Медия без
политическа реклама

Първата преписка срещу главния прокурор не откри престъпление

Сигналът беше във връзка с имотни сделки на семейството му през 2020-2022 г.

05 Февр. 2024
Даниела Талева
БГНЕС
Даниела Талева

Първата преписка по сигнал срещу и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е прекратена с мотива, че няма данни за престъпление. Това е съобщила за БТА ад хок прокурорът Даниела Талева, която бе избрана да разследва главния и заместниците му.

Сигналът срещу Сарафов, за който става въпрос, е във връзка с имотни сделки на семейството му през 2020, 2021 и 2022 г. Той беше подаден срещу Сарафов от директора на пресцентъра на прокуратурата още по времето, когато държавното обвинение се ръководеше от Иван Гешев, а Сарафов му беше заместник. След като стана и.ф., Сарафов остави на поста началника на пресслужбата.

Талева обяснява, че твърденията, които се излагат в медийните публикации, приложени в сигнала, не се потвърждават от събраните материали по проверката. В хода на проверката са снети обяснения от Борислав Сарафов и от всички лица, посочени в статиите. Също така са изискани документи и нотариални актове.

Подателят на сигнала е уведомен и може да обжалва отказа, постановен на 25 януари. Към момента няма данни да го е сторил.

Даниела Талева каза още, че продължава работата ѝ по всички предадени сигнали по механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Тя увери, че работи добре със специално определените служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", които ѝ помагат при проверките и разследванията на сигналите.

Талева пое функциите на ад хок прокурор едва през декември м.г., макар и специалният механизъм да беше законодателно закрепен месеци преди това. 

Някой да не си помисли, че прокурорът, назначен специално, за да разследва сигналите срещу главния прокурор, се занимава с тези въпросни сигнали. В никакъв случай. Ад хок прокурорът първо ще се заеме с битовизми, които отдавна трябваше да са изчистени - къде и как ще работи.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата