Quantcast

Медия без
политическа реклама

МО и американската армия се извиниха за инцидента в Чешнегирово

Собственикът на цеха, който американски десантчици атакуваха по погрешка, ще бъде обезщетен, ако има материални щети

29 Май 2021Обновена
Скрийншот Нова тв

Министерството на отбраната и армията на САЩ поднесоха своите извинения на българските граждани, които са били в цеха по време на инцидента в Чешнегирово, както и на собственика на фирмата. МО ще обезщети фирмата, ако има нанесени материални щети. Американската армия поема ангажимент в бъдеще да не допуска подобни инциденти.

Това съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов на извънреден брифинг в МО.

Американски войници атакуваха по погрешка производствен цех в Пловдивско и след като го претърсиха и прочистиха, накрая респектираха персонала, предава Нова тв. Инцидентът, записан от охранителни кaмери, е станал на 11 май,  по време на съюзническо учение в Чешнегирово. Сега собственикът и работниците в предприятието се канят да съдят всички отговорни за излязлото извън рамките си учение.

"В този период, в този регион на България се провежда натовско учение, което се казва Swift Response. В него вземат участие почти 2000 военнослужещи от няколко съюзнически държави, над 100 самолета. Учението е много успешно. В рамките на учението се случва инцидент. Очевидно недоразумение, защото съюзнически военнослужещи със задача да прочистят района на десанта излизат извън периметъра на учението. Влизат в цеха, който се вижда на видеоклипа, и търсят противниковите сили, които очевидно не са работещите цивилни граждани, които се виждат на кадрите. Искам да подчертая, че както се вижда от видеоклипа,

 

не е упражнено никакво физическо насилие

 

от страна на съюзническите военнослужещи. Нещо повече - не са използвани никакви групи методи и мерки. Те са наредили на българските граждани да седнат. Аз съм бил на война. Когато се действа във враждебна обстановка, те нареждат на цивилните граждани да легнат на земята, по корем, с ръце на зад врата. Това не се е случило. Въпреки това инцидентът е повече от неприятен, защото показва някакви пропуски. Затова е наредена проверка", каза министърът.

На въпрос защо за инцидента не е било съобщено, Панайотов уточни, че в министерството не е е имало инфромация за нея. "Очевидно има отговорни лица, които трябва да понесат отговорност. Не е имало укриване на информация, тъй като не е имало докладване на такава.

 

Никой не е докладвал на ръководството на Военна полиция и на ръководството на МО",

 

каза той. Самият министър е разбрал за случилото се снощи. Назначена е проверка, която се очаква да приключи в рамките на 3 дни.

За случката се разбра след репортаж на Нова телевизия, която излъчи кадри от няколкото охранителни камери, разположени в цеха. Фабриката, в която става инцидентът, буквално е долепена до военното летище в Чешнегирово, където се е извършвало мащабно учение. Група военни, въоръжени с картечници и автомати, прескачат оградата и нахлуват в цеха. Около 13.30 часа седем въоръжени войници прескачат оградата и влизат в цеха за нестандартно оборудване на рафинерии за олио. Първи срещу тях се оказват Георги и Атанас.

 

„Идват насреща с автомати. Аз се обръщам и той вика „Седал! Седал!“. Вдигнах ръце. Той може би казваше на английски да лягаме или не знам какво, ама аз като не разбирам, седнах. Тук имаше платна. Дойдоха до нас. Двама пък влязоха отзад, вътре в съблекалнята. Оттам се върнаха и всички с насочени автомати влязоха в халето”, разказва Георги Нешев, който работи в цеха.

„Беше нещо много страшно! Уплаших се и даже половин час не мога да реагирам. Аз почнах да треперя от страх”, спомня си колегата му Васко.

Въоръжените войници се разпределили на групи и обходили всички помещения в цеха. Това показват и кадрите от охранителните камери. След като извършили  т.нар „прочистване“ на обекта, напуснали сградата.

 

От страх работниците не посмели да се обадят на тел. 112,

 

а сигнализирали собственика, който по това време не бил във фирмата. Той от своя страна отишъл до военното летище, за да потърси обяснение за действията на натовските войници.

„Веднага отидох, тъй като имаше учение. Отидох във Военна полиция. Две момчета бяха. Те се обадиха на техен начилник и казаха, че няма как да реагират за това нещо. За мен това е голяма обида.

 

Това е все едно аз съм някакъв терорист. Обиден, унизен.

 

Все едно ние сме някакви бандити”, смята собственикът Марин Димитров. Мъжът ще търси правата си по съдебен ред и вече е наел адвокат.

”Няма да го оставя това така, да бъда обиден по този начин”, добавя собственикът Димитров. Той вече е депозирал две жалби до Военната и Районната прокуратура и чака отговор.

„За мен е налице противозаконно влизане в чужд частен имот. Както и считаме, че са налице закана и заплаха с убийство, тъй като са осъществени безспорни действия по този начин с дългоцевно огнестрелно оръжие срещу цивилни лица”, категоричен е адвокат Борислав Мазнев.

Първата реакция на министерството на отбраната бе предпазлива. "До 19 ч. на 28 май в Министерството на отбраната и в неговите структури не е постъпвала жалба по случая в Чешнегирово и на този етап не може да коментираме. Ще предприемем необходимите действия за изясняване на посочените обстоятелства, но ще можем да коментираме случая след приключване на проверката на компетентните органи, до които е изпратена жалбата", обявиха от Министерство на отбраната в петък вечерта.

 

 

СЪДЕЙСТВИЕ

Посолството на САЩ излезе също с изявление по случая. В него се казва, че информацията за инцидента е получена на 28 май 2021 г. “Като част от въздушно-десантното учение „SWIFT RESPONSE21”, проведено между 10 и 14 май, американски военнослужещи от 173-та въздушно-десантна бригада проведоха учебна симулация на овладяване и обезопасяване на летище с отпаднала необходимост Чешнегирово. По време на учението военнослужещи симулираха навлизане и прочистване на множество бункери и структури в летището. На 11 май военнослужещи влязоха и прочистиха сграда до летището, която според тях е била част от зоната за обучение, но в която е имало български цивилни лица, наети от частен бизнес. По време на това действие не е произвеждана стрелба с каквито и да e било оръжия”, се казва в изявлението. 

“Сухопътните сили на САЩ се отнасят сериозно към ученията и считат за приоритет безопасността на нашите военнослужещи, нашите съюзници и цивилни. Поднасяме нашите искрени извинения на частното предприятие и служителите в сградата. Ние винаги се учим от тези подготовки и в момента провеждаме задълбочено разследване на причината за тази грешка. Ще въведем строги процедури, за да oчертаем ясно зоните за подготовка и да предотвратим този тип инциденти в бъдеще”, пише още в него.

 

Френски командоси бяха бити в плевенското Коиловци

Инцидент, но с френски командоси, се разигра през октомври 2012 г. Те кацнаха с парашут в нива край плевенското село Коиловци, след което се сбиха с местни.

Инцидентът тогава беше пазен в тайна. За станалото се разбра от разкази на братята Слави и Васко Цоневи от с. Коиловци, които заедно с полицая Румен Цветанов се сбиха с чужденците, след като ги свариха в нивата си. Вътрешният министър Румен Петков замаза случая, като съобщи, че французите са туристи, които се занимават с екстремни спортове. По-късно обаче той отправи официално питане към Цветанов и главния прокурор Борис Велчев. 

Тогавашният шеф на бойната авиация ген. Костантин Попов, който по-късно беше депутат от ГЕРБ, твърдеше, че НАТО ни пуска въздушни "терористи", за да ни проверява. "Правят го най-редовно. И то изненадващо, без предупреждение. Пускат самолет по определен маршрут и сценарий, без ние да знаем. Едновременно с това пристигат и контролни групи на възлови места, за да наблюдават какво правим", обясни по онова време началникът на бойната авиация. 

През ноември същата година стана ясно, че французите са елитни командоси от френското военно разузнаване, пратени на тренировка в България. Мистерията около тайнствените парашутисти, за които МВР първо упорито мълчеше, а после нарече "туристи", беше разбулена от интернет изданието "ЕнфоДефанс" и получи широка гласност, като беше подхваната от популярните списания "Поан" и "Мариана".

"Петима френски военни бяха спипани от местни селяни, които ги взели за крадливи цигани", обясни "Мариана". "Трима французи бяха ранени при сбиването - двама получиха леки огнестрелни рани в краката, а на третия бе счупен носът. Историята се разигра в ливада с люцерна, охранявана от двама братя и техен приятел, въоръжен със законен пистолет". Списанието уточнява, че командосите били от Службата за действие на Генералната дирекция за външна сигурност (разузнаването) към Министерството на отбраната. Двама се спасили от боя с бягство.
Списание "Поан" осмя тогава конспирацията на злополучните командоси, като написа, че колкото и да са се правели на екстремни спортисти, все пак е било странно да облекат водолазни костюми за скок с парашут.

Още по темата