Медия без
политическа реклама

Прокурор отива на съд за неправилно обвинение на Петьо Петров - Еврото

С престъплението си Константин Сулев облагодетелствал Иван Гешев, твърди обвинението

08 Март 2024Обновена
Петьо Петров - Еврото има обвинение по делото "Осемте джуджета".
Архив СЕГА
Петьо Петров - Еврото има обвинение по делото "Осемте джуджета".

Прокурорът от Софийската районна прокуратура Константин Сулев е предаден на съд за престъпление по служба. За внесения обвинителен акт съобщи Софийският градски съд.

Сулев е обвинен, че за времето от 30 май до 1 юни 2023 г. нарушил и не изпълнил служебните си задължения с цел, за да набави облага за тогавашния главен прокурор Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация срещу него в медийното пространство. Другата цел на Сулев била да причини другиму вреда на Петьо Петров - Еврото, както и на Кристиян Христов. От престъплението на Сулев могат да настъпят немаловажни вредни последици - незаконно засягане правата на граждани и уронване престижа на съдебната власт, в частност на прокуратурата.

Сулев привлече бившия следовател, а вече адвокат в неизвестност Пепи Еврото като обвиняем за принуда и за използване на специални технически средства за събиране на информация. Тогава от Софийската районна прокуратура съобщиха, че са се самосезирали от медиите и са започнали разследване срещу Петров за това, че от 2018 г. до 29 май 2023 г. различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като са били заплашвани, както и за това, че е използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация. Тъй като Петров не беше открит, за да му бъде предявено постановлението, той беше обявен за издирване. По това дело обвинение имаше и Кристиян Христов. Като Софийската градска прокуратура наскоро разпространи документи, от които се виждат странните действия на районната прокуратура по това дело, както и как е направено всичко възможно Христов да не може да даде обявената от него пресконференция в БТА.

През август въпросното дело беше иззето от горестоящата градска прокуратура, която е отменила като незаконосъобразно постановлението за привличането на Петров като обвиняем за принуда, поради липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата.

Според градската прокуратура има информация, че между 15 и 29 май м.г. Гешев, който все още беше главен прокурор и тогава беше вихъра на противопоставянето му с политици и заместника му Борислав Сарафов, разпоредил, че трябвало в СРП тайно да се образува дело срещу Петьо Петров. Той наредил и да бъде пусната статия в медиите, която да послужи като основание за самосезиране на прокуратурата. В този "заговор" участвала и Невена Зартова, която наскоро подаде оставка като районен прокурор покрай скандала "Нотариуса".

На 29 май Зартова се самосезирала неясно за какво престъпление по медийна публикация от предния ден със снимката на Сарафов и Еврото пред "Осемте джуджета". Коментарът към снимката е: "Има ли прикрита проверка на КПКОНПИ срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов". Този материал е заведен в прокуратурата и по устно нареждане на Зартова е сформиран екип от прокурори, който да работи по него. Двама прокурори били избрани на случаен принцип. После Зартова осигурила и свидетел - бившата жена на Петров Любена Павлова.

В свидетелските показания на Павлова се сочи, че Петров се срещал с различни магистрати като са посочени имената на Борислав Сарафов (който бил тогава заместник на главния прокурор Сотир Цацаров) и Емилия Русинова (която била тогава градският прокурор), на които Петьо Петров давал указания как да се решават дела (дали да се повдигнело обвинение, дали и кога да се прекратяло, какви действия да се извършват). Според твърденията на свидетелката Павлова, двамата магистрати му се отчитали, като носели различни постановления, със или без подпис, протоколи за разпити на свидетели и др. За това Сарафов и Русинова получавали в брой възнаграждение, което варирало – 20 000, 30 000, 50 000 до 100 000лв. Също така Петьо Петров заснемал срещите си с магистратите, твърди Павлова. Било разпоредено претърсване на различни адреси.

В ранните часове на 30 май Зартова разпоредила устно на служител на районната прокуратура да отиде в прокуратурата, за да бъдат определени още наблюдаващи прокурори по делото. Така в 02:35 ч. бил определен трети наблюдаващ прокурор, който веднага се явил в прокурутарата, а после на мястото на претърсване и изземване. В В 02:36 ч. бил избран и прокурор Сулев след проведен случаен избор, в който е участвал само той.

Гешев бил в течение на делото, а когато на среща в кабинета му бил поставен въпросът, че това е разследване, което трябва да се наблюдава от Софийската градска прокуратура, тъй като става дума за магистрати, той изгонил прокурора, който повдигнал темата.

Междувременно градският съд отказал искането на Сулев да бъдат одобрени вече използвани специални разузнавателни средства точно с мотива, че по това дело не е компетентна районната прокуратура.

А след като Кристиян Христов обявил, че ще даде брифинг в БТА, на който ще изнесе данни срещу Гешев и Любена Павлова, било организирано неговото задържане. В този сюжет е замесен и настоящият МВР министър Калин Стоянов, който тогава е шеф на ГДБОП, от когото Зартова иска Христов да бъде задържан. Стоянов обяснил, че няма законово основание.

В крайна сметка в момента част от това дело продължава да се разследва от Софийската градска прокуратура, а друга - засягаща и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, е при ад хок прокурора, който го разследва - Даниела Талева.

Ад хок прокурорът за разследване на главния прокурор и неговите заместници проверява Борислав Сарафов във връзка с аферата "Осемте джуджета", съобщи БНР. За сигнала срещу Сарафов всъщност се знае още от юни м. г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата