Медия без
политическа реклама

Съдебният инспекторат прогледна за скандалите "Нотариуса" и "Еврото"

НАП и комисията срещу корупцията ще проверяват имуществото на един магистрат

11 Март 2024ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Снимка: Архив
Главният съдебен инспектор Теодора Точкова трудно може да каже, че удълженият ѝ мандат е бил успешен.

1 магистрат е даден за проверка от НАП и Комисията за противодействие на корупцията. Това става ясно от съобщение на Инспектората към Висшия съдебен съвет, който обяви какво е свършил покрай скандалите с Мартин Божанов - Нотариуса и Пепи Петров - Еврото. Със съобщението ИВСС явно опитва да прикрие бездействието си през годините назад, когато кръговете около Нотариуса и Еврото са били осветявани от медиите, но оставаха на практика незабелязани от властите и конкретно от ръководения от Теодора Точкова инспекторат.

Сега от инспектората (който е с отдавна изтекъл мандат и в очакване на подмяна от парламента) обясняват, че са се самосезирали по различни публикации, свързани с Божанов и Петров и кръговете им за влияние в системата. Били образувани проверки за почтеност и конфликт на интереси за всички магистрати, спомената в публикациите. Освен това на 5 март главният инспектор Теодора Точкова наредила да се анализират данните от проверките на подадените пред ИВСС декларации за имущество и интереси, отнасящи се за периода 2016 г. - 2022 г. Въпросният анализ целял да се установи дали има съществени разминавания между стойността на имуществото на проверените 14 магистрати и свързаните с тях лица и размера на декларираните средства и на всички доходи, за които е получена информация от Националната агенция за приходите.

При 13 съдии и прокурори не бил установен проблем. При един обаче имало разминаване между стойността на имуществото му и декларираните получени средства. Затова от инспектората са пратили сигнал до НАП и Комисията за противодействие на корупцията за установяване на действителното имуществено състояние на магистрата. За него се прави и допълнителна проверка от самия инспекторат. От съобщението не става ясно защо тези разминавания не са засечени досега през годините.

SS клуб

От инспектората се оправдават още, че при тях никога не са постъпвали сигнали за оказвано влияние над магистрати, свързани с т.нар. клуб SS, стопанисван от убития на 31 януари т.г. Божанов. "За съществуването на такъв клуб разбрахме от медийни публикации след убийството му, поради което още в началото на февруари 2024 г. изискахме от главния прокурор информация относно имената на магистратите, притежаващи членски карти за клуба, и за периода, в който са го посещавали", обясняват от инспектората. Главният прокурор препратил въпросите към Софийската градска прокуратура, а тя още не е отговорила на ИВСС. "Изпратихме напомнително писмо, но все още нямаме отговор от" градската прокуратура, казват хората на Теодора Точкова.

Още оправдания

ИВСС не приема и критиките, че за целия си мандат, който далеч надхвърли определеното от Конституцията, нито веднъж не е проверена Софийската градска прокуратура. Въпросът публично беше поставен наскоро и от бившия председател на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Инспектората смята, че тъй като през 2017 г. е проверявал 61 наказателни дела, които са водени в Софийския градски съд, на практика е проверил и градската прокуратура. Били отправени и конкретни препоръки. 

Отвод

Съдията, на когото бе разпределено делото срещу прокурора Константин Сулев, се отведе от разглеждането му, съобщиха от Софийския градски съд. Предстои на случаен принцип да бъде избран нов съдия-докладчик. Сулев е обвинен, че неправилно е обвинил Петьо Петров - Еврото.

Мотивите за отвода на Стоян Михов са, че като районен съдия (към момента съдията е командирован от районния в градския съд) е бил в колегиални отношения с подсъдимия, както и че е налице познанство в личен план.

Преди дни прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Сулев. Той е обвинен, че за времето от 30 май до 1 юни 2023 г. нарушил и не изпълнил служебните си задължения с цел, за да набави облага за тогавашния главен прокурор Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация срещу него в медийното пространство. Другата цел на Сулев била да причини другиму вреда на Петьо Петров - Еврото, както и на Кристиян Христов. От престъплението на Сулев могат да настъпят немаловажни вредни последици - незаконно засягане правата на граждани и уронване престижа на съдебната власт, в частност на прокуратурата.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?