Медия без
политическа реклама

Лозан Панов: Защо градската прокуратура никога не се проверява?

01 Март 2024
Лозан Панов
Илияна Кирилова
Лозан Панов

Защо за целия си мандат под ръководството на Теодора Точкова Инспекторатът към Висшия съдебен съвет никога не е проверявал Софийската градска прокуратура? Този въпрос задава публично в позиция до медиите бившият председател на Върховния касационен съд и настоящ върховен съдия Лозан Панов.

Панов е провокиран от публикувания днес анализ на правния експерт в Института за пазарна икономика Иван Брегов, в който той сочи, че от април 2015 г. до днешна дата, Инспекторатът не е извършил нито една проверка в Софийската градска прокуратура (СГП). Информацията е публична на сайта на ИВСС, където е пълният списък на плановите и извънредни проверки за мандата на този инспекторат. Така например, са проверявани двете върховни съдилища, Върховната касационна прокуратура, закритите вече специализирани съдилища и прокуратури, много пъти е проверявана Софийската районна прокуратура, всички софийски съдилища и прокуратури, включително военните, обаче никога и по никакъв повод ИВСС не влиза в Софийската градска прокуратура.

"Какви са причините, поради които Инспекторатът към ВСС през целия си мандат, а и няколко години отвъд него, нито веднъж не е проверявал Софийската градска прокуратура (СГП), която е отговорна за разследването на съдии, прокурори и следователи?", пита Лозан Панов.

Вторият му въпрос е във връзка с изпратените на Върховния касационен съд от Софийска районна прокуратура (СРП) веществените доказателства и секретните материали с данни за евентуално извършено престъпление от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Става дума за доказателствата, събрани по делото срещу Петьо Петров - Еврото, образувано в Софийската районна прокуратура при странни обстоятелства, когато вече отношенията между Сарафов и главния прокурор по онова време Иван Гешев бяха крайно влошени. Преди дни Антикорупционният фонд разпространи писмо от ВКС, в което се обяснява, че на 31 август 2023 г. чувалите с доказателствата да върнати на Софийската градска прокуратура. На какво основание е станало това, пита Панов. И допълва, че "отговорът на този въпрос е наложителен в контекста на обстоятелствата, че от 31 август 2023  до 31 януари 2024 г. са налице един осветен свидетел със заплаха за живота си и един труп". Върховният съдия явно визира убийството на Мартин Божанов - Нотариуса и осветяването на адвокат Велимир Атанасов (включително и официално от прокуратурата) като таен свидетел по делото "Осемте  джуджета".

"Важно е да уточня, че целта да задам тези въпроси публично, не е да полемизирам с представители на висши органи на съдебната власт, а е опит за спасяване на оскъдното доверие в съдебната власт. Без реални действия, само със заравяне на главата в пясъка от кризисен ПР, съвсем скоро всеки магистрат предстои да осъзнае в съдебна зала мащаба на щетите от всичко изнесено до тук", смята Панов.

Припомнете си тук първото му открито писмо, пратено преди седмица до медиите:

Колеги, отстранете незабавно и. ф. главен прокурор! Това призова Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет бившият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов в позиция, изпратена до медиите.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата