Медия без
политическа реклама

Бойко Борисов: От турското робство имаме проблем с корупцията

"Знаех за Магнитски още предния ден. Три пъти за една седмица бях в посолството на САЩ", коментира лидерът на ГЕРБ

17 Февр. 2023Обновена
Бойко Борисов
Илияна Кирилова
Бойко Борисов

"Още от турското робство имаме проблем с корупцията". Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на въпроса дали смята, че България има проблем с корупцията в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

"Смятам, че имаме проблем с върховенството на закона. Дори срещу президента има инструмент - импийчмънт. Не може главният прокурор да бъде недосегаем и да не може да бъде разследван", коментира той. Борисов заяви, че истински съжалява, че ГЕРБ не са приели антикорупционните закони на Крум Зарков и че от партията му са се оставили на "Кирил и Асен" да ги надиграят. "Оставихме им се. Щяхме да подкрепим законопроекта на Крум, защото Европа и Америка искат да го подкрепим", посочи той и декларира готовност веднага след изборите да го подкрепи. "Нека партиите, които искат, да поработя тези месец и половина, и на първия ден след изборите да го внесе Крум и да го подкрепим", каза той. От друга страна той подозира, че законът е противоконституционен, но щом САЩ настояват.... Борисов обаче се закани, че ако "сменим Гешев с Рашков", няма да се подпише под подобен законопроект. 

Относно санкционирания по закона "Магнитски" Владислав Горанов лидерът на ГЕРБ се оправда, че Горанов още "първия момент си подаде оставката, не беше в листите на ГЕРБ, не беше издиган и за министър в правителствата на ГЕРБ". "Не обичам да говоря за срещите си. Но аз знаех за "Магнитски" ден преди това. В сряда, петък и понеделник бях в американското посолство - имаме много партньорски неща да свършим. Два пъти се срещах и с О' Брайън (координаторът на американските санкции - бел. ред.)", посочи още той. Борисов напълно се дистанцира и от промените в Закона за хазарта, направени през 2014 г. в полза на Васил Божков. Даже обвини следващите управляващи, че не са пипнали закона, което не е вярно. 

Днешната трагедия със задушените мигранти край София даде удобен повод Борисов да нападне бившите управляващи, които според него не са правили нищо последните 2 г. Според него случаят е показателен, че те не са се справили с незаконната миграция за разлика от времето на неговото управление, когато "България била сочена за пример в справянето с този проблем". Това също не е вярно, България не е сочена за пример, а ЕС отпусна пари за посилване на оградата именно заради проблемите тук.

"Преди 2 години протестът от другата страна на МС започна точно в деня, когато бяхме приети в Европейския банков съюз - тогава получихме политическо решение да влезем в европейския банков съюз, отвори ни се вратата. 2 години Асен помпаше инфлацията по чудовищен начин. Две години, когато ГЕРБ беше изчегъртван, всички останали имаха възможност да променят тези 4 закона, заради които сега не ни приемат. Две години не намериха време да променят тези закони с пълното си мнозинство", възмути се бившият премиер.

На въпрос защо ГЕРБ не са подкрепили Кодекса за застраховането, който е сред 4-те закона, които ни спъват за еврозоната, Борисов се отплесна в хвалебствени разсъждения за Алексей Петров като барета. "Лев инс", собственост на Петров, открито лобираше срещу промените в Кодекса за застраховането. 

Запитан дали ще стане депутат, Борисов отвърна, че този път ще стане, "за да не могат да ни надиграят". "Щом толкова искат, ще стана" зарече се той. За евентуална бъдеща коалиция той посочи, че структурите на партията му отказват да управляват с БСП, но смятат, че може да се направи такава с ПП, ДБ и ДПС. По думите му това щяло да бъде най-устойчивата евроатлантическа коалиция - с конституционно мнозинство, прозападна, проевропейска и пронатовска, която няма да даде на държавата да отива в грешна посока.

За президента Румен Радев заяви, че е против неговия импийчмънт, тъй като иначе няма да има кой да управлява.

 

 

Ключови думи:

Бойко Борисов

Още по темата