facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

ВиК-Варна обяви кафявата езерна вода за пречистена

Шефът на дружеството Валентин Вълканов съобщи, че пари на абонати няма да се връщат
Обновена
2 799
 Фейсбук
Аварията е по един от каналите, който свързва морето с Варненско езеро.

През месеците на голямата авария във Варненско езеро местното ВиК начислява такса "пречистване на отпадъчни води", счита услугата за извършена и няма да връща суми на абонати. Всичко това стана ясно от обяснения на шефа на дружеството Валентин Вълканов пред "Сега". Миналата седмица Комисията за енергийно и водно регулиране започна проверка за действията на ВиК около повредата, като акцент в нея е събирани ли са пари за пречистване успоредно с изливаната мръсотия. Според Вълканов дружеството действа по правилата и въобще не иде реч за голямо замърсяване от прекъснатия тръбопровод. Версията за липса на значимо замърсяване обаче очевидно не се споделя от РИОСВ - Варна, тъй като тя налага ежемесечна глоба от 44 400 лв. на ВиК. А и Басейнова дирекция обяви преди дни, че водата под Аспаруховия мост е червеникаво-кафява.

Казусът с такса "пречистване" касае около 27 000 абонати от южните квартали "Аспарухово" и "Галата". Именно тяхната отпадна вода след 2011 г. се транспортира по езерното дъно до пречиствателната станция в село Тополи. Преди това обаче количествата постъпват в помпена станция в "Аспарухово", а там също се извършвало пречистване. Вълканов представи операцията така:

 

"Пречистваме твърди отпадъци, имаме пясъкоуловители,

 

маслоуловители и т.н. Пречистваме водата, за да я вкараме в тръбата и да може да се изтласква. Остава да се пречисти с азот и фосфор, което вече се извършва в Тополи". Вълканов заяви, че през периода 1964 г. - 2011 г. било несравнимо по-лошо - водите от южния бряг се изхвърляли в езерото директно от станцията в "Аспарухово". "Изобщо не е голямо", каза той за сегашното замърсяване и поясни: "Аварията си е авария. Но водите се изливат стотици метри навътре, на дъното на езерото, там има течения, които ги разпръскват". Освен това екипи на ВиК влезли с лодка в езерото и взели проби по време на аварията, а резултатите били наред (анализът е извършен в лабораторията на дружеството).

В момента ВиК обжалва глобата за 44 400 лв. от РИОСВ. Според Вълканов тя е несправедлива, защото

 

приходът от абонати за пречистването възлизал на около 35 000 лв.,

 

а се харчело за работници, ток... - санкцията била много по-голяма от паричните постъпления. "Тази канализация е смесена - има и дъждовни, и битови води", каза още той.

Междувременно от отговор на РИОСВ до "Демократична България" става ясно, че прекъсването на тръбопровода е наистина голямо - водолазният оглед на 4 февруари установил, че двете части от съоръжението стоят на 42-43 метра един от друг.  До днес не се знае как се е случило увреждането.

 

"Тръбата е скъсана от заварката,

 

като лицевите части са силно деформирани", пише в документа. И още един любопитен факт става виден от отговора. Той показва институционалните неразбории - на 29 август е организирана среща във ВиК заради аварията, но представители на РИОСВ не присъстват, защото поканата била пратена директно в МОСВ. Във варненската инспекция постъпва 4 дни по-късно.

 

НОВАТА ТРЪБА

"Пристигна новата тръба", съобщи междувременно варненската управа. Тя била дълга 270 метра и ще бъде поставена дълбоко под езерното дъно. Двете компрометирани части на старото съоръжение били вече извадени.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Новото замърсяване във Варна било от питейна вода и кал

06.07.2020

1239 8
Кална вода се излива на Офицерския плаж във Варна

04.07.2020

6383 16
И шквал порази Варна

30.06.2020

5935 7

Коментари

Фандъков

щом е пречистена , влиза в кафявата вода плува 500 метра и всички сме уверени, че е чиста! Ако не може да плува, надяват му пояс или спасителна жилетка, плува с тяхна помощ 500 метра .

Калпазанче

Комара това езеро  има предвид в днешната рекламна карикатура. Каликите не знаят какви ги вършат. Пияндурника кмет, неговите авери от местната хидра, и цунтралното управление на калинковите безобразия и кражби, начело с пернишкия винкел и Инструмента МУ.

bay Dragan

Ако водата не е солена, поливайте зарзавата. Гарантирана богата био реколта

Влез или се регистрирай за да коментираш

×