Медия без
политическа реклама

Китай обяви изненадващи военни учения в близост до Тайван

Маневрите ще проведат в Южнокитайско море

27 Февр. 2022
БГНЕС

Китай обявява изненадващи военни учения в Южнокитайско море, които ще започнат утре и трябва да продължат до 1 март, съобщава Дир.бг.

Маневрите на флота ще се проведат сравнително близо до Тайван. Според експертите е малко вероятно учението да прерасне в инвазия. Въпреки това атаката на Русия над Украйна може да окуражи Пекин да превземе Тайван.

Китай предупреди, че опитите на Тайван да търси независимост ''означават война'', предаде Би Би Си. Пекин гледа на Тайван като отцепена китайска провинция, а островът вижда себе си като суверенна държава.

Китай счита островът за законна част от своята държава. За разлика от Украйна, Тайван не е член на ООН.

Външният министър на Китай предупреди в четвъртък, че Съединените щати ще платят висока цена за действията в подкрепа на Тайван, предаде France24. Китай претендира за острова като за своя собствена територия и обеща да го превземе със сила, ако е необходимо.

Истинското име на Тайван е Република Китай, като на острова бягат антикомунистическите сили след победата на Мао в гражданската война.

Ако Китай превземе острова, това би дало стратегическо предимство на страната в Тихия океан. Най-големите заводи за чипове в света са в Тайван, като високотехнологичните фабрики биха били апетитна цел за Пекин.

 

Пекин отговори на срещата между европейските законодатели и тайванския президент Цай Инг-уен в четвъртък, като незабавно предупреди ЕС да поправи своята ''грешка'', ако иска да избегне влошаване на отношенията, предаде ''Политико''.

 

Ключови думи:

Китай, Тайван, учения

Още по темата