Quantcast

Медия без
политическа реклама

Уволнените гардове на НСО от Росенец са възстановени на работа

Съдът ги е върнал, защото един и същ човек ги проверил и освободил, разкриха от “Да, България”

02 Юли 2021

Гардове на НСО Румен Атанасов и Калин Гаджев, които бяха уволнени след миналогодишния скандал около сарая на Ахмед Доган в Росенец, са възстановени на работа в службата. Това обявиха във видео във Фейсбук, Христо Иванов и Ивайло Мирчев от “Да, България”. Именно те акостираха в района на Росенец преди година и влязоха в сблъсък с гардовете. След акцията се стигна до катаклизми в НСО и държавата, до масови протести и до съдебни битки, свързани с летния сарай на почетния председател на ДПС. 

“След случая "Росенец" започва проверка в НСО, която се води от ген. Тонев, който след това става шеф на НСО. Той уволнява двамата гардове, защото те направиха доста нарушения там, най-елементарното - не се легитимираха, което по Закона за НСО са длъжни да направят. Това за българската прокуратура остана безпроблемно”, каза Христо Иванов. Единият от гардовете бе заснет да хвърля българския флаг на земята.

Атанасов и Гаджев са възстановени на работа, след като са обжалвали в съда своето уволнение. Аргументът е, че те са уволнени от човека, който е извършвал проверката, тоест - от ген. Тонев, който сега е шеф на службата. "Знаели ли са в НСО, че точно така ще се получи или не - не е толкова важно, фактите са, че те са подали заявления за възстановяване, в резултат на което са в процес на получаване на допуск до класифицирана информация или са го получили и вече са възстановени. По наша информация те вече са служители на НСО", каза Мирчев. “За нас това е несправедливо,” коментира Христо Иванов.

От НСО потвърдиха за bTV информацията и обясниха, че по случая има решение на Върховния административен съд от началото на юни, което изпълняват.

Скандалът с охраната на сарая на Доган миналата година доведе до оставката на тогавашния началник на службата ген. Красимир Станчев. Ден преди да се състои планираното масово плажуване пред имението на почетния лидер на ДПС за 11 юли м.г. премиерът Бойко Борисов показа заповед на НСО, с която беше забранен за преминаване голям периметър около сарая, и обвини държавния глава, че прави услуга на Доган. От администрацията на президента отрекоха тогава държавният глава да е бил запознат с разпореждането на Станчев за морска охрана на частния имот в парк Росенец. Президентът Румен Радев настоя за отмяната на тази заповед и откри предвидената в закона съгласувателна процедура за оставката на шефа на НСО.

В съобщение до медиите ген. Станчев отбеляза, че "недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат".

Премиерът Бойко Борисов настоя охраната на Доган и Пеевски да бъде свалена. "Това може да се случи още днес, ако изпълняващият длъжността началник на НСО свика незабавно заседание на комисията, която преценява нуждата от охрана. Разпоредил съм на главния секретар на МВР и председателя на ДАНС да гласуват "за" на заседанието", заяви Борисов.

Преди това да се случи почетният лидер на ДПС Ахмед Доган и тогавашният депутат на движението Делян Пеевски сами се отказаха от услугите на НСО. Според двамата няма нужда да ги охранява служба, компрометирана от политическите провокации, чийто вдъхновител е Радев, и препоръчаха НСО да изпрати държавни гардове и в Дубай да пазят Васил Божков. 

Заради скандала НСО и прокуратурата започнаха проверки. Службата уволни двама души, а държавното обвинение отказа да се занимава със случая.

 

 

Проверката на инцидента със служители на Националната служба за охрана, който се разигра на плажа пред сарая на Ахмед Доган в парк Росенец в началото на юли, е приключила.

 

Шестима служители на Националната служба за охрана (НСО) са санкционирани дисциплинарно заради пропуски при изпълнение на служебните им задължения на 7 юли 2020 г. в района на парк "Росенец" пред лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.
Военноокръжната прокуратура в Сливен няма да разследва охранителите от Националната служба за охрана, които през юли в парк "Росенец" си позволиха да изблъскат от държавния бряг съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов.

 

Още по темата