Quantcast

Медия без
политическа реклама

Жители на Цалапица проведоха протестно шествие в София

Те настояват за прозрачно разследване и справедливи наказания за убийството на Димитър Малинов

12 Авг. 2023Обновена
БГНЕС
Протестът се е преместил в София, защото хората считат, че трябва да се оказва натиск върху институциите в центъра на страната.

Протестът, който жители на Цалапица организираха пред Съдебната палата в София, прерасна в шествие в центъра на столицата, което стигна до сградата на МВР. Хората настояват за прозрачно разследване и справедливи наказания заради убийството на 24-годишния Димитър Малинов в селото. Заподозреният за убийството веднага след престъплението замина за Германия, а двама братя бяха обвинени в укривателство.

Това е поредната протестна акция, като преди това хората демонстрираха в Пловдив и в Стамболийски. Въпреки че началникът на полицията в Стамболийски вече е отстранен, а МВР започна проверка за евентуални нарушения при разследването и бездействие, те не са доволни от действията на държавата досега. Искането им е да се наложат доживотни присъди на всички замесени в случая - и извършителя, и помагачите му.

"Аз лично смятам, че не се прави нищо конкретно за прилагане на законите и в много голяма част от случаите все едно се очаква проблемите да се разрешат от само себе си, което на практика няма как да се случи, особено в ситуации като тази", каза протестираща пред БНР.

"Прави се опит да бъде политизирана цялата ситуация. Във всеки един от случаите. И мъката на хората да бъде използвана срещу тях самите на практика, защото всеки от тях остава омерзен и опетнен по този начин", коментира друга участничка в протеста.

Протестът се е преместил от Цалапица в София, защото хората считат, че трябва да се оказва натиск върху институциите в центъра на страната. „Зарадвах се, когато българското общество реагира много бурно, когато стана известно зверството в Стара Загора, където имахме нарязано момиче. Видях обществена енергия, която порица това деяние, но не виждам същото нещо, когато става въпрос за жертва мъж и за убийство”, заяви протестиращ пред БГНЕС.

„Виждаме поредица от неадекватни действия от органите на реда. Адекватния въпросът, който си задаваме, е това престъпно бездействие ли е? Полицаите там просто са некомпетентни и това, което виждаме е следствие на тяхната некомпетентност, или това, което подозират много от жителите на Цалапица, става въпрос за чадър“, коментира той.

Ключови думи:

Цалапица