за ремонт на МиГ-29 с Полша

06.08.2022

3876
Гърция остро протестира пред Сърбия за падналия край Кавала самолет

18.07.2022

3988