Медия без
политическа реклама

Година след ареста на Борисов делото за изнудване на Божков е на трупчета

18 Март 2023
Борисов беше арестуван от МВР на 18 март м.г., а после пуснат от прокуратурата без обвинения.
Булфото
Борисов беше арестуван от МВР на 18 март м.г., а после пуснат от прокуратурата без обвинения.

Стана точно година, откакто МВР арестува бившия премиер Бойко Борисов, финансовия му министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова. Те бяха задържани на 17 март 2022 г. с полицейска заповед по образувано в условията на неотложност дело за изнудване на хазартния бизнесмен Васил Божков, който се укрива в "Дубай", сам обвиняем за множество престъпления.

Веднага след ареста прокуратурата разкритикува действията на МВР и пусна тримата, без да им повдигне обвинение. Държавното обвинение обвини МВР, че е опорочило разследването и че изобщо не е имало основание да го образува. Тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков пък обвиниха прокуратурата, че саботира разследването и отказва да провери твърденията на Васил Божков, че е давал огромни подкупи на Борисов.

Все пак прокуратурата обясни, че Божков трябва да бъде разпитан в качеството му на свидетел, но това не може да стане през видеоконферентен разговор. Затова прокуратурата изпрати молба за правна помощ до Дубай, от която така и не е известно да е получен отговор. Така досъдебното производство на практика стои на трупчета.

Самият Божков даде онлайн брифинг от Дубай на 24 март м.г., но не разкри дали има други доказателства срещу Борисов, Горанов и Арнаудова освен твърденията си. "Не е редно да казвам сега какво имам, за да не попречи на работата на следствието", каза той. Божков обясни, че е разпитан от европейската прокуратура на 8 март. Българската полиция също го намерила и разпитала. По думите на Божков за прокуратурата е удобно да го държи далече от България. 

Бившият премиер Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов, бившата шефка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и Севделина Арнаудова, пиар на ГЕРБ, трябва да се разследват като организирана престъпна група, в която влиза и Васил Божков.

Междувременно съдът обяви за незаконни заповедите за арест и на тримата. Владислав Горанов обаче беше санкциониран за корупция от САЩ по закона "Магнитски" и лидерът на ГЕРБ се отрече от него.

Невероятно, но факт - бившият премиер Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов и пиарът на партията Севделина Арнаудова бяха арестувани от МВР миналата седмица.

 

Софийската градска прокуратура продължава да разследва делото, по което на 17 март за 24 часа бяха задържани лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и бивш премиер, финансовият му министър Владислав Горанов и пиарката му Севделина Арнаудова.

 

Още по темата