Медия без
политическа реклама

НАТО репетира ядрена война в Германия

Немски медии съобщават за военни маневри в базите Ньорфених и Бюхел

15 Окт. 2020
ЕПА БГНЕС архив

В Германия, в условията на засилени мерки за сигурност, се провеждат учения на НАТО за изработване на взаимодействие в случай на ядрена война. Холандски, белгийски и италиански бойци също участват в тях. Организаторите не разгласяват сценария на маневрите, пише вестник Bild, цитиран от Агенция Фокус.

Според немският вестник, в авиобазата в село Ньорфених (Северен Рейн- Вестфалия) военните тренират безопасна доставка на американски ядрени оръжия от подземни бункери и ги инсталират на изтребители. За целите на учението обаче самолетите излитат без бомби.

Като част от "размяната на ядрени удари", планиран от НАТО, водородните бомби B61 могат да бъдат хвърлени  от германските изтребители Tornado. Такива оръжия има в Италия, Белгия, Турция и Нидерландия. Ньорфених може да се използва като алтернативно място за съхранение на бомбите B61.

По същото време в Бюхел (Рейнланд-Пфалц) се провежда учението Resilient Guard, по време на което ВВС на ФРГ практикуват сценарии за отбранителни действия, включващи атака от потенциален враг. В базата край Бюхел, по неофициални данни, все още се съхраняват до 20 американски ядрени глави от тип B61, които остават в рамките на стратегическата концепция на НАТО за сдържане на потенциални противници.

Германските военновъздушни сили участват, заедно с партньорите от НАТО, в тайни маневри, които разиграват сценарий за ядрена война. Това съобщава агенция DPA, като се позовава на свои неназовани източници и е цитирана отново от Фокус. Според информацията, ученията, с име Steadfast Noon, са започнали през тази седмица. По време на маневрите, наред с други неща, се практикува използването на самолети, способни да носят ядрено оръжие, посочва още агенцията. 

Зелените остро критикуват  ученията в Нервених и Бюхел. „Има явно противоречие в това, че, от една страна, федералното правителство се е ангажирало с идеята за свят, свободен от ядрено оръжие, и в същото време германските пилоти се обучават в транспортирането на ядрено оръжие от Германия до зоната на употреба“, заяви говорителят по въпросите на разоръжаването Катя Койл. „Размяната на ядрени удари не се явява адекватен отговор на настоящите предизвикателства пред политиката за сигурност. Никой в Европа не живее безопасно благодарение на взаимната заплаха от ядрени оръжия", твърди експертът.

Още по темата