Медия без
политическа реклама

Лозан Панов: Отстранете незабавно Сарафов!

Лозан Панов
БГНЕС
Лозан Панов

"Колеги, отстранете незабавно и.ф. главен прокурор!" Това призова Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет бившият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов в позиция, изпратена до медиите. Обръщението на Панов е във връзка със скандалите и разкритията за мрежите и зависимостите в съдебната система, които отново излязоха на дневен ред след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса на 31 януари. "Българската прокуратура спешно се нуждае от силен характер с висок професионален интегритет", казва още Панов.

Той посочва, че убийството е извадило на показ "пораженията от протичащия години наред разрушителен процес в имунната система на държавния организъм". "Ако някой все още се е съмнявал, че страната ни се управлява със заплахи, подслушване, следене, изнудване, шантаж, рекет, манипулиране на общественото мнение до степен да се създава една паралелна реалност, случващото от последните седмици е достатъчно, за да разсее тези съмнения", казва той.

"Пък аз не крия, че съм в приятелски отношения и с Лозан Панов", казва Божанов пред съдия Владислава Цариградска на 14 януари 2020 г., когато е заседанието по имотния спор, който тя разглежда. Точно в това заседание Божанов заплашва съдията и я нарича "г-жа Владка". Вчера, по време на изслушването в специалната парламентарна комисия Цариградска беше попитана от Хамид Хамид (ДПС) в какви отношения е бил Нотариуса с Панов. Цариградска отговори, че Панов е достоен магистрат, който също като нея е бил атакуван. Тя припомни и как Панов беше посрещан с одрани агнешки главички пред ВСС, но това посегателство и до днес не е разкрито. "Това изявление на Нотариуса е шантаж, същият като фалшивите документи с цел да бъде уличен съдия Цветко Лазаров в корупция", посочи Цариградска. (Лазаров става обект на разследване за корупция, докато разглежда дело на Божанов, б.а.).

В обръщението си Панов пише още, че в миналото под външен натиск законодателят е финтирал партньорите ни със създаването на "паралелни на автентичните структури като специализираните съдилища и КПКОНПИ, които се превърнаха в нови, още по-мощни оръжия в ръцете на мафията". Панов не уточнява чий е този външен натиск.

"Колко дълго още българските граждани ще гледат разврата в дома на Темида, който финансират със своите данъци? Колко дълго криминалният контингент ще се наслаждава на срамотите под червените тоги? Колко дълго още ще гледаме коленичилите пред мафията безпомощни институции?", пита риторично Панов.

Той допълва, че главният прокурор стои на върха на една пирамида и символно олицетворява институцията. Затова и според него членовете на прокурорския парламент (Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет) трябва да направят "последни възможни усилия преди "Титаник" да се е разбил!" 

Според него опитите прокуратурата и Инспекторатът към ВСС да бъдат заменени от комисии към Народното събрание и ВСС, са поредното признание, че автентичните държавни органи, чиято конституционно установена задача е да се справят с подобни проблеми, са напълно делегитимирани от своите представители. Панов явно визира специалната парламентарна комисия, която разследва фактите около Божанов. "Делкането" (цитат по санкционираният за корупция лидер на ПГ на ДПС Делян Пеевски) не предвещава по-добри времена, казва още Панов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?