facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Божков: Горанов поиска да подаря лотарията на техен човек

Бизнесменът публикува нова история: "От рекет до грабеж", МФ отказа коментар за пореден път
Обновена
21 104

Хазартният бос Васил Божков отправи нова серия обвинения в корупция и рекет към финансовия министър Владислав Горанов. Чрез поредна илюстирана публикация във "Фейсбук" укриващият се в ОАЕ бизнесмен с повдигнати у нас редица обвинения за данъчни измами и други криминални деяния разказа, че е бил принуждаван да предаде лотарийния си бизнес безвъзмездно на посочен от Горанов субект. 

"Анимациите, комиксите и другите забавни неща" са за социалните мрежи и за тези, които ги разбират. Сигналът, който подадох до Прокуратурата от друга страна, е съвсем сериозен. В него хронологично и доказуемо е обяснено как рекетът от управляващата #хунта се превърна в противоконституционен грабеж на частен бизнес. #БъдетеЗдрави", написа Божков в социалната мрежа.

Хронологичната история на Божков разказва следните събития:

23 септември 2019 г.: Чешката Sazka Group предлага над 1 млрд. лв. за 51% от "Национална лотария". => Край с такса "Помагане"

ноември 2019 г.: Влади Горанов към Божков: "Трябва да дадеш безвъзмездно мажоритарния дял от лотарийния си бизнес на посочен от нас субект." => Съгласие - законът остава неизменен => Отказ - унищожение

16 декември 2019 г.: Владислав Горанов възлага на АДФИ проверка на ДХК

16 януари 2020 г.: Валери Симеонов и НФСБ вкарват проектозакон за противоконституционно национализиране на лотариите

22 януари 2020 г.: АДФИ казва, че проверката НЕ Е установила нарушения

23 януари 2020 г.: СУТРИН Бойко Борисов твърди, че при проверката ИМА установено нарушение; ОБЕД Влади Горанов внася НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ за единно облагане на хазартните игри: 25% такса върху комисионните. Почти същата, която Национална лотария плаща до момента; Влади Горанов към Божков: "Сега вече готов ли си да прехвърлиш дяловете си?" ОТКАЗ; ВЕЧЕР Влади Горанов оттегля предложението за 25% върху комисионната и ВНАСЯ НОВО - за 15% от оборота. Проектозаконът от сутринта е "забравен".

29 януари 2020 г.: Най-мащабната прокурорска акция в България. Без установено нарушение са запечатани и обискирани всички офиси и домове на фирми и хора, свързани с Божков.

18 февруари 2020 г.: Приет е противоконституционният закон за одържавяване на частния лотариен бизнес.

SAZKA Group е мощна чешка компания за хазарт. На сайта и пише, че работи в Чехия, Гърция, Кипър, Австрия и Италия и годишният й оборот е 17 млрд. евро. Групата е собственост на инвестиционната компания KKCG на милиардера Карел Комарек. Любопитна подробност е, че Комарек купува държавната лотария Sazka през 2011 година съвместно с друго известно име - милиардерът Петр Келнер, който е в процес на придобиване на bTV. В сделката през 2011 г. за Sazka участват PPF Group на Келнер и KKCG, като според публикации в последствие Келнер прехвърля своите дялове. 

"Сега" се обърна към пресцентъра на Министероство на финансите за коментар на твърденията на Божков. Отговорът бе - "без коментар". Всички замесени в сюжета "Национална лотария" Борисов, Горанов, Менда Стоянова от началото на разкритията на хазартния бос отказват коментар с аргумента, че не коментират думи на обвиняем. В началото на сагата Горанов си позволи да нарече Божков Али Баба и след това млъкна. 

В описаните днес от Божков случки, публично известните - проверката на АДФИ и необяснимата през януари законодателна дейност на Горанов по отношение на хазарта, са факт. Горанов и тогава отказа убедително обяснение защо на 23 януари сутринта внесе един законопроект, а вечерта друг с точно обратен смисъл.

Вчера главният прокурор Иван Гешев призна, че е получил лично мейл от Васил Божков. "На мейла на главния прокурор е постъпил сигнал по електронната поща от обвиняемия Васил Божков,", каза той пред журналисти. Той обаче не даде уточни за какво става дума в сигнала. "Аз съм го разпределил към компетентен прокурор. Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства независимо дали са анимация, комикси или са нещо друго забавно", коментира Гешев.

За извлеченията на банковите сметки, които хазартният бизнесмен публикува във Фейсбук с твърдението, че става дума за подкупи, главният прокурор каза: "Сигнали във Фейсбук - не е нормалният начин за подаване на такава информация, но всеки преценява по какъв начин да осъществява защитната си стратегия - обвиняем и подсъдим. 

Преди три дни Божков пусна извлечения от личните си сметки, от които се вижда как е теглил огромни суми кеш. От поста му се разбираше, че това са пари за т.нар. такса "Помагане" в размер на 20% от печалбата на "Национална лотария". От извлеченията се виждаше, че той е теглил общо около 11,8 млн.лв.

До момента прокуратурата е повдигнала 18 обвинения срещу Васил Божков. Сред тях са ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба,търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред и т.н. Последно прокуратурата го обвини и като организатор на група за убийства и принуда. Той получи обвинения като поръчител на 4 убийства, сред които на съпруга на Весела Лечева Манол Велев и на представителя на хазартна фирма Йордан Динов.

Самият бизнесмен бе задържан в Дубай и българските власти поискаха неговото екстрадиране. До момента няма решение на властите в ОАЕ за негово връщане. 

Почти всеки ден бизнесменът пише постове във Фейсбук, с които атакува властта в България. Той пусна свои смс-и с финансовия министър Владислав Горанов, както ипаметна записка за договорките си със собственика на Нова тв и "Лудогорец" Кирил Домусчиев.

Дни по-късно обяви, че някой се опитва да продаде негов ритон, който бил иззет от прокуратурата. 

В интервю за Би Ти Ви той нарече управлението в България хунта, а в пост във Фейсбук се закани да съди всички, които репресират негови близки, приятели и партньори.

 

 

Схемата "Бизнеси взимаме всякакви"

 

Историята описана от Васил Божков сега много напомня случая с шефа на фалиралата КТБ Цвтан Василев. Тя също включва дълга любов от страна на управляващите, последващи претенции към бизнеса на съответното лице или пък желание за обслужване, отказ, включване на държавната машина, последваща намеса на прокуратурата, арести, издирване, Интерпол, дела за конфискации.

В различни интервюта Цветан Василев разказва как се е стигнало до фалирането на КТБ. Той  лансира тезата си, че управлявал банката коректно, но тя станала жертва на "много дълбок заговор" с участието на Бойко Борисов, който влязъл в сила след затварянето ѝ от БНБ на 20 юни 2014 г. 

По думите на Василев Борисов първоначално е имал желание да спаси банката, когато тя бива поставена под специален надзор. "Но след като преминава от опозицията във властта, Борисов променя мнението си и подписва крайната си зависимост от кръга около Пеевски и Доган", твърди Василев. Според него бизнесменът и депутат от ДПС държи Борисов от времето на скандала "Ало, Ваньо" през 2011 г., когато изтичат телефонни разговори между Борисов и вече покойния шеф на митниците Ваньо Танов. 

Василев твърди, че разривът му с "ДП"  започва през есента на 2013 г., когато банкерът поискал да бъдат регулирани договорно техните отношения. След това дошли и проблемите на банката и намесата на прокуратурата.

Прокуратурата обвинява Цветан Василев и още 17 души в източването на над 2 млрд.лв от КТБ. В момента делото е в съдебна фаза, а бившият банкер е обвинен и съден задочно. 

Версията на Василев не се проверява по никакъв начин от прокуратурата. 

Ако историята с рекета от страна на държавата е вярна, напомня и начина, по който бе придобита Нова тв. Към нея първо прояви интерес чешкият милиардер Петр Келнер, но КЗК спря сделката с абсурдни аргументи. След това телевизията бе дадена на Кирил Домусчиев.

114

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата готви багери за част от вилата на Божков

07.07.2020

5084 17
Прокурори: Божков е регистрирал 212 ценности, а вече иззехме 4381

06.07.2020

1938 23
Божков се закани на Борисов и Горанов с тайнствен ключов свидетел

05.07.2020

Обновена

17182 40

Коментари

Страници

heliokastro

Гледай ти... Един череп, една хунта, едно Влади... А в далечината дръжка от тиква.

Harvy

Рече Бог: „И ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни.”

HUMANOID
снимка на HUMANOID

"Сигналът, който подадох до Прокуратурата от друга страна, е съвсем сериозен. В него хронологично и доказуемо е обяснено как рекетът от управляващата #хунта се превърна в противоконституционен грабеж на частен бизнес. #БъдетеЗдрави"

 

Г-н Божков май все още не е разбрал, че нашата прокуратура няма да му помогне...

Аз на негово място щях да пратя копия на хронологията и доказателствата в медиите...

 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

и за тези, които ги разбират.

 

Точно така е! Десетки бизнеси са взети по същата схема. Черепа просто се оказа много голяма хапка и може да им приседне.

Емил Станоев

Да не се забравя и факта : как Цветелина стана милионер и собственик на банка за 1 ден !!? И то по времето когато тиквонии беше Г.Секретар на МВР! - приомите от тогава та до сега не се променят.

fractal
снимка на fractal

Череп Костов булгариССтан Гешев аутобанен ваген фюрери фалкон-кайтел16

 Фаше-ядосан(фр) фашистен

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Г-н Божков май все още не е разбрал, че нашата прокуратура няма да му помогне...

 

Той не го прави, за да му помогне. Трябва да направи сигнала си официален. Трябва му за бъдещите искове срещу държавата. А и сега прокуратурата е в положение лю-лю.

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Dani Kirilov

Наясно съм, че трябва да го направи този СИГНАЛ

Но трябваше да го направи с открито и публично писмо,

а сега какво - ние трябва да му вярваме на голите думи

(дори и да му повярваме 99%, остава 1% съмнения,

но този 1% понякога се превръща в всичките 100%)

 

mitkomm

Първото което е, че г-н Божков е умен и богат човек, завършил математика, той със сигурност е 2- 3 хода преди Гешев, Борисов и Горанов.Това предполага, че никога няма да се остави неподготвен в ръцете на тия, които се опитват да го отстранят и окрадат бизниса му, а те да гледат и то много внимателно да не се стоварят като бумеранг всички далавери в държавана върху главите им.И второ, имам предложение:Ако държавата загуби дело в Страсбург да го плаща този, който не се е свършил работата и е допуснал брак- аз не съм съгласен да плащам за некадърноста на някои, а и не съм длъжен!

Begemot
снимка на Begemot

Сигурен съм, че така е станало. Всеки, правил бизнес в България, особено през 90,  може да разкаже такива истории.

Божков не ми става по симпатичен, разбира се, но редно е да си зададем въпроса:  щом с него, уж най богатия българин ( уж, най богатият е друг...) но щом с него може така, какво остава за нормалните хора?

ssto

Нищожни са договорите, накърняващи добрите нрави и при които липсва съгласие - чл.26 ЗЗД.

 

Очертава се пълна ревизия на управлението на ГЕРБ.

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Ако Божков има доказателствата за обявените хронологии,

не разбирам защо се прави на интересен и не ги публикува...

Иначе ще чака много време докато българите разберат,

че им трябват други (народа да избере други управници)...

 

Ако Божков няма доказателствата или не може да ги набави,

то тогава няма никакъв смисъл да ни знимава с проблема си,

зощото ние и без неговите ХРОНОЛОГИИ си знаем че е така.....

ssto

Заел се е да формира обществено мнение.

 

Бавно, но сигурно подготвя условията за съдебното заличаване на ГЕРБ като противоконституционна и за съденето на нейни функционери за противодържавна дейност. 

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Не съм симпазидант на Божков, но той не е нито първият

 и нито пък ще е последният българин напуснал България

заради прокурски произвол (лично аз също напуснах БГ

заради недоносено и абсурдно прокуроско обвинение -

преди 20 години бях обвинен, че уж съм бил ВЪВЕЛ В ЗАБЛУЖДЕНИЕ НАЧАЛНИКА НА ДАНЪЧНА СЛУЖБА ЧРЕЗ ОФИЦИАЛЕН ДОКУМЕНТ ПО ОБРАЗЕЦ И ВНЕСЕН В ДЕЛОВОДСТВОТО НА СЛУЖБАТА МУ И Т. Н. )

fractal
снимка на fractal

Волф(каракачанка) шансе ин Гебирге(гора-рус)

Фанта с тиш с фиш

 

ssto

Фрактал, пишете така, както аз обяснявам диалектическите закони - нищо не се разбира. 😉

Калпазанче

РЕКЕТ. ДЪРЖАВНО- мутренски, строго охраняван от Инструмента Му!

Сгугню
снимка на Сгугню

Г-н Божков май все още не е разбрал, че нашата прокуратура няма да му помогне...

Аз на негово място щях да пратя копия на хронологията и доказателствата в медиите...

Най-добре да ги прати в Брюксел и на Козяк

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Сгуг, това признание ли е, че нашата прокуратура, даже и за чеп не става ?

☺️

 

Сгугню
снимка на Сгугню

Сгуг, това признание ли е, че нашата прокуратура, даже и за чеп не става ?

Кога съм твърдял обратното?

 

Впрочем, там има хора с качества, но трябва да се премахне модела за ползването й за прокарване на мафиотски интереси.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Прокуратурата не се ползва за прокарване на мафиотски интереси, за това служи Народното събрание.

Прокуратурата е инструмент с друго предназначение.

☺️

ПП

Някой от тези с качествата, дали можеш да назовеш поименно?

:)

Сгугню
снимка на Сгугню

Някой от тези с качествата, дали можеш да назовеш поименно?

Не!

Но е абсурдно да се твърди, че нито един прокурор в България не става за чеп.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Сгуг, имаш странния навик да фризираш чужди мнения  по модела на собствената си прическа.

Казвам, че прокуратурата за никакъв чеп не става, а не ,че нито един прокурор не става.

Надявам се, че поне схващаш разликата.

А, фактът, че не можеш да посочиш някой читав, предполага, че няма много такива.

☺️

 

 

Непримирим

За мен прокурор и престъпник в България са синоними... Просто, защото мисленето им е доста сходно, а действията им идентични.

ssto

Борисов прилича като мисъл и действие на последния Римски цар - Тарквиний Горди.

 

Този образ е предизвикал масово  народно презрение към себе си, сътворявайки по този начин една от най-благородните революции в човешката история.

 

Канех се още преди три месеца да опиша аналогиите, но се оказаха прекалено много, а дълги текстове никой не чете.

 

 

nottheone

ssto, едно малко уточнение - не се казват диалектични, а диалектически

ssto

Благодаря, ще оправя грешката. 🍻

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Грешката е в нашата МЪДРА конституция...

 

Всички прокурори трябва да са РАВНИ

(иначе казано без да имат началник)

и само съдът да има право да РЕШАВА

(дали има или няма престъпление),

защото сега РЕШАВАТ началниците им

(по-горните прокуратури и гл. прокурор)...

 

Всички горни инстанции да се премахнат

и забравят като лош сън от прехода...

 

Тогава нещата ще са други, ако някой прокурор реши, че няма престъпление, то друг негов колега ще има правото да реши обратното...

Минувача
снимка на Минувача

България оглави класацията за вярване  в конспирации. Това показва  колко лековерни и наивни са българите. 

https://segabg.com/hot/category-foreign-country/bulgariya-oglavi-klasaciya-po-vyarvane-konspiracii

MAPOH

От теб по-лековерен няма, минувачо. Ще свършите като НДСВ и мадритския шмекер, нали ти е ясно...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш