Медия без
политическа реклама

Безсънна нощ протича в Карловско край реките

26 Яну. 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Районът още се възстановява от бедствието през септември 2022 г.

Безсънна нощ тече за жителите на карловските села Каравелово, Богдан и Слатина. Причината е вдигнатото ниво на речните води след валежа, който продължава няколко дни. Нивото в Богдан почти опира до един от мостовете. Вчера и днес постоянно има "дежурни" от жителите на селата край Стара река и Стряма. Същото е и в настоящите часове. Част от населението се е изнесло го горните етажи на къщите.

Информацията засега сочи, че няма опасност за населението. Хората обаче са силно изплашени, след като преживяха бедствие преди пет месеца.

Общинската управа се оправдава с новия дъжд и довлечените от планината наноси в коритата. Жители обаче твърдят, че много участъци така и са останали непочистени след септемврийското наводнение. Зарити са от клони и дънери.

 

Информацията от по-ранните часове днес:  

Кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов обяви частично бедствено положение за селата Богдан и Каравелово, съобщи самият той пред БТА. То влиза в сила днес и ще продължи седем дни. Причината е, че през последните две седмици нивото на водата в реките, които преминават през селата, се е повишило. Повишено е и нивото на наносите, които водата носи, допълни Кабаиванов.

Вчера комисия е проверила нивото на реките, а днес на съвещание на Кризисния щаб е взето решението за частичното бедствено положение, което се обявява превантивно, при опасност от бедствие, уточни кметът. Уведомен е областният управител на Пловдив. Утре ще влезе техника в речните корита в двете села и ще продължи разчистването. Коритата са с 2,5 метра дълбочина и широчина между 8-9 метра, а в момента в Богдан на 60 см всичко е запълнено, коментира Кабаиванов. По думите му, ако има нужда бедственото положение ще бъде удължено, следи се нивото на водата в село Слатина. 

Хората се притесняват, особено в района на ул. "Еделвайс", която пострада най-много по време на наводненията през септември миналата година, коментира кметът на Каравелово Славка Червенкова. На тази улица от 12 семейства се е върнало само едно. Временният мост се посипва всяка сутрин и вечер със сол, другата седмица очакваме да бъде възстановено от фирмата осветлението по пострадалите девет улици в селото, разказа кметът. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?