Медия без
политическа реклама

6 поуки от ареста на Бойко Борисов

Бойко Борисов излиза от ареста, следван от адвоката си Менко Менков.
БГНЕС
Бойко Борисов излиза от ареста, следван от адвоката си Менко Менков.

Невероятно, но факт - бившият премиер Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов и пиарът на партията Севделина Арнаудова бяха арестувани от МВР миналата седмица. Те бяха освободени 24 часа след задържането, тъй като прокуратурата не им повдигна обвинения по делото за изнудване на бизнесмена Васил Божков, образувано по спешност от МВР. И последва нова фаза от войната между МВР и прокуратурата. Държавното обвинение обяви, че МВР е опорочило разследването, че не е имало изобщо право да го подхваща и че доказателствата не стигат, за да бъдат повдигнати обвинения. МВР пък отвърна, че прокуратура го саботира и отказва да разследва бившите управляващи. Премиерът Кирил Петков се оказа свидетел по делото за изнудване. Прокурорки се държаха като в детската градина, карайки полицаи да чакат в коридора с часове, за да не им докладват делото. Адвокатът на бившия премиер Менко Менков се закани, че клиентът му - "иконата Борисов", ще даде Петков на прокурор, който да бъде разследван за престъпление по служба. А Борисов потъна в несвойствено мълчание. Така приключи първо действие в драмата, която без съмнение тепърва ще се развива. Но и то даде някои полезни уроци. И на обществото, и на институциите.

 

1. С Гешев няма как да стане

 

Очевидно е, че МВР използва цялата си фантазия в опит да заобиколи прокуратурата, която блокира всеки опит за разследване на значими дела, особено когато нишката води към бившите управляващи. Но каквито и нови доказателства или свидетели да бъдат представени по стари случаи на корупция, прокуратурата категорично отказва да съдейства. Държавното обвинение се занимава повече с процесуални детайли, отколкото с истинско разследване. Нелеп е например инатът да не се разпита укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, след като всички авторитетни юристи обясняват, че това е не само възможно, но и крайно наложително. Също толкова абсурдно е прокуратурата да настоява, че от МВР не са представили проектопостановленията за привличането на Борисов, Горанов и Арнаудова към наказателна отговорност. В крайна сметка прокуратурата издава тези постановления и изобщо не е работа на МВР да й пише проектите.

Прокуратурата е господар на разследването, но повече от година след като образува производството за пачките и кюлчетата в чекмеджето на Борисов, се сети, че може да ги търси по серийните им номера. При това го стори пак когато МВР й даде начален тласък с активността си по темата. Сравняването на номерата явно се оказа много трудна задача, защото от миналия декември новини там няма. Вероятно ще има при ново разкритие на МВР. Едно обаче е сигурно - докато прокуратурата е толкова политически зависима, нито един от тези случаи няма да бъде доведен до съд.

МВР обаче е добре да се постарае малко повече, защото невинаги идеите му са брилянтни. Новите свидетели по аферата "Хемус" може и да са добър ход, но показанията на Кирил Петков, които да бъдат ползвани като начало на разследването за изнудване, са в най-добрия случай екстравагантен похват.

Засега изпълнителната власт печели по точки в този скандал. При още няколко издънки обаче (като съобщението, че е арестувана и Менда Стоянова или че акцията е и на европрокуратурата) ситуацията може да се обърне. Не че има шанс Гешев да стане любимец на обществото - колкото и да не му се вярва, има почти пълен консенсус, че той трябва да си ходи. Но има опасност да се изпари надеждата, че тоя кабинет ще действа бързо и решително в битката с корупцията. Затова е добре скоро да се види имат ли разследващите нещо повече от сигнала на БОЕЦ, сведенията на Божков и докладите на АДФИ.

 

2. И европрокуратурата изолира Гешев

 

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е твърде дипломатична в изказа си, но въпреки това е пределно ясна - тя не желае да работи с този главен прокурор. Прокуратурата може да изпрати още десетки съобщения колко цветущи са отношенията й с европрокуратурата, но докато беше на посещение в България миналата седмица, Кьовеши обяви, че срещата й с Гешев е от учтивост. А на въпрос дали има доверие на българския главен прокурор, тя отговори: Без коментар.

Кьовеши се оплака, че от българската прокуратура към Люксембург се изпращат само дребни дела и поиска МВР и Агенция "Митници" да могат да комуникират директно с европейската прокуратура. Точка на контакт вече е и Министерският съвет. Кьовеши не иска да има общо дори с администрацията, която обслужва българската прокуратура и предстоят законодателни промени, които да решат този проблем. Очевидно е, че европрокуратурата също се опитва да заобиколи българските си колеги. И е твърде вероятно да успее. Друг е въпросът, че няма как да разчитаме на европейската прокуратура да реформира нашата.

Факт, че европрокуратурата неоснователно беше замесена като участник в акция по ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова. Но също така е факт, че Кьовеши заяви, че се работи по рекорден брой сигнали от България. А за някои от тях беше съобщено, че съдържат "сериозни твърдения за извършени измами с европейски средства и системна корупция по отношение на висши публични служители". Колкото и да е мъгляво, това съобщение дойде в решителен момент от противопоставянето между прокуратурата и правителството и ясно показа на чия страна е европрокуратурата.

Самият Васил Божков твърди, че е дал показания пред европрокуратурата, и тепърва ще има развитие по тази сюжетна линия.

 

3. ГЕРБ не печели подкрепа дори когато кабинетът греши

 

Колкото и да раздухва гафовете на кабинета, ГЕРБ не увеличава доверието си сред избирателите. За тази една година, откакто Бойко Борисов не е на власт, държавата преминава през политическа, икономическа, здравна и каква ли не криза, но никой не желае връщане на статуквото. Това ясно се видя при рехавия протест в подкрепа на Борисов след ареста му. Въпреки истеричните коментари за смъртоносен удар по демокрацията и връщане към най-мрачни времена, сред протестиращите бяха главно депутати и общински съветници от ГЕРБ, тук-таме - някой случаен гражданин. Очевидно е, че обществото не възприема случващото се с Борисов като политическа репресия, а като дългоочаквана развръзка.

Скандалът показа за пореден път и колко несъстоятелна партия е ГЕРБ. Членовете й обявиха, че едва ли не е светотатство лидерът и други знакови фигури да бъдат разследвани. Интересното е, че никой не каза, че са невинни, а само се подчертаваше колко политически недопустимо е да се привикват на разпит. Стигна се дори да абсурда да се твърди, че арестът е опит за държавен преврат?!? Явно гербаджиите все още не са осъзнали, че отдавна не са на власт. Никой от ГЕРБ досега не е оборил с доказателства тезата на МВР, че Божков е бил изнудван или че заедно с Борисов и другите може да се разглежда като организирана престъпна група. На никого от гербаджиите не му хрумва дори да каже, че всичко ще се реши в съда. Може би защото никой не иска да стига до съд, а и прокуратурата е най-добрият адвокат на Борисов.

 

4. Маските окончателно паднаха

 

Акцията срещу Борисов извади за пореден път наяве всички зависимости от ГЕРБ. Гостите на основните телевизии са предимно защитници на ГЕРБ и Борисов. До болка познати социолози, политолози и всичколози бълваха дни наред черни пророчества за край на демокрацията, за погром, правеха нелепи сравнения с комунисти и фашисти. Да не отваряме дума за приближените до ГЕРБ кафяви сайтове, които направо прегряха покрай ареста му и обвиниха премиера и Рашков във всички смъртни грехове.

В парламента стана безпощадно ясно, че ГЕРБ може да разчита само на ДПС. Единствено движението нападна вътрешния министър Рашков. Двете партии са рамо до рамо с Гешев и срещу закриването на специализираното правосъдие, което уж трябваше да разследва висшата корупция. Фактът, че няма резултати и присъди, явно ни най-малко не ги смущава.

 

5. Скелетите в гардероба най-после трябва да бъдат извадени

 

Крайно време е да бъдат активизирани и доведени докрай всички проверки, свързани с Бойко Борисов и ко, които прокуратурата държи на трупчета. Тъй като става дума за знакови проверки и дела, обществото има право да научи в детайли какво е свършено по тях и дали са проваляни умишлено. Колкото и да омаловажава Борисов истории като "канибалското дело", "Барселонагейт", снимките на кюлчета и пачки в чекмеджето му, записите, на които се чува брутална злоупотреба с власт и т.н., дори самият той има интерес тези страници да бъдат затворени веднъж завинаги. Освен ако панически не се страхува от финала.

 

6. В законодателството има големи абсурди

 

За пореден път бе демонстрирано колко вредно е съсредоточаването на цялата власт по разследването само в ръцете на прокуратурата. Защо ни е да имаме разследващи полицаи, ако те дори нямат право да поискат от съда да валидира действия, които са предприели по неотложност.

Разбира се, прокуратурата е тази, която повдига и поддържа обвиненията в съда. Тя е господар на разследването. Но разследващите полицаи би трябвало да имат по-голяма свобода, преди да се стигне до съда. Защото в някои случаи явно това е единствената възможност да се стигне до съд. Вместо това виждаме как полицаите се третират снизходително от държавното обвинение. Видяхме и в случаите "Хемус", "Булгаргаз", а сега и при ареста на Борисов как прокуратурата, вместо подкрепа за работата на разследващите полицаи, се съмнява в тяхната квалификация и компетентност. В крайна сметка доста от прокурорите, воглаве с Гешев, са завършили право в полицейската академия в Симеоново, а много разследващи полицаи - право в СУ. Разликата не е за пренебрегване и си личи.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата