Медия без
политическа реклама

Прокуратурата вече търси Петьо Петров - Еврото с "Интерпол"

Кристиян Христов е обвинен, че записвал срещите на Петров с граждани и магистрати

03 Юни 2023
Архив СЕГА
Петров в съда през 2010 г. като свидетел по корупционното дело "Цонев-Сантиров-Попов". Процесът приключи с оправдателна присъда и уличаването на Петров в провокация към подкуп.

Прокуратурата издирва чрез "Интерпол" бившия следовател и настоящ адвокат Петьо Петров, известен с прякора Пепи Еврото. Това съобщи държавното обвинение днес. Петров, както и детето му са обявени за издирване и чрез Шенгенската информационна система. Бившата жена на Петров Любена Петрова, която през последните дни даде интервю за Антикорупционния фонд, разкривайки практиките в емблематичния ресторант "Осемте джуджета", твърди, че той е отвлякъл детето им и тя не го е виждала от повече от година.

Съобщението, че Еврото вече се издирва чрез "Интерпол" дойде заедно с новината, че прокуратурата е повдигнала обвинение на Кристиян Христов, който се разследва по същото дело като Петров. На 31 май Христов беше задържан от служители на ГДБОП пред входа на БТА малко преди той да даде пресконференция на тема: "Осемте джуджета" отвътре и порочните методи за овладяване на съдебната система".

Христов е формалният собственик на дружествата "Изамет" и има връзка със скандала, станал известен като "Осемте джуджета". Работил е за Любена и Петьо Петрови и е запознат с порочните практики за овладяване на прокуратурата и други държавни структури, пишеше в анонса на пресконференцията, която Христов трябваше да даде.

Пред bTV Христов коментира, че по нареждане на бившата жена Петров е участвал в платени протести, за което е получавал 100-150 лв. Заработих за Любена първо от лекомислие, после от заплахи. Снимах магистрати, политици и служители на МВР. Снимах ги в срещи, в които не би трябвало да са", разкри Христов. Освен това е организирал палеж на цех до София. По негови думи Любена се е виждала с главния прокурор Иван Гешев.

Днес Софийската районна прокуратура е привлякла Христов към наказателна отговорност за незаконно използване на техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация. Прокуратурата твърди, че от 25 май 2018 г. до 30 май т.г. на различни места на територията на София, обвиняемият Христов без надлежно разрешително е използвал специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация. Установено е, че Христов е записвал срещи на обвиняемия Петров с различни български граждани и магистрати. Христов е пуснат под гаранция от 1000 лв., като му е наложена забрана да напуска страната.