Медия без
политическа реклама

Магистрат се проверява за необяснимо богатство по случая "Нотариуса"

Обвинен заради Пепи Еврото прокурор обяви, че не се страхува от Сарафов

09 Апр. 2024Обновена
Теодора Точкова
БГНЕС
Теодора Точкова

Магистрат се проверява заради разминавания в имуществената му декларация, установени покрай проверките, започнали след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. Това стана ясно от изслушването на главния инспектор (с отдавна изтекъл мандат) Теодора Точкова от временната комисия, която проучва има ли групи за влияние в съдебната власт и каква е била ролята на Божанов.

Точкова се явява за втори път пред комисията. Преди 2 седмици тя отказа да остане за изслушване, защото нямало кворум. Кворум и днес нямаше, тъй като ГЕРБ и ДПС започнаха да бойкотират комисията след разпадането на сглобката, крепяща правителството. Главната инспекторка обаче каза на присъстващите депутати, че ще си говори с тях, за да не я привикват отново.

После Точкова обясни какво е свършила ръководената от нея институция по казуса "Нотариуса", а както и направила ли е нещо по случая "Осемте джуджета" и Петьо Петров - Еврото. Точкова твърди, че ИВСС е направил всичко, което зависи от него. Резултати обаче засега няма.

Инспекторката разказа, че е извършена проверка дали свързано лице с магистрат е съдружник на Божанов, доколкото ползвали един офис. Точкова не цитира имена. Но обясни, че разходите на този магистрат за имоти, кредити, лизинг, обучение на дете, многократно надхвърлят доходите на магистрат и свързаното с него лице. За 2022 г. разликата е значителна - надвишава 10 000 лв., обясни Точкова. Въпросният магистрат е даден на НАП и на антикорупционната комисия, обясни Точкова.

По думите ѝ досега проверките на декларациите на този магистрат са приключили с доклад за съответствие, защото по закон инспекторатът само съпоставял данните от регистрите. Не стана ясно какво се е променило изведнъж. Но пък Точкова уточни, че ИВСС може да се окаже и в грешка. Срещу магистрата в момента течала и проверка за почтеност.

Макар да не спомена името на съдията, Точкова нямаше никакви проблеми да цитира имената на подсъдимия бизнесмен Веселин Денков, който пък сезирал инспектората по случая "Нотариуса".

ИВСС в момента се запознава с материалите по наказателното дело, свързано с дейността на Божанов, което Софийската градска прокуратурата води, и от тях решава кои магистрати да бъдат проверени за почтеност и имуществено състояние.

Точкова опита да обясни и защо инспекторатът е бездействал по случая "Осемте джуджета". По случая институцията била сезирана от Антикорупционния фонд. "Но сигналът не отговаряше на изискванията за редовност. Директорът на фонда не пожела да посочи ЕГН, трите си имена и не пожела да го подпише", оплака се Точкова. Така, на съвсем формално основание, ИВСС приема сигналът за анонимен и не се занимава с него.

След Точкова комисията изслуша бившия председател на специализираните съдилища Георги Ушев, който сега правораздава в Софийския апелативен съд. Неговото име беше споменато пред комисията от Веселин Денков, докато даваше примери на магистрати, свързани с кръгове на влияние. Ушев отрече по някакъв начин да познава Божанов, както и да е ходил в прословутия вече SS клуб. Ушев каза на депутатите, че когато дават думата на подсъдими в такъв формат, отправят лошо послание към магистратите, които в момента разглеждат делата им и накърняват независимостта им, тъй като сега те мислели какво ще им се случи, ако осъдят подсъдимите. "Не сте ли въвлечени в процес по изпирането на този подсъдим?", попита Ушев.

И разказа как сам се е почувствал обект на натиск, когато през 2019 г. покрай делото "Иванчева" беше проверяван по нареждане на тогавашния председател на Върховния касационен съд Лозан Панов.

"Като говорите за натиск върху мен, ето тогава аз съм усещал оказван натиск от бившия председател на ВКС, защото в момента, в който това дисциплинарно производство, проточило се три години, приключи, на следващия ден бившият председател ми образувано незаконно дисциплинарно производство. Той според Закона за съдебната власт няма такова право, а го направи за това, че на журналистически въпрос в предаване съм споменал името на подсъдим, който е осъден на две инстанции", каза Ушев. И добави, че политическа сила му е искала оставката, но той всичко е преживял. И днес отказа да я назове.

"Показания" пред комисията даде и прокурорът Константин Сулев, който в момента е обвиняем по дело, че неправомерно е обвинил Петьо Петров - Еврото.

"Не се страхувам от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов и не виждам защо да се страхувам. Надявам се, че съдът ще прочете доказателствата по делото и ще отсъди така, както е необходимо", коментира той. Мирослав Иванов (ПП-ДБ) поиска да разбере защо на прокуратурата са ѝ отнели три години, за да образува дело за „Осемте джуджета“ и по-специално срещу Петьо Петров и това е станало, след като Иван Гешев и Борислав Сарафов влязоха в конфликт непосредствено преди отстраняването на Гешев от поста. Сулев обясни, че досъдебното производство срещу Петьо Петров е образувано след самосезиране на негов колега. Заяви, че не може да каже защо са минали три години, а той е само един от четиримата прокурори по делото.

Последна в комисията се яви съдията Галя Георгиева. Тя беше изслушана по свое желание, след като вече разви тезите си и пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Припомнете си нейното участие тук:

Бившата съдийка от апелативния спецсъд, а сега съдия в Софийския апелативен съд Галя Георгиева остро нападна Антикорупционния фонд и парламентарната комисия, която разследва връзките в съдебната власт на убития на 31 януари Мартин Божанов - Нотариуса.

 

Още по темата