Медия без
политическа реклама

Спецпрокурорът проверява Сарафов за аферата "Осемте джуджета"

26 Февр. 2024Обновена
В края на май 2023 г. ПИК разпространи снимки на Сарафов и съпругата му в прословутия ресторант "Осемте джуджета". На кадрите, които Сарафов обяви за постановка, подготвена от Гешев, за да бъде злепоставен, се вижда как той се ръкува с Петьо Петров - Еврото.
В края на май 2023 г. ПИК разпространи снимки на Сарафов и съпругата му в прословутия ресторант "Осемте джуджета". На кадрите, които Сарафов обяви за постановка, подготвена от Гешев, за да бъде злепоставен, се вижда как той се ръкува с Петьо Петров - Еврото.

Ад хок прокурорът за разследване на главния прокурор и неговите заместници проверява Борислав Сарафов във връзка с аферата "Осемте джуджета", съобщи БНР. За сигнала срещу Сарафов всъщност се знае още от юни м.г., когато заработи специалният механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Още на 9 юни Софийската районна прокуратурата е пратила във Върховния касационен съд, през който формално преминават преписките, всички материали по разследването, което се водеше срещу бившия следовател и настоящ адвокат в неизвестност Петьо Петров - Еврото и Кристиян Христов. Според наблюдаващия прокурор има данни за законен повод за започване на разследване за извършено престъпление от зам. главен прокурор, по това време Сарафов беше такъв. Дни по-късно, след уволнението на Иван Гешев, стана и.ф. главен прокурор. По това време Гешев и заместникът му бяха в тежък конфликт.

Съдия Даниела Талева встъпи в длъжност като специален прокурор през декември и получи всички сигнали.

В периода преди встъпването ѝ делото е поето от Софийската градска прокуратура, а изпратените във ВКС веществени доказателства са изискани за нуждите на разследването и предадени, защото се отнасят не само до дейност на Сарафов, обяснява БНР.

Според източници на държавното радио след като поема функциите на прокурор за разследването на главния и неговите заместници, Талева е изискала веществените доказателства по "Осемте джуджета" и те вече се проверяват от разследващите полицаи, които са част от екипа ѝ. Тази проверка трябва да завърши или с образуване на досъдебно производство срещу настоящия и.ф. главен прокурор, или с отказ.

Делото в Районната прокуратура всъщност е образувано по нейно самосезиране по прословутата снимка на Сарафов със скандалния бивш следовател Петьо Петров - Еврото. Миналата седмица заради действията си по това дело вече бившата районна прокурорка на София Невена Зартова стана обект на второ дисциплинарно производство.

При Даниела Талева има още няколко сигнала срещу Борислав Сарафов -  на сдружение "Боец" и на граждани. По един тя прекрати проверката след като не откри данни за извършено престъпление. Той беше свързан с имоти на негови роднини.

СЛОВООХОТЛИВОСТ

Междувременно разжалваната районна прокурорка на София Невена Зартова разказва в подкаста на "Правосъдие за всеки" как шефове в прокуратурата са държани в зависимост от кръга Петьо Петров - Еврото и как всеки месец са получавали суми -  5, 20, 50, 100 хиляди, за да бъдат решавани определени преписки по определен начин. Зартова говори за "семейството" и пред парламентарната комисия, която проучва кръговете на влияние на убития на 31 март Мартин Божанов - Нотариуса. Зартова, която караше втори мандат като районен прокурор на София, докато беше на поста никога не е говорила за влияния, не е известно и да е подавала сигнали, за да бъдат те разследвани.

"Най-просто казано, влизайки в това така наречено семейство, означава зависимост по всички нива и зависимост от Петьо Петров. Всякаква зависимост - финансова, зависимост с компромати, които знам, че той е правил: някакви видеа, сигурно и снимки са правени в заведението, вярвам и че на други места членове на "семейството" са обект на видеозапис. На мен тази зависимост ми се стори страшна. Страшна, защото от там няма излизане - има вход, но няма изход", разказва Зартова, която твърди, че е отказала да влезе в "семейството".

Според нея няма как най-висшето ръководство в прокуратурата да не е било наясно с кръга на Еврото.

Гостува ни прокурор Невена Зартова, доскорошен административен ръководител на Софийска районна прокуратура. С нея говорим за центровете на паралелно правосъд...

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата