Медия без
политическа реклама

ВАС спаси засега оранжерията на Доган

Делото срещу заповедта за премахването на постройката е върнато на административния съд в Бургас

БГНЕС
Имението в Росенец

Оранжерията в Сарая на Ахмед Доган в Росенец засега е спасена от събаряне. Това следва от решение на Върховния административен съд, постановено днес. За него съобщи във Фейсбук гражданският активист Николай Неделчев.

Върховните съдии Галина Солакова, Мариета Милева и Бранимира Митушева (докладчик по делото) отменят решението на административния съд в Бургас, който прие, че постройката е незаконна и трябва да се събори за сметка на собственика фирма "Хермес Солар" ООД.

Прокурор Цветанка Борилова, която се е явила по делото пред ВАС, е настояла да се отхвърли жалбата на "Хермес Солар" и актът на първата инстанция да бъде потвърден, се вижда още от делото.

ВАС обаче смята, че решението на административния съдия от Бургас Веселин Белев е неправилно и необосновано, а относимите към спора факти не са изяснени. Върховните съдии например пишат, че в заповедта за премахването на оранжерията е посочено, че площта й е 500 кв.м., а в техническата експертиза, назначена от съда - 912 кв. м. Затова и първата инстанция трябвало да установи дали не става дума за повече от един обект.

"Конкретният строеж следва да бъде индивидуализиран точно, което е предпоставка за доброволното му, респективно за принудителното му премахване след влизане на заповедта в сила", пишат върховните съдии. Според тях долната инстанция е трябвало да възложи допълнителна съдебно-техническа експертиза с цел безспорното установяване на строежа, който е предмет на заповедта за премахване.

ВАС не приема и извода на бургаския съд за годината на изграждането на оранжерията. Бургаските магистрати се позовават на представено по делото уведомление от 2016 г. от "Хермес Солар" ООД зо кмета на Бургас, с което са декларирани изградени "оранжерии до 200 кв. м." и "градински и паркови елементи, с височина до 2.50 м над прилежащ терен". Тези строежи не са нито 500 кв.м., нито 912 кв.м., тоест няма как да е сигурно, че става дума за тази оранжерия.

А годината на построяване е много важна, тъй като "Хермес Солар" се позовава на търпимостта, като иска запазването на постройката. За установяване на годината или периода на изграждане на един строеж е допустимо събирането на само на писмени, но и на гласни доказателства, както и допускането и приемането на съдебно-техническа експертиза, сочи ВАС.

С тези мотиви ВАС отменя решението на Административния съд в Бургас и му го връща за ново разглеждане от друг състав, който да се съобрази с аргументите на върховните магистрати.

ПРЕДИСТОРИЯТА

През декември 2020 г. ресорният зам.-кмет на Бургас нареди на дружеството да премахне незаконната оранжерия. В мотивите на заповедта за премахване е посочено, че няма данни за годината на построяване, както и че строежът е направен без одобрен инвестиционен проект и разрешение за строеж. Бургаският съд допуска техническа експертиза, според която оранжерията е преместваем обект, поставена е без да има трайна връзка с терена, монтирана е на място от предварително подготвени в работилница конструктивни елементи, свързани с болтова връзка, като стоманобетоновият фундаментен елемент може лесно да се демонтира и да се възстанови първоначалния вид на терена.

Данъкоплатците ще платят за бутането на незаконни постройки край летния сарай на Ахмед Доган. На днешното си заседание правителството отпусна 68 200 лв.

 

Още по темата