Медия без
политическа реклама

Радев потвърди: Агресивните охранители на Доган са служители на НСО

"Радев не ме интересува", заяви премиерът по повод изявлението на президента

08 Юли 2020Обновена
Румен Радев
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Румен Радев

Охранителите, които участваха в инцидента с лидера на "Да, България" Христо Иванов в парка Росенец, са служители на Националната служба за охрана (НСО).

Това потвърди лично президентът Румен Радев в извънредно изявление пред медиите. Той се позова на информация от шефа на НСО ген. Красимир Станчев. Така президентът всъщност опроверга говорителя на службата, който вчера пред "Сега" отрече този факт и отхвърли нуждата от служебна проверка.

Такава обаче вече е в ход, за да се изясни правомерността на действията на гардовете, съобщи държавният глава. 

Радев заяви, че остава на позицията, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски не бива да се ползват от държавна охрана. Но припомни, че това изцяло зависи от изпълнителната власт, т.е. от подчинените на премиера Бойко Борисов институции.

Президентът разказа, че миналия декември е било проведено заседание на комисията, която определя охраняваните от НСО лица. Тогава е бил повдигнат въпросът за Доган и Пеевски. Представителите на правителството са препотвърдили позицията си, че такава охрана е необходима на двамата политици от ДПС. Сега се очаква комисията да се събере отново още утре по искане на Радев и да преразгледа въпроса.

Радев даде да се разбере, че отговорността за случващото се не бива да се търси при него. "Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, нека ми се възстановят правомощията по закон", каза президентът.

"Законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността", посочи държавният глава. И настоя правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в Росенец.

Дори след изявлението на президента говорителят на НСО отново отказа да потвърди пред "Сега", че въпросните агресивни гардове от видеото действително работят за службата. По негови думи от утре стартира служебна проверка, която може да продължи повече от месец.

"Отдавна не ме интересува от какво дезертира Радев. Забранил съм да ме информират", това отговори премиерът Борисов на въпрос на "Сега" как ще коментира изявлението на президента и вчерашния скандал в Росенец.

Въпреки че по закон е длъжна, обръщението на Радев не бе излъчено по обществената телевизия БНТ. Генералният й директор Емил Кошлуков заяви пред "Сега", че по желание на президента изявлението му ще бъде показано в началото на централната емисия "По света и у нас" в 20 часа. От прессекретариата на държавния глава уточниха, че са поискали излъчването да бъде преди новините. В новините си в 18 ч. БНТ излъчи частично изявлението и съобщи, че го е излъчвала в 17 ч. на живо в сайта на телевизията. Цялото изявление ще бъде излъчено в 20 ч.

Последвайте ни и в google news бутон