Медия без
политическа реклама

Варненската Дупка ще се окаже неизлечим цирей

Частен собственик, археология, невладеене още на терена - това само част от проблемите пред градската управа

19 Яну. 2024ДИЯН ИВАНОВ
БГНЕС
Творчески проект, на който хората дописват изречението "Преди да остарея, бих искал...", бе реализиран на оградата на Дупката през 2017 г., когато Варна бе Европейска младежка столица. "Преди да остареем, бихме искали да видим премахнат този цирей. Но едва ли...", казват до днес с ирония жителите на града.

Бъдещето на т.нар. Дупка във Варна никак не е розово. Въпреки че бизнесменът Георги Гергов бе зарадван с 40.3 млн. за нея през 2018 г., и въпреки настоящите намерения пространството да бъде социализирано, добрите новини ще се случват бавно, мъчително, с хоризонт поне 3-4 години - като за начало, и ако въобще се случат. Това бе потвърдено и от новия кмет Благомир Коцев - без да го назовава в пряка реч, то е достатъчно ясно при четене между редовете.

Големите проблеми пред община Варна са два. Първият - на терена все още има 900 частни квадратни метра. Тоест през 2018 г., когато управлението на ГЕРБ купува имота от Гергов, то въобще не решава проблема с притежанието. Към днешна дата е важно, че няма луд частен собственик, който при силния обществения интерес цялата Дупката да стане общинска да иска баснословна цена; или да извива ръце - ако въобще тръгне да продава.

Вторият проблем е, че на терена са разкопани старини. А ако се копае още при каквато и да е реконструкция, ще излязат нови реликви, изискващи защитен статут. Именно археологията е основаната причина не само Гергов, но и предишните собственици, стигащи чак до времето на социализма, да не направят нищо на терена. Дейностите са силно ограничени, тоест дори парк е трудно да се направи.

Вчера Коцев напомни пред журналисти и за друг проблем, който трябва да се реши преди каквото и да е  - поради бавна ликвидация на дружеството, стопанисващо досега Дупката, община Варна все още не е влязла във владеене на терена. Очаква се това да стане "в рамките на тази година". А за частните терени се водят разговори. Едното решение било собственикът да тръгне да реализира свой обект на имота си, което не би било приемливо за общината. Второто - собственикът да бъде компенсиран. "По въпросите ще се дискутира", каза Коцев.

Освен това кметът смята да бъде направено широко обществено обсъждане сред варненци в какво да бъде превърната Дупката. Възможен е и местен референдум. Всичко това отново би коствало време. Но ако идеята е специално обществено обсъждане, то е редно да се припомни, че такова вече се състоя. През 2019 г. по идея на местни архитекти и общественици се проведе анкета. В нея участваха експерти и редови граждани - общо над 3000 души. Мнозинството подкрепи площадно пространство и парк, съчетани под нивото (в самата Дупка) с културен център (галерия, зала за музика...), вплитайки за показ археологията. Едва ли ново обсъждане или референдум биха показали нещо различно.

Но дори тия дилеми да бъдат решени, пак се стига до неприятни въпроси - колко ще струва модернизацията и колко точно време ще бъде извършвана - в момента например градът се опитва да построи нови сгради на библиотеката и Математическата гимназия, но финансирането е на час по лъжичка.

 

ИСТОРИЯ

Из сайта "Идея за Варна", специално създаден заради бъдещето на обекта:

"До 80-те години на миналия век на мястото на Дупката са съществували красиви сгради, които са дефинирали силуета на някогашния бул. "Ленин", днес "Княз Борис I".  През 1981 г. е реализиран проект, който предвижда събарянето на част от сградите с цел създаване на парково пространство с фонтан. Само няколко години по-късно, заради изкопните работи по планирания Търговски дом, пространството е заличено, като са съборени и останалите сгради от южната страна на булеварда. До обновяването на главната пешеходна зона през 2016 г. Дупката, където до ден днешен има паркинг за автомобили, бе скрита от минувачите с бараки тип магазини. Впоследствие те бяха заменени с временна конструкция, която днес служи като рекламно пано за културни събития.

При изграждането на автомобилния тунел по ул. "Шипка" (минава в съседство с Дупката - б.а.) са разкрити две крепостни стени от античния град Одесос. През 1989 г. комисия към Националния институт за паметници на културата излиза със становище, че разкритите древни останки са уникални за града и препоръчва тяхното съхраняване. Оттогава това пространство в археологически резерват "Античен град Одесос" е останало като дупка в сърцето на град Варна".

Някога Бойко Борисов ползваше неповторим похват, за да докаже нещо, че е истина. Ако философията, науката и правото векове спорят за начина на доказване, то титанът от Банкя си бе измислил свой - като се прекръсти.

 

ФОНД

Междувременно общинските съветници от ПП-ДБ (политическа сила на кмета Коцев), внесоха предложение за създаване на целеви фонд за изкупуване или отчуждаване на имоти в града. Основната идея са частните терени в Морската градина. Но вероятно фондът може да се ползва и за Дупката. От съобщението на съветниците става ясно, че са предложили за начало 2 млн. лв. вноска от общинския бюджет:

ОЩЕ ПАНАИРИ

Темата за Дупката бе засегната вчера от Коцев при посещението във Варна на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Затова не бе подминат и казусът с варненските акции в Пловдивския панаир, който е под контрола на Гергов. Коцев обеща, че до края на март Варна ще върне на държавата акциите от панаирното дружество - нещо, което предишният кмет Иван Портних така и не направи, въпреки изрично решение на общинския съвет от времето на неговата ГЕРБ. В момента акциите на Варна са блокирани, тъй като през есента по искане на Богданов бяха запорирани съдебно. "Няма да се откажем държавата да бъде мажоритарен собственик на Панаира", обобщи Богданов.

Запорирани са акциите, предмет на апорт на община Варна към дружеството "Пълдин Туринвест" АД, представляващи 29% от капитала на Пловдивския панаир, съобщи днес Министерството на икономиката и индустрията.

 

Още по темата