Quantcast
Прокуратурата отказа да разследва бившите НСО охранители на Доган | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата отказа да разследва бившите НСО охранители на Доган

Държавната служба командировала 11 души в Росенец, за да пазят почетния председател на ДПС
Обновена
2 061

Военноокръжната прокуратура в Сливен няма да разследва охранителите от Националната служба за охрана, които през юли в парк "Росенец" си позволиха да изблъскат от държавния бряг съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов. Един от гардовете дори захвърли на земята българския флаг. Случаят се разигра на плажа пред имението на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Общинският съветник от ДБ в Бургас Димитър Найденов е подал сигнал в държавното обвинение срещу действията на служителите на НСО. Получил е обаче постановление за отказ да се образува досъдебно производство, подписано на 16 октомври от военния прокурор Байчо Кулев. След скандала в Росенец двама от държавната охрана на Доган бяха уволнени от службата, а други двама бяха смъмрени. 

В мотивите към отказа пише, че на 6 юли екип от 11 служители - подполковник, лейтенанти и старши сержанти, са били командировани за 8 дни в лятното имението на Доган, където вече бил отседнал. За охраната на сарая били издадени правила за  "отбрана на "Водна база Росенец", утвърдени от началника на НСО от 7 май 2019 г. В постановлението обаче е отбелязано, че няма решение на комисията по Закона за НСО, което да обособи охраняема зона около обекта. 

Прокурорът е на мнение, че държавните гардове на са извършили хулиганство, тъй като действията им не могат да бъдат непристойни или грубо нарушаващи обществения ред. Те са изпълнявали служебните си задължения, като са възпрепятствали навлизането на лица в охраняем обект, като не са знаели, че бреговата ивица е държавна собственост. Най-грубото нарушение, което охранителите са извършили, е отказът да се легитимират, смята прокурор Кулев.

След скандала в Росенец депутатът от ДПС Делян Пеевски и почетният председател на движението Ахмед Доган пък се отказаха от услугите на НСО. Оставка подаде и началника на службата ген. Красимир Станчев. След като беше планирано масово плажуване пред имението на Доган за 11 юли, ден преди това се появи заповед, с която беше забранен за преминаване голям периметър около сарая. От администрацията на президента отрекоха пред "Сега" държавният глава да е бил запознат с разпореждането на началника на службата ген. Станчев за морска охрана на частния имот в парк Росенец. Поради това президентът Румен Радев настоя за отмяната на тази заповед и откри предвидената в закона съгласувателна процедура за оставката на шефа на НСО.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съдът не даде на прокуратурата да закрие партия "Възраждане"

26.02.2021

1882 27
Фалшификатор продал 230 лични карти по 2000 лв бройката

24.02.2021

185
ЕП разследва Фронтекс за погазване на човешки права по границите

24.02.2021

649 4

Коментари

Скрудж

Живо ме интересува, сътверът с чантичката, който после хвърли Българското знаме, уволнен ли е?

Влез или се регистрирай за да коментираш