Медия без
политическа реклама

НАТО започна мащабни учения в 9 държави и с хиляди войници

Едномесечните тренировки са концентрирани основно в Полша

01 Май 2022
Архив ЕПА/БГНЕС

НАТО започна мащабни международни военни учения Defender Europe и Swift Response 2022 , съобщават световните агенции, като се позовават на полското министерство на отбраната. Маневрите, в които участват не само войски от страни-членки на Алианса, но и на държави-партньори, ще продължат до 27 май.

„В учението, което ще се проведе на територията на Полша и осем други държави, ще участват 18 000 войници от повече от 20 държави, включително около 7 000 войници и 3 000 единици техника на територията на Полша“, съобщават още от полското МО, цитирано от БГНЕС.

По стар обичай, през последните седмици се подчертава, че това са „циклични учения за отбрана, които не са насочени срещу нито една държава и не са свързани с актуалната геополитическа ситуация в региона“. Посочва се, че основната цел на ученията, организирани от въоръжените сили на САЩ, е повишаване на готовността и подобряване на взаимодействието между съюзниците и партньорите на НАТО и САЩ. 

Въпросните учения зачестиха и стават все по-мащабни и все по-близо до Украйна, от момента, в който напрежението между Запада и Русия ескалира заради руското нападение. 

 

В Норвегия започнаха мащабни военни учения с участието на 30 000 военнослужещи на НАТО и партньорски държави в момент, когато напрежението между Запада и Русия ескалира заради войната в Украйна, предават Франс прес и БГНЕС.

"Сега" припомня:

Само преди месец и половина, но пак по време на руската инвазия в Украйна, в Норвегия се проведоха също едномесечни мащабни военни учения с участието на 30 000 военнослужещи на НАТО и партньорски държави. Бе обявено, че учението "Студен отговор 2022" (Cold Response 2022) има за цел да провери как Норвегия ще се справи с присъствието на съюзнически подкрепления на своя територия в съответствие с член 5 от устава на НАТО, който изисква от държавите членки да се притекат на помощ на друга държава членка, която е нападната. И за тях се твърдеше, че били планирани отдавна и че нямат нищо общо с войната, но всички наблюдатели смятат, че мащабите на ученията са опит за сдържане на Русия.

"Това е отбранително учение. Това не е военна операция с нападателна цел", заяви тогава генерал Ингве Одло, отговарящ за "Cold Response". Военноморските, въздушните и сухопътните учения се провеждат над обширни части от територията на Норвегия, включително над Северния полярен кръг. 

Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер пристигна спешно в София заради Украйна и вероятно за да участва в сглобяването на бъдещата многонационална бойна група, чието първо учение той ще наблюдава на полигона в Ново село.

Русия отхвърли поканата на Норвегия да изпрати наблюдатели. „Всяко увеличаване на военния потенциал на НАТО в близост до границите на Русия не допринася за укрепване на сигурността в региона", заявиха миналата седмица от посолството на Русия в Норвегия пред АФП. Русия "разполага с капацитет там да проследи (учението) по напълно легитимен начин", смята Одло и добави: "Наистина се надявам, че те спазват съществуващите споразумения".

Както и по време на предишните издания на учението, съседните Швеция и Финландия, които са военно необвързани, но все по-близки партньори на НАТО, също ще участват в ученията. Нахлуването на Русия поднови дебатите в двете скандинавски страни относно евентуалното членство в НАТО. В маневрите участваха около 200 самолета и 50 кораба. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НАТО, учения, Полша

Още по темата