Медия без
политическа реклама

Варненският кмет стартира фейсбук говорилня за библиотеката

Писанията в личния му профил ще са един от инструментите за вземане на решение за проекта

05 Февр. 2024
Така ще изглежда библиотеката, ако бъде построена.
Сайт на студио АМАРХ
Така ще изглежда библиотеката, ако бъде построена.

Дискусия под личния му фейсбук профил - такъв инструмент за вземане на решения измисли варненският кмет Благомир Коцев по повод проекта за нова библиотека. "Призовавам варненци да изкажат свободно мнението си за изграждането на нова градска библиотека, за да вземем това решение заедно. Моля, споделете мислите и разсъжденията си в коментарите под тази публикация", написа той в социалната мрежа. Обеща и "още форми на дебат по темата в близките дни и седмици". По принцип след встъпването си Коцев бе обещал "важните решения за града да се вземат заедно с хората". И бе интересно да се види как точно ще се случва това - бъдещето на библиотеката явно е първи пример.

Както е известно, в момента тече 12-ият час за реализацията на проекта. Разрешителното за строеж изтича без възможност за подновяване в средата на годината. Затова, ако ще се прави нещо, решението следва да се вземе тия дни с оглед на процедурите по градежа. Проектът предвижда супер модерна обществена сграда - много повече от библиотека. За него през 2015 г. община Варна проведе широк международен конкурс, спечелен от нидерландско архитектурно бюро. Предвижда се зданието да е на мястото на паркинга на общината, плюс част от близката зелена площ. Но средства за строеж не бяха намерени, сградата поскъпна за 9 години. И ако до юли не бъде направена първа копка, всичките вложени пари (по конкурса и съпътстващи дейности), както и цялата дългогодишна енергия, пропадат. Нов проект би означавал нов конкурс, ново оскъпяване, тепърва още много пропиляно време, включително по избор на нов терен (реално липсва такава голяма общинска площ). А библиотеката все така ще се помещава на различни адреси. На основното място (старата административна пристойка до сградата на общината) книжният фонд се съхранява в коридори.

Още след встъпването си Коцев не показа особено желание да стартира проекта. Започна да търси друга локация (сградата на бившето руско консулство, което обаче не е собственост на община Варна, или пък Дупката, към 1 декар от която е частна). Но през последните дни нещата като че ли взеха да се обръщат, тоест търси варианти да реализира градежа. "Фейсбук надвикването" идва в точно такъв момент.

Ето пълното изявление на Коцев във "Фейсбук" по темата: 

"Скъпи варненци,

Време е да вземем едно важно решение за нашия град.

Искаме ли да имаме нова модерна библиотека?

Както знаете, съвременните библиотеки отдавна вече не са само големи салони с рафтове за книги, а културни средища, наситени с мултифункционални пространства, зали за събития, презентации и концерти, читални, кафенета и помещения за срещи и екипна работа.

Днешните европейски библиотеки са центрове за общуване, култура, работа и учение – дейности, от които градът има нужда, ако иска да реализира напълно своя потенциал. Варна е университетски град с 6 висши учебни заведения, а няма модерно пространство, където студенти, учени и професионалисти заедно да напредват науката.

Проектът за градска библиотека на Варна е избран с международен архитектурен конкурс. Сградата предвижда да има триетажен подземен паркинг, множество пространства и зали за различни културни дейности, техническа обезпеченост и много други дадености. Проектът е за 7 надземни етажа, завършени със стъклена фасада и зелени пространства.

Но библиотеката има и своите предизвикателства.

Тя ще струва между 50 и 60 милиона лева, които тепърва предстои да осигурим. Предишната общинска администрация е заплатила близо 1 милион лева за архитектурния конкурс и удължаване на разрешителното за строеж. Пари, които ще бъдат безвъзвратно похабени, ако не се вземе решение за стартиране на проекта в близките месеци.

И още: Мястото, където е предвидена да се реализира библиотеката, не може да бъде променяно. То е градска градинка и зелена площ точно до сградата на Общината. Това означава, че ще загубим няколко големи дървета и част от зелените пространства, преди да ги изградим наново, тъй като това е част от проекта.

Призовавам варненци да изкажат свободно мнението си за изграждането на нова градска библиотека, за да вземем това решение заедно. Моля, споделете мислите и разсъжденията си в коментарите под тази публикация и очаквайте още форми на дебат по темата в близките дни и седмици".

Още по темата: 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата