Quantcast

Медия без
политическа реклама

Уволненията в МВР не успокоиха напрежението след убийството в Цалапица

Дисциплинарно са освободени бившият директор на областната дирекция в Пловдив и началникът на РУ в Стамболийски

20 Окт. 2023Обновена
БГНЕС

МВР разкритикува свои служители покрай убийството в Цалапица като обяви за големи нарушения и за производства, приключили с дисциплинарни уволнения. Това се разбира от официално съобщение на ведомството късно вчера. Дисциплинарно са уволнени бившият директор на областната дирекция на МВР-Пловдив - Васил Костадинов, както и началникът на Районното управление в Стамболийски - Ангел Керпиев, но това не успокои напрежението в Цалапица.

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 2 август служители на Дирекция "Инспекторат" и ГДНП извършили обстойна проверка в ОДМВР - Пловдив за действията на полицейските органи във връзка с извършено в с. Цалапица убийство.

На фона на скандалните разкрития около случая с обезобразеното в Стара Загора момиче много въпросителни се появиха и около жестокото убийство на 24-годишния Димитър Малинов в пловдивското село Цалапица.

Проверяващите са установили допуснати съществени пропуски и нарушения на нормативните изисквания, регламентиращи дейността, довели до напускането на страната на установения като извършител, пише още МВР. Същевременно комисията не е открила данни за прикриване на случая или прояви на протекция спрямо двама братя, съпричастни към престъплението.

Констатирана е и липса на организация за осъществяване на издирвателната дейност в РУ  – Стамболийски, както и недобро взаимодействие на районното управление с ОДМВР – Пловдив в тази дейност, твърди ведомството.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Васил Костадинов е отстранен от поста. Това съобщиха от пресцентъра на дирекцията в областния град, цитиран от БТА.

Според МВР "във връзка с проверката са образувани няколко дисциплинарни производства: срещу бившия директор на ОДМВР - Пловдив старши комисар Васил Костадинов, приключило с издаването на заповед за налагане на дисциплинарно наказание „уволнение“ за тежко нарушение на служебната дисциплина; срещу гл. инспектор Ангел Керпиев – началник на РУ – Стамболийски, приключило с издаването на заповед за дисциплинарно наказание „уволнение“ за „деяния, несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, с които се уронва престижа на службата“; срещу инспектор Дамян Капов, група „Криминална полиция“ към РУ – Стамболийски при ОДМВР – Пловдив, за което се предвижда налагане на дисциплинарно наказание „уволнение“ за  „деяния, несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, уронващи престижа на службата. Служителят временно е отстранен от длъжност. Срокът на производството е до 25 декември".

Протестът, който жители на Цалапица организираха пред Съдебната палата в София, прерасна в шествие в центъра на столицата, което стигна до сградата на МВР.

Тази сутрин в ефира на bTV Васил Костадинов влезе в спор с главния секретар на МВР Живко Коцев. "Категорично не отговаря на истината твърдението, включително и на главния секретар на МВР, че моята заповед за уволнение е във връзка със случая в Цалапица. Заповедта за дисциплинарно производство е във връзка с вменена ми злоупотреба с власт във връзка с утвърждаване на един протокол за изплащане на допълнителни средства за разположение - забележете, по 35 стотинки на час. И този протокол касае месец юни – един месец преди убийството", обяви Костадинов. "С този протокол, който минава на четири подписа, преди моя подпис за утвърждаване, началникът на Районното управление в Стамболийски е получил сумата от 14 лева, която според дисциплинарно разследващата комисия, е неправомерно получена", каза още Васил Костадинов. Коцев му отговори, че няма да влиза в обяснителен режим, но "има причинно-следствена връзка с казуса с разследването на убийството на Димитър".

Протестите ще продължат

На 20 юли, след тежък побой, тялото на 24-годишния Димитър Малинов от Цалапица бе намерено заровено на около километър от мястото, на което последно е бил видян. Районният съд в Пловдив остави в ареста двама братя близнаци, задържани за лично укривателство по случая. Те са привлечени като обвиняеми за това, че са помогнали на извършителя на убийството да избегне наказателно преследване. Продължава издирването на обвинения за убийството на мъжа. Жители на селото направиха няколко протестни шествия в Стамболийски, Пловдив и София с настояване за бърз и справедлив процес срещу всички, замесени в случая с убийството.

Майката на жертвата настоява уволнените полицейски директори да бъдат подведени под наказателна отговорност. Тя каза още, че протестите ще продължат.

"Разследването е забавено от самото начало. Дотук ли ще спре всичко - с три уволнения? Ако началник на едно РПУ не знае какво се случва там, това говори лошо, но ако знае и не прави нищо, говори още по-лошо. Трябваше да извикат първо Рангел Бизюрев на разпит. Той лети за Германия на 24 юли сутринта. Бил е на море, прибрал се е, събрал си е багажа и си е заминал. След като на 22 юли сме подали сигнал, че е искал да бие сина ми на 19 юли", каза майката, цитирана от Нова тв.

Още по темата