Quantcast
Видеонаблюдението по границата с Турция ще глътне още 10 млн. лв. | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Видеонаблюдението по границата с Турция ще глътне още 10 млн. лв.

МВР продължава да харчи милиони за интегрираната ситема по южната ни граница
1 596
 Снимка: Архив

Възстановяването и поддръжката на интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница в участъка от ГКПП „Лесово“ до р. Резовска ще струва 10 000 000 лева без ДДС. Това става ясно от регистъра с обществени поръчки на Министерството на вътрешните работи. Цялата сума ще бъде похарчена за срок от 4 години.

Интегрираната система за наблюдение по южната ни граница беше изградена с договор от 2013 г., финансиран от европейския фонд "Външни граници". Тя се състои от сигнално-охранителни системи, наблюдение на граничните контролно-пропускателни пунктове "Лесово" и "Малко Търново, подземни кабели, трафопостове, стационарни постове, единна комуникационна система и други елементи. Нейната цел е да повиши ефективността в борбата с незаконно превеждане през границата на хора и стоки, както и на други престъпления.

Чрез интегрираната система се извършва засичане, идентифициране и проследяване на обекти, управляват се гранично-полицейските патрули за предотвратяване на опити за нелегално преминаване на държавната граница, противодействие на други незаконни дейности в граничната зона и при провеждане на специализирани полицейски операции в района. Тя разполага и с няколко координационни центрове, където се обработват и анализират данните от радари и други системи за сигурност по границата. 

Изпълнителят на обществената поръчка ще се ангажира през следващите 4 години да осигури непрекъсната и надеждна работа, както на системите за сигурност, така и на координационните центрове. Част от финансовите средства - 6 880 354 лева, са осигурени от ЕС  по фонд „Вътрешна сигурност“, а остатъкът от средствата до прогнозната стойност ще бъдат осигурени от други източници на финансиране, включително с бюджетни средства.

Интегрираната система в участъка от ГКПП „Лесово“ до р. Резовска беше въведена в експлоатация през 2015 г. Преди това беше изграден и участък от 58 км между ГКПП - Капитан Андреево и ГКПП - Лесово на стойност над 12 000 000 евро, осигурени изцяло чрез национално финансиране. През 2018 г. пък беше подписан договор за 34 млн. лева без ДДС за разширяване на интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница. За тези пари е доставено оборудване и са изградени сензорни линии по границата.
 

    

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МВР се самообгазява, самопрострелва, самоунижава
8 заведения в София са затворени заради нарушаване на вечерния час

23.11.2020

1442 5
Прокуратурата и МВР откриха общо само 68 шумни коли в България

23.11.2020

600 2

Коментари

Nickname186

ще глътне още 10 млн. лв.

По-добре е тези пари да се раздадат на медиците, учителите и пенсионерите, или с тях да се купи резервно колело за новите истребители, или пък клаксон за новия боен кораб!

Phoenix59

Не,не е по-добре .Дано съм лош пророк, но скоро южната ни граница може да се окаже критично важна .😟

fractal
снимка на fractal

Не знам ама да не се окаже че европейците и българите да не могат да избягат от Европа в Турция и Азия демек в свободния свят 

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Да бяха прекарали направо магистрала по границата - по-евтино щеше да излезе от тая ограда...

   

 

 

Буболечо
снимка на Буболечо

Както го разбирам - борбата с незаконно превеждане бла-бла-бла... се състои в наблюдение.

По границата наблюдатели и анализатори... Смешно е.

 

А в онова, отминалото време, имаше охрана на границата. Патрули, граничарски кучета, вишки, кльонове. Гранични войски, които охраняваха и отбраняваха държавната граница.

Къде са те сега?

Mother30

Наблюдение - добре, трябва.

 

Но какво се случва след като забележат нарушители!?

 

Опазват границата, отблъскват ги?

 

Или ги поемат и дружелюбно ги регистрират и закарват вътре в страната ни, осигуряват им безплатно подслон, храна, медицинско обслужване, образование, съдебна помощ и т.н. и т.н. И накрая на повечето дават право да останат, а на тези, на които не дадат, не могат да им хванат дирите или не могат да ги върнат в държавите им.

 

Що за пазене е това?

 

Само наблюдаваме как ни налазват...

Влез или се регистрирай за да коментираш