Медия без
политическа реклама

Президентът: Доган и Пеевски не трябва да се пазят от НСО

21 Дек. 2019
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Президентът Румен Радев ясно заяви, че ако зависи от него, Ахмед Доган и Делян Пеевски не трябва да се ползват с охрана от НСО.

"Решението кой да влезе в списъка с допълнително охранявани лица от НСО (б.ред. - каквито са Доган и Пеевски) се взима от тричленна комисия, в която влизат началникът на НСО, шефът на Държавната агенция "Национална сигурност“ (ДАНС) и генералният секретар на МВР. Реално ДАНС и МВР взимат решенията кой да бъде охраняван. НСО няма право да откаже, а само организира охраната. Тази седмица помолих, защото мога да моля, а не да заповядам, началника на НСО да събере комисията. Резултатът е категоричен - от МВР и ДАНС твърдят, че има заплаха и охраната им (на Пеевски и Доган) трябва да продължава. Нека българският законодател прецени за това дали трябва да се смали охраната. Има хора, които преценяват степента на заплахата", заяви президентът пред радио "Дарик". Радев даде да се разбере, че той ръководи на теория НСО, но службата всъщност оперативно се управлява от други. И допълни, че МВР и ДАНС са на пряко подчинение на премиера, затова Бойко Борисов трябвало да отговоря на "всички въпроси за охраната на г-н Доган и на г-н Пеевски".

Радев увери, че не води война между институциите, но не пропусна да критикува правителството.

"Аз не водя война с никого. Интересуват ме резултатите от управлението на Бойко Борисов. Преди 10 години ние бяхме заедно с Румъния, даже бяхме по-добре. Сега да вземем Румъния - какви са пенсиите там? Ако вземем статистическите дании, ние сме на 51% от средното европейско ниво, Румъния на над 60 %... Само за 10 години Румъния се придвижи с 10 пункта напред. А ние само с три... Тази политика, която води правителството, продължава да залага на ниски заплати и ниски данъци. България е с ограничени ресурси. Нашият единствен начин да догонваме Европа, това е човешкият капитал. Трябва да има друга политика, много по-догонваща", коментира президентът.

Румен Радев изрази притеснения от проведените местни избори. "Много са слабостите и аз свиквах заседания на ЦИК, на институции и преди и след изборите. Това е силно тревожно, един огромен брой недействителни бюлетини - 15-20%, а се приема, че 3% е прагът за недействителни бюлетини по европейските стандарти. Купен корпоративен вот, неактуализирани избирателни списъци на много места", каза той.

Държавният глава заяви също, че ще предложи промени в Конституцията. Сред тях ще е индивидуалната конституционна жалба, която да даде право на всеки българин да сезира Конституционния съд. "Това е един от факторите за гражданско общество", подчерта Радев и добави, че подобна възможност е разписана в законите на много европейски държави.

 

Още по темата