Медия без
политическа реклама

Вигенин оглави евролистата на БСП

Има колизии в подреждането на кандидатските листи за Пловдив-област и Стара Загора

27 Апр. 2024Обновена
Кристиан Вигенин
БГНЕС
Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин ще води листата на БСП за предстоящия евровот. На заседание днес Националният съвет на партията утвърди листите за изборите за Европейски парламент и 50-то Народно събрание, които ще се проведат заедно на 9 юни. Обсъдена бе и предизборната платформа на коалиция "БСП за България" за парламентарния вот.

Вигенин вече е бил евродепутат през 2007-а, както и в периода 2009-2013 г., външен министър в правителството на Пламен Орешарски, депутат и зам.-председател на НС в няколко парламента. В евролистата на столетницата той е следван от Румен Гечев, Цветелина Пенкова, Вяра Емилова, Филип Попов, Александър Симов и Гергана Алексова.

Жените в цялата листа представляват 40% от всички кандидати за евродепутати, отбелязват от НС на БСП.

Избрани бяха и водачите на листи с претенденти за народни представители за 50-ия парламент. Лидерът на партията Корнелия Нинова ще оглави списъка с кандидат-депутати в 25-и МИР в София и в Благоевград. Сред останалите водачи на листи са Георги Свиленски - Плевен и София 24, Борислав Гуцанов - Варна и Шумен, Драгомир Стойнев - Стара Загора и Пазарджик, Румен Гечев - Видин, Петър Кънев - Бургас, Мая Димитрова - Добрич, Иван Петков - Пловдив, Велизар Енчев - Монтана, Иво Атанасов - Силистра. 

Кристиан Вигенин ще е и кандидат за народен представител от Ямбол. В 23-и МИР в столицата листата ще оглави Христо Проданов. 

Номинирането не е минало без разправии, стана ясно от участие на Кристиан Вигенин в "Офанзива". Георги Гьоков е отказал да бъде втори в листата в Стара Загора след Драгомир Стойнев, при положение че Стойнев води и в Пазарджик и поел ангажимент да влезе в НС оттам. Другият проблем възникнал с листата за Пловдив-област. Там ръководството издига Веска Ненчева на мястото на предишния водач Манол Генов, но това предизвикало бунта на останалите в листата, които си направили отвод. Самият Генов отказал да е втори, въпреки че тази листа вкарвала на всички избори поне двама депутати. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата