Quantcast
НСО: Доган и Пеевски са тайна от значение за националната сигурност | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

НСО: Доган и Пеевски са тайна от значение за националната сигурност

Националната служба за охрана има 44 млн. лв., за да пази под 50 души
Обновена
33 507
 БГНЕС
Каква "конкретна застрашеност" налага Ахмед Доган да бъде охраняван от НСО е държавна тайна.

Охраната на депутата от ДПС Делян Пеевски и почетния лидер на партията Ахмед Доган е класифицирана информация от значение за националната сигурност. Това следва от отговорите на Националната служба за охрана, дадена на "Сега" по Закона за достъп до обществена информация.

Въпросите към службата бяха провокирани от заявеното от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ пред "Дарик радио" на 21 декември 2019 г.: "Ние коли и техника самите ние си предоставяме на НСО, можете да го проверите, от години наред, на ДПС. И за г-н Пеевски, и за г-н Доган. Можете да проверите, тя е публична информация, години назад. Колите са наши. Единственото, което се осигурява, са заплатите, защото ние няма как като партия да плащаме заплати на служители на НСО". Затова и "Сега" попита службата откога ползва коли и техника на ДПС, какви са те и на какво основание се употребяват.

Службата крие какви коли и техника на ДПС ползва

Началникът на НСО Красимир Станчев отговаря, че службата е деполитизирана и не коментира изказвания на партийни представители. А тъй като дали охраняват Доган и Пеевски било класифицирана информация, от службата нямало как да отговорят и на въпросите за колите и техниката от ДПС. 

По закон освен охраната на хората на висши ръководни длъжности в държавата, при нужда НСО пази и семействата им, депутати, както и "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката". Охраната се предоставя при "конкретна застрашеност" с решение на комисия, в която влизат шефът на НСО, главният секретар на МВР и председателят на ДАНС. "Сега" попита колко общо са тези "други лица", в какво се състои "конкретната им застрашеност" и откога се охраняват. И тази информация обаче се оказа секретна. Преди Коледа президентът Румен Радев коментира, че Доган и Пеевски не би трябвало да се пазят от НСО

НСО обаче не отговаря конкретно и на въпроса дали има други случаи, в които ползват или са ползвали автомобили, техника, или други активи, собственост на други физически или юридически лица, държавни или общински структури. Признават само, че го правят и твърдят, че винаги законът е спазен. Преди години например имаше скандал с луксозните джипове, купени от горски стопанства, които се оказаха дадени за ползване на службата. Вместо да дадат информация за тези автомобили обаче от НСО обясняват как през 2018 г. за европредседателството са използвали 80 коли и микробуси след обществена поръчка и така на бюджета били спестени сериозни суми. Според данните на службата в момента тя експлоатира 20 автомобила по договор за временно ползване. От там казват още, че са използвали и други активи от други ведомства. Като комуникационна техника от МВР, униформени облекла от МО, технически средства за контрол и видеонаблюдение от правителството, парламента и президентството.

"Отговорът на въпроса за външната помощ и средства е уклончив, неточен и непълен", коментира пред "Сега" адвокат Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация". Според него винаги е от обществен интерес в кои случаи, на какво основание и при какви условия една институция се е отклонила от принципа, че работи с пари на данъкоплатеца по публичен и прозрачен начин. "Неразкриването на подобен вид информация би могло да доведе потенциално до прикриване на лобистки практики и конфликти на интереси, които влизат в разрез с националната сигурност, по какъвто казус "Сега" направи разкритие през 2011 с даренията на МВР", каза още юристът. И допълни, че смисълът държавната дейност, и особено свързаната с със сигурността и обществения ред, да бъде покривана от бюджета, е да се обезпечи независимостта й. "Защото ползването на средства от неясни източници може да доведе до изкривяване на обществения контрол", заключи той.

Бюджетът на НСО е 44 млн. лв., като 38 млн. лв. от тях са разходи за персонала. От отговорите на службата става ясно, че броят на охраняваните към момента лица е под 50 души. 

Най-честото наказание в НСО - строго мъмрене

Непълни са отговорите на началника на НСО и на въпроса за дисциплинарните наказания, наложени на служители на службата през миналите 2 години. Така не става ясно например как са санкционирани служители, предизвикали пътни инциденти. При последният в края на 2019 г. сериозно пострада 14-годишно дете. "Сега" поиска не само броя и вида им, но и за какво нарушение е всяко от тях. Станчев отговаря, че през 2018 и 2019 г. са санкционирани 26 офицери и сержанти. 1 е уволнен, по двама са получили предупреждение за уволнение и предупреждение за понижаване в звание. 9 са наказани с мъмрене, а 12 - със строго мъмрене. Кашъмов коментира, че и този отговор е неясен и непълен. Според него трябва да е ясно за какво поведение са били санкционирани служителите на НСО. "Не говорим за разкриване на данните им, а за да е ясно какви форми на поведение са били санкционирани. Това е важно за прозрачността и отчетността на инститицията. Противното е пречка, включително за това гражданите да продават сигнали за подобни прояви", смята той. 

През май 2018 г. от НСО е уволнен полк. Никола Николов, показват данните от деловодството на Софийския административен съд, който през октомври 2018 г. като първа инстанция отхвърля жалбата срещу наказанието, видя "Сега". От делото става ясно, че то е наложено за злоупотреба със служебното положение. От решението се разбира още, че полковникът е бил ангажиран с охраната на делегацията на емира на Катар в София през март 2018 г. В частен разговор консулът на Катар поискал от Николов имената на служителите, ангажирани с охраната. Дисциплинарното производство приема, че той не е имал право да разгласи тази информация.

Според съда е доказано и че след като делегацията била изпратена от България, по предложение на консула на Катар, Николов отишъл в хотел в центъра на София, където дипломатът предал пликове с поздравителни адреси за служителите. Николов получил и персонален подарък - часовник "Ролекс", за който не докладвал в службата.

Върховният административен съд обаче връща делото за ново разглеждане. Причината е, че междувременно Софийският военен съд оправдава Николов по обвинение, че е злоупотребил със служебното си положение като е получил "часовник "Ролекс", модел "Ойстерс" на стойност 90 лв. и набавил за другиго противозаконна облага: парична сума на обща стойност 4979 лв.". Влязлата в сила присъда на наказателния съд е задължителна за административния, пишат върховните съдии. Затова при новото разглеждане първата инстанция трябва да провери дали решението на наказателния съд е влязло в сила. ВАС обръща внимание и на това, че не е доказано, че полковникът не е имал право да предостави списъка на консула на Катар. Процесът за уволнението продължава на 15 януари.

Проверка на "Сега" показва, че през май м.г. Военно-апелативният съд е отменил решението на военния съд като немотивирано. Апелативните съдии критикуват и работата на прокуратурата, като пишат, че "прокурорското постановление е неясно, противоречиво и объркано". Така наказателното дело срещу Николов е върнато на първата инстанция. А през септември 2019 г. тя го праща обратно на прокуратурата за отстраняване на съществени нарушения. В съдебните регистри няма данни какво е развитието на делото след това.

34

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Сараите им очи вадят, но са невидими за прокуратурата

22.02.2021

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

4640 21
Държавата пак плаща на теца на Доган за студен резерв

15.02.2021

РЕБЕКА БОРИСОВА

2774 20
Доган получил „кефлийско настроение” от номинацията за депутат

11.02.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1982 23

Коментари

Страници

mick

Демократичните държави  си имат собственици в сянка.. А управляващите им са просто чиновници отчитащи се уж пред народа.. обаче реално пред тия собственици.

 

Демокрацията е най-голямата манипулация измислена досега.

slaughter
снимка на slaughter

1. България не е демократична държава.

2. Ако в демократичните държави има хора които се стремят към приватизиране на материални и нематериални държавни ценности , тези хора са преследвани от закона и често са разкривани и наказвани от закона. В недомократичните държави като България и Русия например експлоатирането на държавата за лично облагодетелстване е законообосновано право на диктатори и авторитарни "лидери" като Борисов и Путин например. 

Ако демокрацията е най-голямата манипулация измислена досега , какво е диктатурата? Най-откровения начин деспотизмът на отделни личности и партии да се налагат силово над обществото и да експлоатира държавните и обществени ресурси и активи в частна полза! Както е било в нацистка Германия , в Сталиновия СССР , в Бойкоборисова България и Путинова Русия. Така ли е ? Другарю  mick ? 

Тъмно пиво

Так точна! И Швейцария е най-големият манипулатор!

mick

Швейцария е просперираща демокрация, щото переше доскоро мръсните парите на света. С лесни пари - демокрацията е песен. Пари на корем и всичко е наред, но няма ли лесни пари - дали от далавери, дали от евтини кредити които никой не връща.. ами само рефинансира.. - ами тогава демокрацията унищожава държавите, щото парите едвам стигат за близките до властта, както и за най-врякащите граждани.

mick

Демокрациите просто крадат от останалите държави по един или друг начин, и така доставяйки лесни пари на своите граждани.  Само вижте кои да най-задлъжнялите държави. Добре, че сами си печат парите и ако пък някоя държава не им ги харесва, я "демократизират" - разбирай разграбват.

 

Диктатурата поне не манипулира хората - там всичко е ясно, кой утправлява, кой е отговорен за състоянието на държавата и кой ще "висне на въжето" ако не я управлява както трябва. Демокрацията има скрити собственици които назначават управляващи бушони.. уж назначени от народа. Всичко е така направено, че най-големите демокрации все по една война спретват на няколко години за да напълнят хазните си... или просто за да "сплотят" народа си.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

One more thing:

 

защо Доган и Пеевски да са важни за националната сигурност?

Единият е безработен пенсионер, а другият е кръглогодишно неявяващ се на работотното място на изборна длъжност.

Прочее, какво общо имат с нацията/държавата, аче да имат общо с тяхната сигурност джанъм.

slaughter
снимка на slaughter

Сигурността на Доган и Бекапеевски е важна единствено и само на тях си! Когато покойният Тодор Колев през ранните 90 години на 20ти век се върна предсрочно от консулската си мисия в Канада възкликна пред посрещащите го журналисти: 

- Всяка държава си има мафия. САМО в България мафията си има държава!

Така започна "Преходът" от цоциализъм към партиен капитализъм в който бившите партийни секретари трябваше да станат капиталисти. И те станаха! И България се превърна в държава-мафия. Архитект на тази трансформация беше детето-отличник на Партията Андрей Луканов. Изпълнители на Прехода бяха генералите на ДС , подизпълнители на КГБ! Генералите Любен Гоцев , Атанас Семерджиев, Бригадир Аспарухов, полковника от ДС Димитър Стоянов и други ДС деятели от Библиотекарскиа факултет , Кънчовците и т.н. И тук идва ролята на Меди Доганов и Дпс. Назначен да конролира турския етнос в БГ Доганов се превръща в една силна и незаобиколима фигура в политическия и икономическия живот в БГ. Както сам се изрази за себе си , той е човекът който раздава порциите. Уравнението Мъгла+ЕтническиМир+ Страх= ДПС  + конрол на държавата. Ахмед Доган и делян Бекапеевски имат охрана от държавата защоъо те са държавата.

vasilevil

Щом нац. сигурност зависи от тия двамата отпишия тая държава.

Slava
снимка на Slava

Агент Сава още е с памперси след "покушението" с газовия пистолет. Ще го пазят дорде е жив. Мамин Делянчо се плаши от Цв. Василев, който пък е пазен от Сърбия като зеницата на окото.

mick

И двамата се отчитат на САЩ. Както и Борисов и останалите олигарси.

slaughter
снимка на slaughter

Троловете отчаяно се мъчат да да метнат Доган и Пеевски на гърба на ЕС и САЩ. Ахмед Меди Доганов е агент на ДС. Принадлежността му към българските бивши служби и сегашни стратези на "Прехода" и бащи на организираната престъпност и главни генератори на корупция и ограбване на държавата е осветлена още веднага след ДеСети ноември- ДПС е проект на ДС и Ахмед Доганов е назначения от генералите нийн председател. Завоят на Доган към Русия по време на кризата със сваления от турция руски самолет над Сирия доведе до депесарски шут при който от сараите изхвърча не кой да е а предсвдателят на ДПС Лютви Местан понеже водел ДПС към босфора в момент в който Русия и Турция са пред въоръжен сблъсък. Красноречив метан на Доган към кремълските господари от КГБ. А Делян Бекапеевски е най-яркият пример за мостът между руската и българската олигархия, връзка която генерира само корупция и източване на държавата в частни джобове. 

Октомври 2011 : "Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол прехвърли на базираната в Австрия фирма "БТ Инвест" 5 881 380 броя акции, представляващи 79,83% от капитала на "Булгартабак Холдинг" АД."

slaughter
снимка на slaughter

"Купувачът - "БТ Инвест", е руска компания със 75,5% държавно участие, която е регистрирана в Австрия. Не е ясно обаче кой точно седи зад дружеството Макар то да е собственост индиректно на руската държавна банка ВТБ, чрез инвестиционното й звено, по-вероятно е банката да работи за свой клиент. В дните след одобряването на сделката се появиха версии, че зад покупката стоят Корпоративна търговска банка, депутатът от ДПС Делян Пеевски и "Винпром Пещера". Тази версия бе лансирана и от депутата на БСП Румен Овчаров".

Следите след Делян Бекапеевски водят към Кремъл драги тролове , а не към Брюксел или Вашингтон. Както и следите на Марешки, Волен Сидеров, ТИМ, Винпром Пещера, Герги Гергов, Ковачки, валентин Златев и цялата партийна клептокрация на България. Дори и Иван Костов който продаде Нефтохим Бургас на Лукоил и с това затвори обръча от фирми.около.Бълагарската енергетика която стана твърдо зависима от Русия. Иван Костов който не проведе лустрация и не разсекрети досиетата на ДС и КГБ.

 

slaughter
снимка на slaughter

Лукойл“ (на руски: „ЛУКойл“, „Лукойл“) е втората по големина нефтодобивна компания в Русия[1]. Нейното седалище е в Москва.

PJSC Lukoil

Типпублично акционерно дружество

Търгувана катоLSE: LKOD
FWB: LUK

ИндустрияНефт и газ

Основана25 ноември 1991

ОснователВагит Алекперов

СедалищеМосква, Русия

Брой местоположения5867 (2014)

Ключови личностиВалери Грейфер (председател)
Вагит Алекперов (CEO)

Служители110,000 (2014)

ПродуктиНефт, Природен газ

Годишни приходи$102 млрд. (2017)

Уебсайтwww.lukoil.com

slaughter
снимка на slaughter

Това е което е публично известно за Лукойл. Ако има някакви други публично известни данни за фирмата които аз не знам или непублични такива които е интересно да научим , моля , осветлете ни с такава информация!

Нафарфор

Правиш ли разлика от управление и акционери?

Bozhilko

Щом Ликойл не е руска, дай да я национализираме, за укриване на данъци. Руснаците няма да се сърдят.

майор

А требва ли да лъжеш всеки път, колчем си отвориш устата.

Ти верно си с диагноза бе, нидялко ?

Нафарфор

а защо изобщо го отразявате тоя трол? той от това живее!

slaughter
снимка на slaughter

Илиян мавров ....много щедро раздаваш справки. Не щем обаче справки написани на крак от ченгето на ОФето. Не може да оправдаваш нарушение на един с нарушение на друг. Но...както и да е. Мисълта ми е , че за да не те обвиня , че безразборно лъжеш , те приканвам да се придържаш към истината и да споделяш дамо достоверна и потвърдена имформация. 

Тъмно пиво

И то на улица на която бият негрите. Нъл тъй, Диагностик!

vvatkov

    Купили са си охрана, ама не съвсем, не съвсем.?

rorik

slaughter,,

И за това е необгодимо да имат охрана да ги знаят къде отиват и какво правят.

Корни , какво иска да ги пуснат да си правят каквото искат ли?

Какво защитава Корни??

Хора които работят против България ли?

А тя тогава каква е?

майор

Некои от пишещите тук особи трябва да ги баннат за тъпота с влом, бе ?

kaily
снимка на kaily

Егати държавата, щом тия са от значение за националната сигурност.

В щатите техното нсо пази ли бившите им президенти, впрочем?

Slava
снимка на Slava

11 (Отговор на #5)

Пон., 06/01/2020 - 11:42 (нов)

slaughter

 

?

 

12 (Отговор на #5)

Пон., 06/01/2020 - 11:54 (нов)

slaughter

 

?

Bozhilko

Има файда от гявазите. Другите мафиоти като Илиевите как гу опукаха, като не ги пазеше НСО.

ИвКо

Що бегате по тъча, Доган и Пеевски са любимците на Борисов, Цацаров и Гешев и се ползват с имунитет и даряване на влияние от въпросните три лица и без подкрепата на тези тримцата нямаше как да съществуват в публичното пространство. Така че за консумиращите баницата Доган и Пеевски не мога да каже нищо лошо за ралика от тези дето им я дават на тепсия. 

Тъмно пиво

ИвКо, мен ако питаш любовта и зависимостта са в обратна на описаната от теб посока. А съществуването на двамцата охраняеми трябва да благодарим другаде.

ppipi7766

Те са под защитата на член 5 на НАТО.

Било секретно!

Кажете, че не знаете какво да правите бе!

Да ги пазите скъпо,  да ги убиете ви е жал.?

bobacko
Доган и Пеевски са тайна, Гешефт е радост, Цацаров е богатство, а премиерът е мутра. ЧНГ на крепостните селяни. Боклуци в България не се внасят а суровини. Тецовете на Ковачки не горят боклуци а RDF. И въздуха в България е чист и вода в язовирите има. И българите са здрави и щастливи . И свободата на словото е закон. И сме най-богатите сред европейците

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш