Медия без
политическа реклама

ГЕРБ нападна военна полиция и президента за инцидента в Чешнегирово

Министерство на отбраната: Крайно манипулативните твърдения и неверни внушения

06 Авг. 2021Обновена
Скрийншот Нова тв

ГЕРБ нападна ръководството на военна полиция, министъра на отбраната Георги Панайотов, служебното правителство и президента покрай инцидента с американски военни в Чешнегирово, които нахлуха по погрешка в цех по време на учение в началото на май. Това стана в декларация на партията, прочетена от парламентарната трибуна от депутата Даниел Митов.

В нея се се иска създаването на специална анкетна комисия, която да разследва случая и основно последвалите действия на МО, военна полиция, служебното правителство, както и последвалото самоубийство на ст. лейт. Тодор Манчев през юли. 

Комисията трябвало да изясни всички факти и обстоятелства относно планирането и провеждането на учението в Чешнегирово, всички последващи действия на длъжностни лица от Министерството на отбраната по разследване на инцидента и изготвените от тях доклади и революциите под тях, обясни депутатът Даниел Митов. ГЕРБ настояват да се провери имало ли е нерегламентиран натиск върху служители на "Военна полиция" да поемат отговорността за инцидента и да подписват документи с невярно съдържание, какви действия са предприети по разследване на инцидента, довел до смъртта на офицер Манчев. В декларацията са поставени множество въпроси, включително и защо президента Румен Радев се е разбързал и е направил титуляр и е дал генералски пагони на началника на военна полиция.

Коректността изисква не политиците, а разследващите органи да дават пред обществеността обективна информация по инцидентите в Чешнигирово и Шабла, отговориха по-късно официално от Министерство на отбраната. Оттам добавиха, че се въздържат от коментар в детайли по случаи, които са обект на разследване от прокуратурата и затова не могат да отговорят подобаващо на декларацията на ГЕРБ. Според МО тя съдържа изкривена информация и неверни твърдения.

"Но в отговор на крайно манипулативните твърдения и неверни внушения, категорично заявяваме, че министърът на отбраната не е наказвал старши лейтенант Тодор Манчев. С негови заповеди от 15.07.2021 г. (4 дни преди трагичния инцидент) са освободени от военна служба директорът на РСВП – Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в Отдел „Контрол и охрана“ майор Георги Мерджанов – преки командири на старши лейтенант Тодор Манчев. В декларацията редом с другите неверни факти е сгрешено дори и военното звание на офицера", пишат от военното ведомство и казват, че са поискали разрешение от прокуратурата, за да дадат докладите на Служба „Военна полиция“ и на Инспектората на МО. "За останалите подвеждащи твърдения в изнесената декларация нека се произнесат разследващите органи, след като приключат работа. Недопустимо е от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи", пишат още от МО.

Само преди три дни БНР съобщи, че депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев е поискал доклада за инцидента на служба „Военна полиция“ на Инспектората на МО и какви последващи действия е предприело Министерството на отбраната по случая Чешнигирово.  Депутатът от БСП Владимир Маринов пък е поискал информация за връзката на случая „Чешнегирово“ и военния полицай Тодор Манчев. Той беше намерен с фатална огнестрелна рана в средата на юли. 

МО тогава обясни, че Манчев не е бил санкциониран заради случая в Чешнегирово. Депутатът Владимир Маринов пита за задълженията на военния офицер по време на нахлуването в частния обект и на какви процесуално-следствени действия е бил подложен и участвал в хода на извършваната проверка от инспектората към Министерство на отбраната, обяви още Националното радио.

Инцидентът, записан от охранителни кaмери, стана на 11 май, по време на съюзническо учение в Чешнегирово. За него се разбра седмица по-късно от видео, излъчено от Нова тв. На него се виждаше как американски войници атакуваха по погрешка производствен цех в Пловдивско и след като го претърсиха и прочистиха, накрая респектираха персонала.

 

Министерството на отбраната и армията на САЩ поднесоха своите извинения на българските граждани, които са били в цеха по време на инцидента в Чешнегирово, както и на собственика на фирмата. МО ще обезщети фирмата, ако има нанесени материални щети.

Веднага след като инцидентът стана публичен, Министерството на отбраната и армията на САЩ поднесоха своите извинения на българските граждани, които са били в цеха по време на инцидента, както и на собственика на фирмата. МО обяви, че обезщети фирмата, ако има нанесени материални щети, а американската армия пое ангажимент в бъдеще да не допуска подобни инциденти.

 

Абсолютно недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования, без значение дали са от Българската или от чужда армия.

Два дни по-късно президентът обяви по повод инцидента, че е "абсолютно недопустимо животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования, без значение дали са от Българската или от чужда армия". Държавният глава заяви това по време среща с министъра на отбраната Георги Панайотов и ген.-лейтенант Любчо Тодоров, командващ Съвместното командване на силите.

Военната прокуратура в Сливен разследва смъртта на старши лейтенант, санкциониран със забележка по случая от пролетта, когато американски военни нахлуха погрешка в производствен цех в село Чешнегирово.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата