Quantcast

Медия без
политическа реклама

Влакът София - Варна закъсня 7 часа и половина

Природата се оказа оправдание и за транспортни, и за политически неволи

27 Яну. 2023
БГНЕС
Техника почиства коритата в Богдан и Каравелово.

БДЖ опитва да счупи рекорди. Нощният влак София - Варна (през Карлово) закъсня със 7 часа и половина. По разписание трябваше да пристигне в морския град в 7.10 часа, а се случи малко преди 15 часа. Официалното обяснение - в лошото време се свлекли клони върху контактната мрежа и я повредили. Два пъти локомотивната машина се повреждала, което налагало смяната й. Инцидентите се случиха в района на Карлово - Стряма, като 38 пътници трябваше да стоят часове на втората гара.

В някои части на страната времето наистина е лошо днес. Но едва ли то е причината за проблемите на фона на остарялата железопътна инфраструктура и техника.

По случайност лошото време бе повод днес и за политически страсти. Участваха и хора от Карловско, но в говорилнята, както винаги, по-силно се чу гласът на политиците. Става дума за вдигнатото ниво на реките през последните дни в селата Каравелово и Богдан. През септември хората изживяха бедствие и са изплашени да не се повтори. Тече бедствено положениe в селата сега, макар към момента опасност за населението да няма. Но валежите са притеснителни, техника почиства рисковите участъци в коритата:

Безсънна нощ тече за жителите на карловските села Каравелово, Богдан и Слатина. Причината е вдигнатото ниво на речните води след валежа, който продължава няколко дни. Нивото в Богдан почти опира до един от мостовете.

Ситуацията в Карловско стана повод районът да бъде посетен от трима министри днес - Иван Шишков, Росица Карамфилова и Явор Гечев. Пред медиите говори основно Шишков, и то по повод (не)свършеното от септември насам. Темата е наболяла, тъй като мнозина от хората обвиняват местната власт - че не чисти коритата, не ремонтира, не строи наново повредената инфраструктура, не взема превантивни мерки... Шишков и придружаващият го кмет Емил Кабаиванов обясниха, че държавата е отпуснала нужните милиони, но действията се бавят, защото трябва да минат по закона за обществените поръчки - около пролетта щели да почнат редица от дейностите. Министърът на регионалното развитие добави, че не правителството, а депутатите трябва да променят Закона за обществените поръчки, тъй че нещата да се случват по-бързо. Думите му внезапно жегнаха ГЕРБ. На брифинг ресорният министър от времето на управлението на партията Николай Нанков каза, че Шишков не бива да се оправдава с депутатите, а да действа - ако е искал, сам е можел да внесе поправки в закона; освен това и сегашната нормативна база, съгласно промени от 2016 г,. позволявали при бедствено положение строителството да не минава чрез обществени поръчки. "Всичко, което искат хората, може да стане", каза Нанков.

Реакцията на ГЕРБ най-вероятно бе породена просто от стремеж да вземе отношение по карловските проблеми. Защото преди нея това направи БСП. Корнелия Нинова даде брифинг с жители на селата, на който обяви, че партията ще сезира Агенцията за държавен финансов контрол за харченето на отпуснатите след септември средства. А самите хора споделиха, че бедствието е перманетно  - коритата са замърсени, нуждаят се от укрепване, инфраструктурата е все така в ужасно състояние - властта не се грижи за жителите, оставени са сами. "Няма ли кой да ни обърне внимание!?", простенаха хората.

  

 

Още по темата