Медия без
политическа реклама

Главният инспектор ползва и COVID-19, за да блокира делото ЦУМ-гейт

Точкова е осъдена окончателно да даде информация за проверката срещу Цацаров, но търси как да не го направи

ИВСС
Точкова и Цацаров - проверяващ и проверен.

Изобретателността на главния съдебен инспектор Теодора Точкова при опитите й да шиканира делото за достъп до информация по скандала "ЦУМ-гейт" стигна нови висоти. Сега Точкова се оправдава с пандемията и настоява да бъде преразгледано влязло в сила съдебно решение, с което е осъдена да предостави информацията. Тя твърди, че делото е неправилно разгледано в отсъствие на представител на инспектората, след като два пъти делото е отлагано по тяхна вина веднъж юрисконсултът бил в отпуск, за да гледа детето си по време на извънредното положение, а след това и двете юрисконсултки работели от вкъщи точно в деня на съдебното заседание и затова нямало как да се явят. Дистанционната работа била по нареждане на самата Точкова - като противоепидемична мярка служителките били 3 дни на място в офиса си и 2 дни у дома. С този мотив Точкова иска Върховният административен съд да отмени акта на долната инстанция и да я накара отново да разгледа делото.

То беше заведено от гражданския активист Николай Неделчев, на когото Точкова отказа информация по "ЦУМ-гейт". Административният съд-София град (АССГ) прие, че данните по проверката срещу бившия главен прокурор и настоящ шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров трябва да са публични. Така би станало ясно на какво се базира изводите на инспекторите, че Етичният кодекс на магистратите не е нарушен, нито престижът на съдебната власт е накърнен от поведението на Цацаров - отиването му в ЦУМ в офиса на Георги Гергов от БСП. По време на срещата през 2017 г. на издателя на "Сега" Сашо Дончев е оказан натиск за редакционната политика.

С окончателното си решение неотдавна АССГ прие, че надделява общественият интерес и информацията трябва да бъде предоставена. Проверката на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) беше образувана по сигнала на Гражданско сдружение "Боец" и бе прекратена на 10 юли 2017 г. Съдия Веселина Женаварова приема, че решението на ИВСС, с което приключва образувана проверка за почтеност и конфликт на интереси и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и проверки, свързани с нарушаване независимостта на магистратите, са официална обществена информация, до която достъпът не може да бъде ограничаван. Съдът посочва, че когато става дума за информация по такива проверки, винаги надделява общественият интерес.

"За пореден път ставаме свидетели на извращение на правосъдието и правото в България", коментира пред "Сега" Неделчев. Според него Точкова очевидно на всяка цена се стреми да скрие резултата от проверката по казуса "ЦУМ-гейт". "Какво толкова трябва да се скрие, което е казал или направил Сотир Цацаров през март 2017, в навечерието на парламентарните избори?", пита той. И допуска, че усърдието на Точкова може да е свързано с възможността тя да стане върховен съдия без конкурс. Неделчев не изключи и възможността да сезира прокуратурата със сигнал, че главният инспектор извършва престъпление, като не изпълнява влязло в сила съдебно решение.

Делото на Неделчев срещу ИВСС не е е първият опит за публичност по скандала "ЦУМ-гейт". "Сега" води съдебна битка по казуса още от началото на 2018 г., но Точкова използва всякакви процесуални хватки, за да бави производството. В началото на тази година Върховният административен съд го спря за неопределено време.

И след края на мандата на Сотир Цацаров като главен прокурор спокойствието му по скандала "Цумгейт" е гарантирано.

"Несъмнено и сега молбата за отмяна се подава с цел да се създаде алиби да не бъде изпълнено съдебното решение", коментира адвокат Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация", който води делото на "Сега", както и делото на Неделчев. "Отникъде не става ясно защо явяването в съда се смята за "работа в офиса", както и по какви причини се е получило така, че при двама ангажирани с делото юристи и двамата отсъстват по едно и също време, което съвсем случайно съвпада с разглеждането на важно (поне за обществения интерес) дело. Липсва обяснение защо при голямото разстояние на ИВСС от съда, изразяващо се в няколко метра, молбата за отмяна на хода по същество, придружена с въпросната заповед, се е наложило да пътува близо две седмици", пише още Кашъмов в блога на ПДИ. "Ролята на главния инспектор и на ИВСС е да се занимават с въпросите, свързани с почтеността на магистратите и установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Логично да си направим извод, че от тях се очаква да притежават такава почтеност в по-голяма степен от редовите магистрати. На въпроса дали това е така, можем да получим някакъв отговор и като погледнем към настоящия частен случай", допълва адвокатът.

Ще има ли кариерен бонус за Точкова

4-годишният мандат на инспекторите изтече на 14 март. Петте години на поста за Точкова свършиха на 9 април. По закон парламентът избира нови инспектори най-късно 2 месеца преди края на мандата на настоящите, т.е. депутатите отдавна са в нарушение. Тъй като главният инспектор и инспекторите се избират с мнозинство 2/3 от народните представители, процедурата неизменно е придружена от задкулисни договорки и партийни пазарлъци.

Още през май "Сега" потърси коментар от Точкова във връзка с изтеклите мандати, но такъв няма и до днес. Без отговор е и питането дали Точкова възнамерява да подаде оставка като знак към законодателя, че е "забравил" да стартира процедурата за избор на нов състав на ИВСС. Точкова пази в тайна и бъдещите си творчески планове. Преда да стане главен инспектор, тя бе административен съдия в Хасково. Промяна в съдебния закон обаче регламентира, че тя може да получи кариерен бонус и да прескочи в съд от по-високо ниво. В съдебните среди се говори, че Точкова ще избере Върховния административен съд. Спорно е обаче дали има право да прескочи директно там, тъй като тя идва от окръжно ниво, а между него и върховното има още едно ниво.

Актовете на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) са минирани, тъй като мандатите на членовете му и на главния инспектор Теодора Точкова изтекоха преди месеци. Това обясниха магистрати, с които "Сега" разговаря.

 

Още по темата