Quantcast
Видеонаблюдението по границата с Турция ще глътне още 10 млн. лв. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Видеонаблюдението по границата с Турция ще глътне още 10 млн. лв.

МВР продължава да харчи милиони за интегрираната ситема по южната ни граница
1 686
 Снимка: Архив

Възстановяването и поддръжката на интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница в участъка от ГКПП „Лесово“ до р. Резовска ще струва 10 000 000 лева без ДДС. Това става ясно от регистъра с обществени поръчки на Министерството на вътрешните работи. Цялата сума ще бъде похарчена за срок от 4 години.

Интегрираната система за наблюдение по южната ни граница беше изградена с договор от 2013 г., финансиран от европейския фонд "Външни граници". Тя се състои от сигнално-охранителни системи, наблюдение на граничните контролно-пропускателни пунктове "Лесово" и "Малко Търново, подземни кабели, трафопостове, стационарни постове, единна комуникационна система и други елементи. Нейната цел е да повиши ефективността в борбата с незаконно превеждане през границата на хора и стоки, както и на други престъпления.

Чрез интегрираната система се извършва засичане, идентифициране и проследяване на обекти, управляват се гранично-полицейските патрули за предотвратяване на опити за нелегално преминаване на държавната граница, противодействие на други незаконни дейности в граничната зона и при провеждане на специализирани полицейски операции в района. Тя разполага и с няколко координационни центрове, където се обработват и анализират данните от радари и други системи за сигурност по границата. 

Изпълнителят на обществената поръчка ще се ангажира през следващите 4 години да осигури непрекъсната и надеждна работа, както на системите за сигурност, така и на координационните центрове. Част от финансовите средства - 6 880 354 лева, са осигурени от ЕС  по фонд „Вътрешна сигурност“, а остатъкът от средствата до прогнозната стойност ще бъдат осигурени от други източници на финансиране, включително с бюджетни средства.

Интегрираната система в участъка от ГКПП „Лесово“ до р. Резовска беше въведена в експлоатация през 2015 г. Преди това беше изграден и участък от 58 км между ГКПП - Капитан Андреево и ГКПП - Лесово на стойност над 12 000 000 евро, осигурени изцяло чрез национално финансиране. През 2018 г. пък беше подписан договор за 34 млн. лева без ДДС за разширяване на интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница. За тези пари е доставено оборудване и са изградени сензорни линии по границата.
 

    

Още

Изборната търговия не спря и в деня на вота

02.10.2022

Обновена

2319
Мъж получи 8 месеца условно за купуване на гласове

01.10.2022

Обновена

1693
България закъса с енергийните промени за Плана за възстановяване

30.09.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

3708