Quantcast

Медия без
политическа реклама

Благоевград, Пловдив, Бургас и Варна са с нови полицейски началници

Може да има обвинени от МВР заради случая "Цалапица", се разбра от думите на вътрешния министър Калин Стоянов

11 Авг. 2023Обновена
БГНЕС
Георги Чергов (вдясно) от ГДБОП е новият шеф но полицията в Пловдив. За официалното му представяне пред състава в града отиде министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Полицейските началници в Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Варна са сменени със заповед на вътрешния министър Калин Стоянов, съобщи МВР. Според БНР нов началник ще има и в Бургас.

В Пловдив поста се поема от Георги Чергов, досегашен ръководител на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари.

Началник в Благоевград става Даниел Димитров, досегашен началник на териториалното звено на ГДБОП в Кюстендил. 

Даниел Луков, досегашен началник на отдел в Главната дирекция за борба с организираната престъпност, поема областната дирекция в Пазарджик.

"Кадровите промени са предприети с оглед ефективното изпълнение на приоритетите в дейността на МВР по линия на пътната безопасност, противодействие на престъпността в малките населени места, трафика и разпространението на наркотици, мигрантския натиск, както и на базата на анализ на резултатите на дирекциите до момента", гласи съобщението на МВР.

Андрей Ангелов ще оглави полицията във Варна. Той поема поста от Атанас Михов.

В Бургас поста на ръководител на областната дирекция на министерството напуска Калоян Калоянов, който ще напусне и системата на МВР, съобщи БНР. Все още не е ясно кой ще заема длъжността до назначаването на титуляр.

Вчера стана ясно, че вътрешният министър Калин Стоянов е привикал около 15 шефове на областни дирекции на МВР е било предложено да освободят постовете си и ако искат да останат в системата, да бъдат преназначени на 3-4 степени по-ниско ниво. От вътрешното ведомство потвърдиха, че на областни директори е било предложено да освободят постовете си. Решението за това било на базата на анализ на работата им до момента и било с цел успешното изпълнение приоритетите на МВР. Бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев обаче определи ставащото като чистка на хората, назначени по време на служебните правителства на Румен Радев. Той свързва рокадите с предстоящите през октомври местни избори.

"В МВР не се извършва чистка", коментира Калин Стоянов днес, цитиран от БТА. Министърът на вътрешните работи има правомощията да избере екипа от служители, с които иска да работи, обясни той и отрече, че директорите се сменят по политически причини. 

ГНЯВ В ЦАЛАПИЦА

Днес министър Стоянов беше в Пловдив, за да представи новия областен шеф. Дирекцията е под светлините на прожекторите в последните дни заради напрежението, назряло след убийството в Цалапица и съмненията за множество пропуски в работата на МВР по случая.

"Разбирам хората, действително гневни са. Надявам се максимално бързо да докажем тежкото престъпление, и още по-важно, да бъде задържан извършителят на това престъпление и максимално бързо да бъде доведен в България, където да понесе своята наказателна отговорност", коментира министърът, цитиран от БГНЕС.

Днес в селото се извършва следствен експеримент, стана ясно още от думите му.

Заради случая се проверява Районното управление в Стамболийски. Проверката още не е приключила. "Предполагам и се надявам, че в най-скоро време ще излезем с резултат. Това, което етапно виждаме, е, че има тотално скъсана връзка между Областната дирекция в Пловдив и Районното управление в Стамболийски", посочи Стоянов. Той се закани, че когато има резултат, всички служители на МВР от Областната дирекция в Пловдив и от Районното управление в Стамболийски, които са извършили неправомерни действия или са бездействали, ще понесат своята отговорност, а там където е необходимо, и наказателна.

Още по темата