Медия без
политическа реклама

Владислав Горанов призова Васил Божков да се прибере в България

12 Юни 2023
Колаж: Илияна Кирилова

Бившият финансов министър и санкциониран от САЩ по закона "Магнитски" Владислав Горанов призова намиращия се в Дубай Васил Божков да се върне в България.

"Да се връща г-н Божков и да има процес, или да бъде разпитан дистанционно с позволението на ОАЕ", обяви Горанов по БНТ. Според него само така ще може възможно най-бързо да приключи проточилото се вече над 3 години съдебно преследване срещу бизнесмена.

Горанов обяви, че не се притеснява от обвиненията на Божков срещу него, защото те не били истина. "Всичко по делото с липсващите милиони от хазарт в хазната е казано. Добре е този процес да се задвижи и приключи", заяви той и добави "лично за мен и като набеден от него, ще е изгодно да мине процесът през всички фази".

Хазартният бос Васил Божков отправи нова серия обвинения в корупция и рекет към финансовия министър Владислав Горанов.

Само преди месец намиращият се в Дубай бизнесмен Васил Божков поиска да се върне като защитен свидетел срещу Борисов. Това става ясно от негов пост във "Фейсбук".

"Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има защо да се страхува. Готов съм да се върна в България като защитен свидетел", написа Божков. 

Ден по-рано бизнесменът, който не се беше обаждал отдавна от Дубай, обяви във "Фейсбук" по адрес на Иван Гешев: "Понякога разкаялият се грешник може да бъде по-ценен от светец". Той направи това минути след брифинга на Гешев, на който гл.прокурор отказа да подаде оставка.

Стана точно година, откакто МВР арестува бившия премиер Бойко Борисов, финансовия му министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова. Те бяха задържани на 17 март 2022 г.

Божков пребивава в Дубай вече трета година и е с повдигнати задочно 20 обвинения по 4 дела. Според прокуратурата по тях са разпитани над 200 свидетели, изпратени са 18 броя европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до 17 държави. Изпратена е и молба до ОАЕ за екстрадицията му, както и още четири молби за правна помощ. Последната – да се яви пред българските разследващи, е от този януари. 

На 17 март 2022 г. с полицейска заповед по образувано в условията на неотложност дело за изнудване на хазартния бизнесмен Васил Божков бяха задържани Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова. 

Хазартният бос Васил Божков огласи нови серия неудобни въпроси, с които атакува лично министъра на финансите Владислав Горанов. Владислав Иванов Горанов не само не зачита, но и дори и не чете закони, които е гласувал, подписал и е длъжен да прилага.

Веднага след ареста прокуратурата разкритикува действията на МВР и пусна тримата, без да им повдигне обвинение. Държавното обвинение обвини МВР, че е опорочило разследването и че изобщо не е имало основание да го образува. Тогавашниет вътрешен министър Бойко Рашков и премиер Кирил Петков пък обвиниха прокуратурата, че саботира разследването и отказва да провери твърденията на Васил Божков, че е давал огромни подкупи на Борисов.

Горанов коментира сега и включването му в последния списък "Магнитски", което той нарича административна санкция. "Не съм горд от факта, че съм включен. Смятам, че американските служби са били подведени с грешна информация. Не мисля, че санкционирането ми е заплаха към Бойко Борисов", каза той. Горанов обяви, че е предприел стъпки за изваждането си от списъка. "Процедурата не е лесна, но аз ще продължавам да доказвам и разказвам моята история на американското министерство на финансите", каза той. 

Той допусна, че включването му в списъка "Магнитски" може да има общо с Васил Божков или с механизма за контрол на главния прокурор. "Предполагам, че би могло това да се свързва отново с Васил Божков, но не мога да го твърдя. Факт е и, че в този период имаше ангажимент от страна на ГЕРБ в подкрепа на законодателството, свързано с контрола на главния прокурор. Факт е, че нещата се случиха в края на един парламент, който не успя да материализира това. Дали нещата са свързани - не искам да си придавам такава значимост", каза Горанов.

Към момента Владислав Горанов потвърди, че остава член на ГЕРБ и помага на съпартийците си с експертни консултации по финансовата политика, когато го потърсят за помощ. Каза още и, че поддържа комуникация и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

През последните няколко седмици периодично се появят публикации, че Божков се връща всеки момент в България. Последният път беше в почивните дни, когато се появиха твърдения, че той е очакван всеки момент от екипи на съдебна охрана да се върне през ГКПП  Кулата, както и че има предупреждения към хората от Гранична полиция, че това се случва.  

 

Още по темата