Медия без
политическа реклама

МВР шефът заплаши със съд заради Мартин Божанов-Нотариуса

Премиерът в оставка се усъмни в действията на Калин Стоянов по случая

01 Апр. 2024Обновена
БГНЕС архив
Николай Денков и Калин Стоянов

Вътрешият министър Калин Стоянов се закани да съди всеки, който свързва името му с убития Мартин Божанов - Нотариуса. "Не познавам Божанов и няма да позволя името ми да се петни от политици за предизборните им нужди. Относно безумията и неистините които се говорят по мой адрес през последните дни, включително и от политически лидери, бивши и настоящи министри по националните телевизии, също възнамерявам да потърся правата си в съда!", заканва се още вътрешният министър. Той твърди, че вече е завел граждански иск за разпространяваните неистини и лъжи срещу сайт и лица, определящи себе си като „разследващи“ журналисти".

Снощи премиерът в оставка Николай Денков заяви пред бТВ, че изглежда, че министър Калин Стоянов прикрива връзки между "Осемте джуджета", Нотариуса и МВР. 

Той настоя, че не е имало корупция в неговото правителство, но "вътрешният министър Калин Стоянов трябва да даде отговори за връзките между разстреляния Мартин Божанов-Нотариуса и МВР". Преди няколко дни бившият вътрешен министър Бойко Рашков също намекна за нерегламентирани контакти на Стоянов с Божанов, включително около покупката на апартамент.

Денков посочи, че отношенията между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ са в ледена епоха, но се надява, че след изборите преговорите между тях ще продължат. Премиерът тази вечер заяви, че продължава да има добра комуникация и диалог с Мария Габриел.

Денков разказа, че по време на съвместното управление много често е чувал решения на ГЕРБ за първи път от съпредседателя на ДПС Делян Пеевски. "ГЕРБ са заедно с ДПС и те имат огромно влияние в съдебната власт и регулаторите и не са готови да променят системата такава каквато е. Защото това ще промени и начина на бизнес в България, както и ще има съдебна реформа", добави Денков.

"Публичните атаки към мен от определени кръгове от хора в медийното и интернет пространство не стихват! Използват се внушения на неистини и откровени лъжи! Затова съм длъжен да заявя категорично:

- Не познавам, не съм се срещал и разговарял лично или чрез други лица, по телефона, включително и чрез мобилни приложения, с Мартин Божанов – Нотариуса!

- По времето, в което бях ръководител на ГДБОП събрахме всички материали по делото срещу този човек, които са внесени в прокуратура и на базата на които има образувано досъдебно производство!", написа още Калин Стоянов.

 

"Не на последно място – семейството ми притежава един апартамент, закупен с ипотечен кредит, на какъвто разчитат не малка част от българските семейства. Апартаментът е намерен с брокерска фирма за недвижими имоти, която ни показваше различни жилища в продължение на няколко месеца и е закупен на пазарна цена! По никакъв начин не съм се възползвал от служебното си положение при закупуването на този апартамент!", пише още Стоянов и добавя: "Нещо повече – нямам личен градинар!"

МВР: Дали Божанов е сътрудник е държавна тайна, а заповедта за жена му е подписана от Бойко Рашков

Дали едно лице е доброволен сътрудник на МВР е държавна тайна. Съпругата на Мартин Божанов-Нотариуса е назначена в структурите на МВР със заповед, подписана от министър Бойко Рашков. Това се казва в позиция на вътрешното министерство, изпратена до медиите по повод на случая с Мартин Божанов.

„Във връзка с нестихващите опити за неверни внушения и злепоставяне на Министерството на вътрешните работи по отношение на твърдения за умишлено отбягване на отговора дали Мартин Божанов е бил нещатен сътрудник на МВР, категоричното становище е формулирано в Приложение № 1 т. II. 3 и 5 към чл. 25 от Закона за зашита на класифицираната информация. Дали едно лице Е ИЛИ НЕ Е доброволен сътрудник на органите на МВР представлява ДЪРЖАВНА ТАЙНА по смисъла на Закона, разгласяването на която е наказуема по смисъла на чл.357, ал.1 от Наказателния кодекс. Същевременно не съществува правна възможност за защита от наказателно преследване на лице, приело доброволно сътрудничество с МВР", пишат от МВР.

В отговор на често изтъквания упрек кой и кога е назначил съпругата на Божанов в структурите на МВР прилага копие от заповедта за нейното назначаване. От него става ясно, че тя е подписана от тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков

"Вменяването на вина на Министерството на вътрешните работи за бездействие по отношение на ефективното противодействие на престъпления, свързани с купуване на гласове по време на местните избори, то категоричният отговор се съдържа в публикуваната в интернет-страницата на МВР статистика от проведените последни избори", твърдят още от ведомството.

"Недоумяващият въпрос е защо шест месеца по-късно се извежда спекулативно заключение, с което се омаловажава трудът на хилядите служители, ангажирани в охраната на изборния процес и борбата с т.нар. купен вот. Нека припомним и факта, че точно в този период „неработещата“ система въведе новия момент – използване на специализирано приложение Географска информационна система „Изборни процеси“ – инструмент, създаден да подпомага МВР при произвеждането на избори. Обръщаме внимание и на факта, че провеждането на изборния процес и неговата организация по закон е възложена на Централната избирателна комисия. Правомощията на МВР са строго регламентирани и се отнасят до охраната на изборния процес и недопускане на престъпление против политическите права на гражданите“, се казва в позицията на вътрешното министерство. 

Още по темата