Медия без
политическа реклама

Шефът на Военния комитет на НАТО пристигна спешно в България

Адмирал Роб Бауер идва заради Украйна и за да гледа първо учение на многонационалната бойна група в Ново село

20 Апр. 2022Обновена

Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер пристигна спешно в София заради Украйна и вероятно за да участва в сглобяването на бъдещата многонационална бойна група, чието първо учение той ще наблюдава на полигона в Ново село. Във въпросната група вече участва американска рота с бронирани машини "Страйкър" и се очакват още военни от Италия, Великобритания и Албания.

Според съобщение на Министерство на отбраната адмирал Бауер идва по покана на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов на официално посещение.. В рамките на визитата председателят на най-висшия военен орган на Алианса ще се срещне и с министъра на отбраната Драгомир Заков.

Командирът на Сухопътното командване на НАТО ген. лейт.  Роджър Клутиер пристигна изненадващо в България в разгара на войната в Украйна.

Военният комитет е най-висшият военен орган на НАТО. Състои се от началниците на щабовете по отбраната (началници на Генерални щабове) на всичките страни-членки. Те се срещат три пъти годишно. Всекидневните задачи се изпълняват от постоянните военни представители на страните-членки, основно тризвездни генерали, в Щаба на НАТО в Брюксел. Те провеждат срещи 1-4 пъти седмично, официално и неофициално.
По време на сегашното посещение на адмирал Бауер в България се "обсъждат въпроси по усилване на отбраната на югоизточния фланг на НАТО в контекста на войната в Украйна и адаптацията на Алианса в отговор на променената геополитическа среда за сигурност".

България няма да дава каквато и да е военна помощ за Украйна. Това стана ясно след разговорите между премиера Кирил Петков и американския министър по отбраната Лойд Остин.

България очаква своевременна подкрепа от своите съюзници за съхраняване на отбранителния капацитет на Българската армия и модернизация на въоръжените си сили. Това заяви държавният глава Румен Радев след среща с председателя на Военния комитет на НАТО. В рамките на разговора бяха обсъдени рисковете и заплахите пред сигурността, произтичащи от войната в Украйна, както и предприетите мерки за повишаване на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на Алианса, съобщава президентският прессекретариат. Румен Радев изрази високата си оценка за подкрепата, която Нидерландия оказва за охраната на българското въздушно пространство, както и за отличното взаимодействие на българския контингент в рамките на формирането и подготовката на батальонната бойна група на Алианса на територията на България.

Радев отново призова за преодоляване на разделението в рамките на НАТО на страни-производители и страни-купувачи, като се пристъпи към съвместното разработване и внедряване на отбранителни технологии и оборудване, възможност за което предоставя механизмът DIANA. Това е и най-прекият път към постигане на оперативна съвместимост между отделните страни-членки в Алианса, подчерта президентът.

Веднага след това Бауер се срещна и с премиерът Кирил Петков. "По време на разговора бяха обсъдени стратегическите планове на НАТО за укрепване и отбрана на Източния фланг. Премиерът постави акцента върху необходимостта от координация между НАТО и ЕС по отношение на инфраструктурата, която може да бъде използвана от съюзниците и за граждански, и за военни цели. Адмирал Бауер се съгласи със стратегическия подход на България и отбеляза, че споделянето на тежестта, както и на риска, са важна част от солидарността в НАТО", обявиха официално от Министерски съвет.

В четвъртък началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и председателят на Военния комитет на Алианса адмирал Роб Бауер ще участват в Деня за демонстриране на способности по време на съвместна подготовка на бойна група на учебен полигон „Ново село”. 

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че Великобритания ще разположи свои войници в България.
американски войници с бойна техника се предислоцират от Румъния в България. Това става ясно от официално съобщение на министерство на отбраната.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата