Медия без
политическа реклама

НСО наказва гардовете на Доган заради "Росенец"

Приключи дисциплинарната проверка за инцидента на плажа пред сарая

Фейсбук на Ивайло Мирчев

Проверката на инцидента със служители на Националната служба за охрана, който се разигра на плажа пред сарая на Ахмед Доган в парк Росенец в началото на юли, е приключила. Срещу гардовете, които изблъскаха във водата съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, за да не стъпи на държавния бряг, ще бъдат предприети дисциплинарни мерки. Това съобщи за "Сега" говорителят на НСО Веселин Нинов.

От службата отказаха конкретика колко са наказаните служители и дали ще има уволнени. Очаква се това да стане ясно другата седмица. Веднага след скандала с плажа в "Росенец", когато въоръжени мъже упражниха агресия срещу Христо Иванов и активисти на "Демократична България", НСО първоначално скри, че става дума за нейни служители. Общественото недоволство принуди президента Румен Радев, който по закон предлага шефа на службата, да признае, че гардовете на Доган действително работят в НСО.

Охранителите, които участваха в инцидента с лидера на "Да, България" Христо Иванов в парка Росенец, са служители на Националната служба за охрана (НСО). Това потвърди лично президентът Румен Радев в извънредно изявление пред медиите.

Скандалът с охраната на сарая на Доган дори доведе до оставката на началника на службата ген. Красимир Станчев. След като беше планирано масово плажуване пред имението на почетния лидер на ДПС за 11 юли, ден преди това се появи заповед, с която беше забранен за преминаване голям периметър около сарая. От администрацията на президента отрекоха пред "Сега" държавният глава да е бил запознат с разпореждането на началника на службата ген. Станчев за морска охрана на частния имот в парк Росенец. Поради това президентът Румен Радев настоя за отмяната на тази заповед и откри предвидената в закона съгласувателна процедура за оставката на шефа на НСО.

В съобщение до медиите ген. Станчев отбеляза, че "недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат". Прекият му мотив за неговата оставката е, че е изтекла информация за оперативната работа на службата, след като на брифинг пред журналисти премиерът Бойко Борисов съобщи за писмото от НСО, с което се иска морска охрана на сарая.

Въоръжени мъже, които охраняват морския сарай на Ахмед Доган в Росенец, изгониха от плажа пред имението лидера на "Демократична България" Христо Иванов, общинския съветник на ДБ в Бургас Димитър Найденов и Ивайло Мирчев от партията.

Всичко това накара почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, както и депутата на движението Делян Пеевски да се откажат от услугите на НСО. Според двамата няма нужда да ги охранява служба, компрометирана от политическите провокации, чийто вдъхновител е Радев, и препоръчаха НСО да изпрати държавни гардове и в Дубай, да пазят Васил Божков. 

Преди това премиерът, който твърдеше, че няма нищо общо с дейността на службата за охрана и не може да се бърка в нейната работа, от свое име настоя охраната на Доган и Пеевски да бъде свалена. "Това може да се случи още днес, ако изпълняващият длъжността началник на НСО свика незабавно заседание на комисията, която преценява нуждата от охрана. Разпоредил съм на главния секретар на МВР и председателя на ДАНС да гласуват "за" на заседанието", заяви Борисов, признавайки, че все пак може да упражнява контрол върху дейността на НСО.

Охраната на депутата от ДПС Делян Пеевски и почетния лидер на партията Ахмед Доган е класифицирана информация от значение за националната сигурност. Това следва от отговорите на Националната служба за охрана, дадена на "Сега" по Закона за достъп до обществена информация.

 

Още по темата