Медия без
политическа реклама

Нито един главен прокурор не уважи комисията "Нотариуса" в НС

Цацаров, Гешев и Сарафов си намериха извинения, за да не бъдат изслушани

02 Апр. 2024Обновена
Иван Гешев, Сотир Цацаров и Борислав Сарафов в столичната Съдебна палата
БГНЕС архив
Иван Гешев, Сотир Цацаров и Борислав Сарафов в столичната Съдебна палата

Настоящият изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов отказа да се яви пред Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около разстреляния Мартин Божанов. Той направи това час преди началото на днешното заседание с писмо, което публикува на сайта на прокуратурата.  

В него Сарафов заявява, че именно под негово ръководство прокуратурата предприела "действия по изнесени в публичното пространство данни за групи за влияние". Той дава примери с lпроверката в Софийска районна прокуратура и поисканото от него уволнение на шефката на СРП Невена Зартова. 

В същото време той обяснява защо няма да се яви пред комисията. "Съгласно  Конституцията не разполагам с правомощия да предоставя детайлна информация по конкретни преписки и досъдебни производства ... Определени са границите, в които Народното събрание може да се интересува и намесва в дейността на прокуратурата – с изслушване и приемане на доклади по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика", пише той. Сарафов обяснява и, че може да попадне под наказателна отговорност, ако разгласи материали от разследванията.

Освен това той явява, че е възможно "резултатът от работата на Комисията да бъде материализиран в доклад, който при наличие на данни за престъпления или дисциплинарни нарушения от страна на прокурори и следователи да бъде изпратен на компетентния орган - прокуратурата, в частност до и.ф. главен прокурор". "Поради което с цел да избегна всякакви съмнения за пристрастност и евентуален конфликт на интереси, намирам за необходимо да отклоня изпратената покана за участие в заседание на председателстваната от Вас временна комисия", пише Сарафов. 

Той отправя и критики към народни представители. "Същевременно използвам случая да заявя, че намирам за абсолютно неприемливо отправянето на неподкрепени с факти и доказателства коментари и обвинения към българските магистрати от страна на част от народните представители във формата на председателстваната от Вас временна комисия. В рамките на проведените до момента заседания магистрати бяха унижавани публично с цел постигане на лични, политически и други интереси. Нещо повече, някои от народните представители открито преминават границите на добрия тон и възпитание", посочва в писмото си Сарафов

Така той стана втория от тримата главни прокурори, които трябваше да бъдат изслушани днес. Ден преди заседанието Иван Гешев обяви, че нямада се яви пред комисията във вторник. "Поради отдавна планирано пътуване извън България няма да мога да присъствам на утрешното заседание на комисията за Нотариуса. Радвам се обаче, че най-накрая все пак се осмелиха да ме поканят там - крайно време беше. Има много лъжи, които бяха изречени и те трябва да бъдат изобличени. Затова очаквам нова покана. Искам те да ме питат и аз да ги питам. Ще бъде интересно.", написа той на страницата си във "Фейсбук".  Гешев е написал и писмо до комисията, че ще е свободен да се яви след 10 април. 

Така за изслушване остана само Сотир Цацаров, но с началото на заседанието стана ясно, че и той няма да отиде. Той беше главен прокурор от 2012 г. до 2019 г. След това Цацаров беше шеф на КПКОНПИ, а сега е шеф на отдел във Върховна касационна прокуратура. Преди дни той поиска и беше изслушан от Прокурорската колегия на ВСС. Тогава той заяви, че не познава Мартин Божанов, никога не го е виждал и като главен прокурор не е имал информация за него. Извинението на Цацаров да не се яви пред НС е, че вече е бил изслушан във ВСС и именно там било мястото той да изложи каквото знае.

Съдия Владислава Цариградска обяви, че на имейла на Окръжния съд в Плевен, където работи, всеки ден се получават имейли, с които е сплашвана да мълчи.

 

Вътрешият министър Калин Стоянов се закани да съди всеки, който свързва името му с убития Мартин Божанов - Нотариуса. Не познавам Божанов и няма да позволя името ми да се петни от политици за предизборните им нужди.

"Отново ще поканя Сарафов, Гешев и Цацаров за изслушване в комисията за "Нотариуса", като ще поискам да дойде и вътрешният министър Калин Стоянов". Това заяви председателят на комисията и депутат от ПП-ДБ Никола Минчев след края на неуспешното заседание.

Минчев заяви, че най-вероятно Калин Стоянов ще бъде изслушан на закрито заседание, след което обясни, че ще помисли дали тримата прокурори да бъдат изслушани на повторно заседание тази седмица или на заседание другата седмица. "Поканата към министър Калин Стоянов е предстояща, защото той може най-малкото скоро да не е министър, така че е приоритетно да бъде изслушан", добави Никола Минчев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата