Quantcast
Три министерства си оспорват антинаграда за достъп до информация | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Три министерства си оспорват антинаграда за достъп до информация

Народното събрание също е сред претендентите за "Катинар" по случай деня на правото да знам
1 744
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Тайните на МВР за силата, използвана по време на протестите, както и за полицаите, наказани за насилие над протестиращите, носят на министерството номинация за антинаградата за достъп до информация.

Министерствата на вътрешните и външните работи, както и това на правосъдието са сред институциите, които се състезават за антинаградата "Катинар", която се дава всяка година от Програма достъп до информация (ПДИ) по случай 28 септември - деня на правото да знам. В позорната класация участват и парламентът, както и председателката на бюджетната му комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Главният инспектор Теодора Точкова, която заема поста вече месеци след изтичането на мандата си, също е претендент за отличие с отрицателен знак.

МВР е номинирано заради системния му отказ да предоставя информация, свързана с протестите и силата, употребена от полицаите по време на демонстрациите срещу правителството. 

Министерството на правосъдието претендира за антинаградата заради отказа да изпълни съдебно решение, което го задължава да предостави достъп до паметните бележки от срещите на съдебната власт и КПКОНПИ с експертите от Европейската комисия, подготвящи докладите за България. Делото за достъп до информация бе спечелено от "Сега" още през февруари, но и досега данните не са предоставени. Съдът прие, че търсената информация е от обществен интерес и министреството дължи прозрачност. Там обаче са на друго мнение въпреки влязлото в сила съдебно решение. Според адвокат Александър Кашъмов от ПДИ поведението на министерството е административен произвол.

Външно министерство може да се сдобие с "Катинар" заради поведението на министър Екатерина Захариева в случая със заявлението на "Сега" да получи информация какви езици и на какво ниво владеят консулите и генералните консули, какво е месечното им възнаграждение и дали са дипломати от кариерата, или са пратени в задграничните мисии "по изключение".

Въпросите по ЗДОИ бяха пратени до Захариева през август 2019 г. Точно в деня, в който изтичаше 14-дневният срок за отговор, от министерството се възползваха от възможността да го удължат с още две седмици. Обяснението бе, че трябва да попитат дипломатите дали са съгласни информацията за тях да бъде огласена. И след новия срок обаче отговори не дойдоха. В момента по случая се води дело срещу мълчаливия отказ на Захариева, което вече месеци наред се протака от съдилищата.

В срамната класация е и Народното събрание заради затварянето за журналисти на парламентарните кулоари в новата сграда на парламента в бившия Партиен дом. Шефката на бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова може да грабне "Катинар"-а, тъй като е вносител на проектозакон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове. В преходните и заключителните му разпоредби се предлагат изменения в Закона за достъп до обществена информация, с които се "развързват ръцете" на всяка институция да определя такси по този закон и така на практика може да се стигне до ограничаване на достъпа до информация.

Сред кретириите за получаване на антинаградата "Катинар" са лоши практики при работа със заявления по ЗДОИ и неизпълнение на съдебни решения.

ПДИ дава и още едно отличие с отрицателен знак - "Вързан ключ" - за абсурден или смешен случай. Тази година в тази категория е главният съдебен инспектор Теодора Точкова. Причината са действията й по делото "Цумгейт" и отказа й да предостави информация за проверката срещу някогашния главен прокурор, а сега председател на антикорупционната комисия Сотир Цацаров. Последната идея на Точкова за протакане е да се оправдае с пандемията и да поиска да бъде преразгледано влязло в сила съдебно решение, с което е осъдена да предостави информацията. 

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МВР се самообгазява, самопрострелва, самоунижава
8 заведения в София са затворени заради нарушаване на вечерния час

23.11.2020

1442 5
Прокуратурата и МВР откриха общо само 68 шумни коли в България

23.11.2020

600 2

Коментари

MatSM

Има ли съдебно разпореждане за това или просто така каза вожда?

Günter Wallraff

 

#НароднаМедия #АнтиСМРАД #ЗдравРазум

Бал с маски: за правото да бъдеш НАРОД!

https://www.youtube.com/watch?v=fjbIYAnYCZ8

Günter Wallraff

Тайните на МВР за силата, използвана по време на протестите, както и за полицаите, наказани за насилие над протестиращите, носят на министерството номинация за антинаградата за достъп до информация.

Обездвиженият ”престъпник” Росен Миленов

https://frognews.bg/novini/obezdvijeniiat-prestapnik-rosen-milenov-zashto-22-09-2020-triabva-sme-vsichki-ploshtada.html

 

Полицаи задържат Росен Миленов

https://frognews.bg/images2/Krasen/milenov.jpg

 

Аз съм „престъпник“ във владенията на Борисов, Пеевски, Гешев и цялата политико-олигархична сган, която от години издевателства над българския народ. В момента съм обездвижен и имам достатъчно време да опиша как стигнах дотук. Как бях набеден за престъпник и как от площад „Независимост“ се озовах с патерици и прикован на леглото.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш