Медия без
политическа реклама

Бюджетът ще плати за бутането на ничиите къщи край сарая на Доган

Няма никакво движение около основния спор около резиденцията в Росенец - за порасналия тихомълком кей

06 Окт. 2021
Лидерът на ДБ Христо Иванов и Димитър Найденов на фона на една от незаконните постройки. За нея обаче тече съдебен спор.
Лидерът на ДБ Христо Иванов и Димитър Найденов на фона на една от незаконните постройки. За нея обаче тече съдебен спор.

Данъкоплатците ще платят за бутането на незаконни постройки край летния сарай на Ахмед Доган. На днешното си заседание правителството отпусна 68 200 лв. допълнителна субсидия по бюджета на МС, с която ще бъдат платени разходите на област Бургас по премахване на две незаконни постройки в лесопарк "Росенец". Разчистването на незаконното строителство ще е за сметка на държавата, защото сградите - построени на земя държавна собственост, се оказаха ничии по документи. По основния спор около летния сарай - за "порасналия" и оказал се частна собственост кей, няма никакво развитие, съобщи за "Сега" бившият депутат от ДБ Димитър Найденов. 

С отпуснатите средства от кабинета ще бъдат премахнати две незаконни сгради - къща на три нива и будка на охраната.След разрастването на скандала около летния сарай на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган се оказа, че в района има общо пет незаконни постройки - три върху държавна земя и две на територията на имението. Незаконните сгради на държавни терени първо се оказаха ничии, а после фирма "Стрейтлайн" - продавач на терена за сараите, си припозна като своя една от къщите на плажа. За собствеността на тази сграда тече съдебно дело, като фирмата настоява, че на мястото е имало постройка още от 1978 г. Собственикът на сараите - фирма "Хермес солар", на свой ред оспорва твърденията за две незаконни постройки на територията на имението. 

Няма никакво движение по основния въпрос - има ли извършени нарушения покрай порасването на кея до 280 м. и отразяването му като частна вместо държавна собственост. На 13 август, 2020 г. прокуратурата обяви, че са констатирани множество нарушения около изградено кейово съоръжение в района, като за него не са открити инвестиционни проекти и разрешение за строеж на пристанищен обект. Оттогава прокуратурата мълчи, коментира Найденов. Създадената в 46-то НС временна комисия за проверка на фактите около Росенец пък установи, че държавата в лицето на областния управител сама се е отказала да защитава по съдебен път правата си върху кея и това е улеснило собствениците на сараите да си извадят констативен акт. Областният управител така и не се появи за изслушване, а времето на комисията не стигна за изготвяне на доклад, коментира Найденов. Според него няма никакво движение и по искането за спиране на тока и водата към лятната резиденция, която се оказа без разрешение за ползване. От всички сгради в района никоя няма разрешение за ползване с изключение на трафопоста. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата