Quantcast
ВАС спаси засега оранжерията на Доган | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ВАС спаси засега оранжерията на Доган

Делото срещу заповедта за премахването на постройката е върнато на административния съд в Бургас
2 437
 БГНЕС
Имението в Росенец

Оранжерията в Сарая на Ахмед Доган в Росенец засега е спасена от събаряне. Това следва от решение на Върховния административен съд, постановено днес. За него съобщи във Фейсбук гражданският активист Николай Неделчев.

Върховните съдии Галина Солакова, Мариета Милева и Бранимира Митушева (докладчик по делото) отменят решението на административния съд в Бургас, който прие, че постройката е незаконна и трябва да се събори за сметка на собственика фирма "Хермес Солар" ООД.

Прокурор Цветанка Борилова, която се е явила по делото пред ВАС, е настояла да се отхвърли жалбата на "Хермес Солар" и актът на първата инстанция да бъде потвърден, се вижда още от делото.

ВАС обаче смята, че решението на административния съдия от Бургас Веселин Белев е неправилно и необосновано, а относимите към спора факти не са изяснени. Върховните съдии например пишат, че в заповедта за премахването на оранжерията е посочено, че площта й е 500 кв.м., а в техническата експертиза, назначена от съда - 912 кв. м. Затова и първата инстанция трябвало да установи дали не става дума за повече от един обект.

"Конкретният строеж следва да бъде индивидуализиран точно, което е предпоставка за доброволното му, респективно за принудителното му премахване след влизане на заповедта в сила", пишат върховните съдии. Според тях долната инстанция е трябвало да възложи допълнителна съдебно-техническа експертиза с цел безспорното установяване на строежа, който е предмет на заповедта за премахване.

ВАС не приема и извода на бургаския съд за годината на изграждането на оранжерията. Бургаските магистрати се позовават на представено по делото уведомление от 2016 г. от "Хермес Солар" ООД зо кмета на Бургас, с което са декларирани изградени "оранжерии до 200 кв. м." и "градински и паркови елементи, с височина до 2.50 м над прилежащ терен". Тези строежи не са нито 500 кв.м., нито 912 кв.м., тоест няма как да е сигурно, че става дума за тази оранжерия.

А годината на построяване е много важна, тъй като "Хермес Солар" се позовава на търпимостта, като иска запазването на постройката. За установяване на годината или периода на изграждане на един строеж е допустимо събирането на само на писмени, но и на гласни доказателства, както и допускането и приемането на съдебно-техническа експертиза, сочи ВАС.

С тези мотиви ВАС отменя решението на Административния съд в Бургас и му го връща за ново разглеждане от друг състав, който да се съобрази с аргументите на върховните магистрати.

ПРЕДИСТОРИЯТА

През декември 2020 г. ресорният зам.-кмет на Бургас нареди на дружеството да премахне незаконната оранжерия. В мотивите на заповедта за премахване е посочено, че няма данни за годината на построяване, както и че строежът е направен без одобрен инвестиционен проект и разрешение за строеж. Бургаският съд допуска техническа експертиза, според която оранжерията е преместваем обект, поставена е без да има трайна връзка с терена, монтирана е на място от предварително подготвени в работилница конструктивни елементи, свързани с болтова връзка, като стоманобетоновият фундаментен елемент може лесно да се демонтира и да се възстанови първоначалния вид на терена.

 

Още

Докаран до фалит търговец осъди НАП, ВАС и Народното събрание

21.05.2022

12574
Съдът нареди ВСС да разгледа и случая "Жоси" за уволнението на Гешев
Законите си взеха отпуск за сараите на задкулисието